Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü’nün izleme ve denetimine tabi olarak şans oyunlarının düzenlenmesine ilişkin iş ve hizmetleri yerine getirmek üzere Türkiye Varlık Fonu tarafından 10 yıl süreyle yetkilendirilen Sisal Şans, 1 Ağustos itibariyle faaliyetlerine başladı. Sistemin özelleştirilmesinin ardından Milli Piyango şubelerinin kapısına da kilit vuruldu. Yeni sistemle birlikte esnafın bilet bulmakta zorluk çektiğini, pek çoğunun gelişmelere ayak uyduramadığını ve mesleği bırakma aşamasına geldiğini belirten İzmir Milli Piyango Ve Şans Oyunları Esnaf Odası Başkanı Paşa Çakmak, konuyla ilgili Ege Telgraf’a açıklamalarda bulundu. Şirketin bu süreci yönetme konusunda hazırlıksız olduğunu öne süren Çakmak, “Daha önce şubelerin açık tutulması ve 6 aylık bir geçiş dönemi olması konusunda önerilerde bulunmuştuk ama bizi dinlemediler. Kargo ve şirket altyapısında olan bir takım sorunlardan dolayı sayısal makineleri şu anda çalışmıyor. Talep çok fazla olmasına rağmen seyyar bayilere ürünler çok geç geliyor. Toplamda 4.25’lik bir kar azalmamız var. Kazı kazanlarla ilgili de ürün bulamama noktasında sıkıntılar yaşıyor. Adeta bir samanlıkta ateş yaktılar. Şu anda sistem alev alev yanıyor” dedi.

‘EKMEK TEKNEMİZ…’

“Şirkete odamızı vermeyi ve ürünlerin dağıtımını buradan gerçekleştirmelerini teklif ettik ama…’ diyerek sözlerini sürdüren Başkan Çakmak, “‘Biz makinelerimizi alıp odamızın işlemlerini başka yerde yaparız. Yeter ki esnafımız mağdur olmasın’ demiştik. Kabul edilmedi. Şirketin çok profesyonel olmadığını düşünüyoruz, İtalyanlar burayı bilmiyor. İşi bilen kişileri yani bizleri dinlemeleri gerekiyordu ama dinlemediler. Kendi başlarına hareket ettiler ve bu sonuç oldu. Adı ‘Milli Piyango’ olan bir sistemin İtalyanlar’a devredilmesi de ayrı bir konu. Buna karşı çıkan sadece bizler olduk. ‘Yapmayın, etmeyin. Sonucu kötü olur’ dediğimiz her şeyi şu anda yaşıyoruz. Ben 50 yaşındayım, 22 yaşından beri mesleğim piyangoculuk. Nasıl dağıtıldığını, kimin ne sattığını, sistemin nasıl ayakta kalabileceğini çok iyi biliyorum. Emin olun ki, biz satışların iyi olmasını, sistemin doğru düzgün işlemesini şirketten daha fazla istiyoruz. Çünkü bizim ekmek teknemiz bu, bizler esnafız” ifadelerini kullandı.

‘BAYİLERİMİZİN AHI…’

Çok sayıdaki bayinin de yeni sisteme ayak uyduramadığını ifade eden Çakmak, “Toplamda zaten 150 civarında bayimiz yeni sözleşmeleri imzalamayı kabul etmişti. Bunun da içinden 60 ila 70 bayimiz sisteme ayak uydurabildi. Uzun zamandır Milli Piyango sistemi itibarsızlaştırılmaya çalışıyordu. ‘Zaten kimseye çıkmıyor’, ‘Şaibeler var’, ‘Bunlar rant oyunları’ diye diye insanları uzaklaştırdılar, itibarımızı yerle bir ettiler. Kimse bize destek olmuyor, daha çok köstek oluyorlar. Yaşadıklarımızdan, çektiğimiz sıkıntılardan dolayı gerçekten psikolojimiz çok bozuldu. Herkes depresyonda, barut gibiler. ‘Para yatırdık ama karşılık alamadık’ diyen çok kişi var. Bu yaşta işinden aşından olan her bir bayimizin ahı işte bize o destek olmayıp köstek olanların boynunadır…” dedi. Son olarak sorunların çözülebilmesi adına şube sistemine geçilmesini istediklerini söyleyen Çakmak, “Şirketle görüştük, bu haftadan itibaren odaya her gün iki eleman göndereceklerini belirttiler. Bu kişiler insanların şikayetlerini alacak, yönlendirmelerde bulundular. Aslında başından beri böyle olmasını istiyorduk ancak şimdi isteğimiz yerini buldu. Bunun yanında bizler, satışların da İzmir’de olmasını istiyoruz. Şube açılırsa bu kargaşa olmaz. Herkesin piyangoculara sahip çıkması gerekiyor” diye konuştu. Yağmur Gülü / Özel Haber