Erzurum’un Olur ilçesine bağlı Çataksu Mahallesi'nde yer alan ve halk arasında Tahtalı Camii olarak bilinen Tavusker Camii, tarihi dokusu ve estetik güzellikleriyle dikkat çekiyor. 1671 yılında, Hicri 1082 tarihinde, Derviş Mehmet adlı bir şahıs tarafından yaptırılan bu cami, ahşap işçiliği ve kök boyalarıyla görenleri büyülüyor. Yapının en dikkat çekici özelliklerinden biri, ahşap direkler, mihrap ve tavanın ortasında yer alan bitkisel ve geometrik süslemelerin kök boyalarla yapılmış olması.

A W432357 06

İzmir'deki Ramazan konulu fotoğraf yarışmasında Manisalı fotoğrafçı birinci oldu İzmir'deki Ramazan konulu fotoğraf yarışmasında Manisalı fotoğrafçı birinci oldu

AHŞAP SANATININ İNCİSİ: MİHRAP VE TAVAN

Camii, mimarisiyle de dikkat çekiyor. Giriş kapısından mahfiline, pencerelerinden mihrap kısmına kadar her detay ahşap malzeme kullanılarak yapılmış. Çivilerinin bile ahşaptan olduğu bu nadir eser, geçmişin izlerini bugüne taşımayı başarıyor. Camii içindeki ahşap işçilik ve kullanılan kök boyalar, caminin estetik değerini arttırıyor ve bu eşsiz yapıyı tarihi bir hazineye dönüştürüyor.

GİRİŞ KAPISINDAKİ KİTABE

Camiiye girişte bulunan kitabe ise, yapının tarihi hakkında bilgi veriyor. Kitabede şu ifadeler yer alıyor:

"Bu cami sahib-i derviş Muhammed mecma irfan, Emin etsün hatalardan anı evvel kadir i yezdân, İlahi izzetin hakkı kabul eyle bu hayrâtı, Aktıkça derûnunda ezân ve hem dâhi Kur'an, Ebubekir Ömer Osman gelup dedi ana tarih, Acup cami esas etti kabul eyle anı sühban /bi sübhan"

Bu kitabe, caminin inşa tarihini ve yapımını anlatan bir tür dua olarak kabul ediliyor.

Kaynak: İHA