Son dönemde gıda güvenliği için çok sayıda önlem alan ve yurt genelindeki denetimleri hızlandıran Tarım ve Orman Bakanlığı, en önemli besin maddeleri arasında yer alan ve enerji deposu sayılan bal üretimi ve satışını yakından ilgilendiren bir değişikliğe gitti. Bakanlık tarafından yayınlanan yönetmelikle aroma vericilerle bal, pekmez ve peynir üretimini ülke genelinde yasakladı.

EK MADDEYLE İZİN

Fakat yönetmeliğe eklenen geçici maddeyle, firmaların stoklarında bulunan ya da piyasaya sürülmemiş sahte balı yıl sonuna kadar satmalarına da olanak sağlandı. Söz konusu düzenleme tüketiciler arasında kaygı yaratırken, yönetmelik gıda uzmanları cephesinde de hayal kırıklığına yol açtı. Kararı kısmen olumlu bulduklarını açıklayan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, sahte ürünlerin piyasadan tamamen toplatılması gerektiğini duyurdu.

NEDEN TOPLATILMADI?

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın halk sağlığını yakından ilgilendiren bal düzenlemesi tartışılmaya devam ediyor. Bakanlık, aroma vericiler veya bal eklenerek bal aromalı şurup, çam aromalı şurup, ballı şurup ve benzer isimlerle bal izlenimi verilen taklit ürünlere yasak getirmesine karşın bugüne kadar üretilen ve stoklarda bekleyen sahte ballar ise yıl sonuna kadar satılabilecek. Aslına göre daha uygun fiyatla satılan ve dar gelirli tüketicileri hedef alan ürünlerin satışının devamına yönelik karara tepki gösteren TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Uğur Toprak, düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesi için bakanlığa çağrıda bulundu. Ege Telgraf'a konuşan Şube Başkanı Uğur Toprak, "Yasak getirilen ürünlerin içerisinde yer alan bal şurubunun üzerinde tüketiciyi yanıltıcı görsel ve yazı bulundurulmadan satışı bu yönetmelik çıkana kadar yasaldı. Çıkartılan yönetmelikler için bir uyum süreci belirlenir ki, Tarım ve Orman Bakanlığı da bal şurubu için 31 Aralık 2020 tarihini belirlemiş. Madem ki bu ürünler halk sağlığını tehlikeye attığı için yasaklandı, o zaman satışına bir süre daha göz yummak yerine bunları piyasadan toplatmak gerekirdi. Ürünlerin etiket bilgilerinde büyük puntolarla "Bal", altında da daha küçük puntolarla "Aromalı şurup" yazıyordu. Tüketicilerin çoğunluğu bal ile bal aromalı şurup ayrımını yapamadan bu şurupları ve benzeri ürünleri, balmış, pekmezmiş gibi tüketmiş oluyor. Bu da aslında bir çeşit taklit ve tağşiş çeşidi olarak görülmelidir" dedi.

ETİKETLERE DİKKAT!

Raflardaki ürünlerin üzerindeki etiketlerin tüketiciler tarafından mutlaka kontrol edilmesi ve iyi okunması gerektiğini hatırlatan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Uğur Toprak, "İşletme kayıt numarası bulunmayan ürünler için Alo 174 Gıda Hattı'na bildirimde bulunulmalıdır. Yeni yönetmelikle birlikte artık bal şuruplarının üretilmesine izin verilmiyor. Geç alınmış ancak yerinde bir karar. Çünkü, vatandaşlarımız kandırılıyordu. Artık gerçek olmayan ürünler için vatandaşımızın cebinden para çıkmayacak. Yeni yönetmelikle haksız rekabete yol açan bu durum ortadan kaldırılmış oldu" diye konuştu. Erman Şentürk / Özel Haber