İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle taksilerde yolcu sayısı virüs salgını nedeniyle iki kişi ile sınırlandırıldı. Ancak korona virüsünün etkisi taksicilik sektöründe bununla da sınırlı kalmadı. Çok sayıda vatandaşın ulaşım aracı olarak kullandığı taksiler de korona virüs salgınından nasibini aldı. İşyerlerinin tatil edilmesi ve evde çalışma düzenine geçilmesine, ‘Evde kal’ çağrılarının karşılık bulması da eklenince her gün kentin caddelerinde vatandaşın eli ayağı konumunda olan sarı taksilerde durum, durağa kilit vurma noktasına geldi.

‘YÜZDE 80 KÜÇÜLDÜ’

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, İçişleri Bakanlığı’nın yolcu kapasitesini yarı yarıya düşürme kararını hatırlatarak, taksiye binecek dört değil bir yolcu dahi bulamadıklarını vurguladı. Sektörün virüs nedeniyle yüzde 80 küçüldüğünü aktaran Anık, “Keşke dört kişi müşteri bulsak da konu bu kişilerin taksiye binip binemeyeceği ile sınırlı kalsa. Vatandaşlar virüs korkusu nedeniyle evden çıkmıyor. Son dönemde taksicilerin işleri yüzde 80 düştü. Kişisel taşımacılık sektörü yüzde 80 küçüldü. Birçok arkadaşımız aracını kapatmak durumunda kaldı. İş yapamaması nedeniyle hiç taksisi olmayan duraklar var. Gidişat çok parlak gözükmüyor. Son süreçte ciddi bir sıkıntı çekiyoruz taksiciler olarak. Her şeyden önce önemli sayıda çalışan kişi var taksilerde. Binlerce kişi buralardan ekmek yiyor. Her araçta en az iki tane şoför istihdam ediliyor. Yani araç sahibiyle birlikte her taksi ortalama üç kişiye bakıyor. Şuan ki süreç devam ederse bir süre sonra özellikle bu çalışan arkadaşlarımız evine hiç ekmek götüremez hale gelecek. Bir de bu insanların birçoğu kirada oturuyor. Para kazanamazsa taksiciliği bırakacak ve işsizler ordusuna katılacak” dedi.

‘DESTEK BEKLİYORUZ’

Türkiye’de pek çok sektörün olduğu gibi taksiciliğinde ciddi bir desteğe ihtiyacı olduğunu belirten Başkan Anık, bir araçtan üç kişinin gelir elde ettiğini vurgulayarak , “Banka kredileri ve kimi vergi ödemeleri bir miktar öteleniyor. Ancak biliyorsunuz ki giderler bununla sınırlı kalmıyor. Personel giderlerinin azaltılması konusunda devletten destek bekliyoruz. En azından sigorta primleriyle ilgili bir esneklik sağlamak adına düzenleme yapılmalı. Haydi, biz idare edelim, bir ay idare edelim, iki ay idare edelim. Üçüncü ayı görür müyüz bilemem. Dahası çalışanlarımıza haklarını nasıl vereceğiz. Aracın çalışanı olan taksiciler asla iki ay bile idare edemez. Dolayısıyla taksicilerin mutlaka desteğe ihtiyacı var. Elbette biliyoruz devletimizin de işi zor, tüm ülke olarak zorlu bir süreçten geçiyoruz. Buna rağmen gerekli destekler sağlanarak sektörümüzün ayakta durmasının sağlanması büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

‘2 KİŞİ KARARI YERİNDE’

Ayrıca toplu taşıma araçlarında yolcu sayısının yarıya düşürülmesi kararını da yorumlayan Başkan, şu ifadeleri kullandı: “İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, aynı anda bir toplu taşıma aracını kullanabilecek kişi sayısını yarı yarıya azalttı. Yani, 14 kişilik şehir içi minibüslerini yedi kişiye düşürdü. Taksiler de dört yolcu kapasitesiyle hareket ediyordu. Bunları da ikiye düşürdüler. Tüm Türkiye’de uygulanacak bu süreç. Ancak bizde Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası olarak uygulamayı destekliyoruz. O kadar dar bir alanda dört kişi taşımak, içinde bulunduğumuz şartlar itibarıyla risk doğurabilirdi. Bu nedenle bir yolcu eksik taşıyalım ama yolcularımız güvenle seyahat etsin. Bu nedenle yeni uygulamada dört kişilik bir aile dahi tek taksi ile seyahat edemeyecek. Vatandaş da son dönemde zaten buna dikkat ediyordu. Uygulama ile resmiyete dökülmüş oldu.” Utkucan Akkaş / Özel Haber