İzmir’in tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda kurumsallaşma hareketi resmen başladı. Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Semih Girgin, geçtiğimiz ay yapılan genel kurul sonrasında hazırlanan tüzüğünün kabul edildiğini ve Çarşı’ya yeni bir soluk kazandıracak yeni kararların alındığını dile getirdi. Ege Telgraf’a açıklamalarda bulunan Başkan Girgin, “2019’da göreve geldikten sonra ilk söylemim tüzüktü. 3 yılda bir mart ayında genel kurul yapmamız gerekiyordu. Benden önceki dönemlerde arkadaşlar hep olağanüstü genel kurul yapmışlardı ve dernek içinde bunun sıkıntısı yaşanıyordu. Bu derneğin bir an önce olağan genel kurul yapıp dernekler masasına karşı bu sıkıntısını çözmesi gerekiyordu. Bunun için de tüzük değişikliği yapma kararı aldık. Baktığınızda dernek esnaf derneğiydi ancak içinde esnaf yoktu. Esnafın kaybettiği, dışarıdan herkesin alındığı, Kemeraltı’nda esnaflık yapmayı bırakmış birçok insanın üyeliğinin durduğu bir dernek yapısı oluşmuştu. Bu kurumsallaşma adına atılan ciddi bir adımdı. Kemeraltı’nın mevcut sınırlarını UNESCO kapsamındaki Basmane ve Hatuniye bölgesine kadar genişlettik, 260 hektara çıkardık. Sadece ticari alan olarak değil, Agora’nın karşısına denk gelecek alana doğru bir giriş yaptık. Belki bu alanı şu anda kullanmayacağız ama ileride çok büyük faydasını göreceğiz” dedi. Derneğe üyelik için ‘esnaf’ olma zorunluluğu da getirdiklerini aktaran Girgin, şu ifadeleri kullandı: En az iki yıl Kemeraltı’nda esnaflık yapmamış kişiler derneğimize üye olamayacak ve bir üyemizin önerisiyle derneğe kabulü gerçekleştirilecek. Kemeraltı’nda mülk sahipleri de artık derneğimize üye olabilecek ama başkan olamayacak. Çünkü başkanlık için esnaf olma zorunluluğu koyduk. Kemeraltı’nda mevcut dükkan birinci derece akrabanın üzerine olması durumunda, bizim yıllardan beri tanıdığımız esnaf da derneğe üye olabilecek. Kendi üzerine bir tabela olması zorunluluğunu koyduk. Başkan adayı olmak isteyen için beş yıl derneğe üye olma zorunluluğu getirdik. Dernekte geçmişte veya bugünden sonra ibra edilmeyen yönetim kurulu ve başkanlar, bir daha asla seçilemeyecek. Uzun yıllardır aylık 2.5 lira olan aidatımızı 15 liraya çıkardık. ‘Dernek başkanı en fazla iki dönem ardı ardına başkan olabilir, üçüncü dönem başkan olamaz’ şartını da getirdik.

35 BÖLGEYE TEMSİLCİ

Kemeraltı’nın 35 bölgeye bölündüğünü de sözlerine ekleyen Başkan Girgin, her bölge için bir de bölge temsilcisi atanacağını dile getirdi. Girgin, “Her bölge temsilcisi kendi alanındaki dört kişi ile beraber kendi alt yönetimini oluşturacak. Bu şekilde o bölgede neler yaşanıyor, sorun var mı, neler yapılabilir konularında bilgi sahibi olacağız. Kolay mı? Zor, ancak bundan sonraki süreçte seçilecek olan başkan adayları 35 bölgenin gücünü almak zorunda. Derneğimizin 17 yıl sonra logosunu da değiştirdik” açıklamalarında bulundu.

AVM MODELİ SİSTEM

“Derneğimiz, Tarihi Çarşılar Federasyonu’nun 7 kurucusundan biri ” diyen Girgin, “İleriki dönemlerde Kemeraltı, AVM mantığı gibi oluşturulan bir yönetim sistemine kavuşacak. Kemeraltı’nda bütün binalar metrekaresine ve mevkiine göre bir aidat ödeyecek. Bundan sonra bu alanları güvenliği, çöp toplanması, yapılacak işler hep bu havuzdan karşılanacak. Kapalıçarşı’nın sistematik bir şekilde yönetildiği gibi tarihi çarşılar için de bu tür bir yapılanmaya geçtik. Türkiye’nin belli tarihi mekanlarında bu model uygulanacak. Bunun başında Valilik, mülkiyet amirleri, kiracılar, meclis, vakıflar, belediye, bakanlık olacak ve bir kurul bu yapıyı işletecek. Kanuni gücü ve birtakım yaptırımları olan bir yapılanma hazırlanıyor. Bizim tüzük içinde yaptığımız gelişmeleri de tam da bu yapılanma için bir altyapı süreci olarak görebiliriz” dedi.

ÇALIŞMA BAŞLIYOR

Tek beklentilerinin Tarihi Çarşı’daki aidiyet duygusunun, ahilik kültürünün artırılması, zanaatkarlarının desteklenmesi ve esnafın sorunlarının bertaraf edilmesi olduğunun da altını çizen Başkan Girgin, “Bugüne kadar yapılan yanlışlar nedeniyle güncelin altında kalmıştık. Aydınlatmamız yok, yollarımız kötü gibi dediğimiz her sorunu aldığımız desteklerle tek tek gideriyoruz. Havra Sokağı ve İkinci Beyler’in açılışı yapıldı. Haziran ayında tüm Kemeraltı’nın altyapı sorununu üç yıl içinde komple çözeceğimiz bir tadilata giriyoruz. Altyapı komple değişiyor; taşlar, yürüyüş yolları, aydınlatmalar… Bunlarla birlikte otopark sorunu, esnafın eğitimi, turizm için atacağımız adımlar da gündeme gelecek. Özellikle UNESCO süreci bizim için çok ama çok önemli. Agora’da yapılan çalışmalar ve 2 ila 3 yıl içinde gün yüzüne çıkmasını beklediğimiz amfi tiyatro da bizim için çok önemli. Turistik alanlarımızı Kemeraltı ile entegre ederek kültürümüze değer katmayı amaçlıyoruz. Bizim pazarımız var, ürünümüz var, insan çeşitliliğimiz var. Küçük dokunuşlarla Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nı hak ettiği seviyeye getireceğiz” diye konuştu. Yağmur Gülü / Özel Haber