Ege Üniversitesi (EÜ) öncülüğünde, arkeolojik kazılarda bulunan hassas tekstil malzemelerinin temizlenmesine yönelik devrim niteliğinde bir cihaz geliştirildi. Arkeoloji ve konservasyon alanında önemli bir yenilik olarak kabul edilen cihaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek büyük bir başarıya imza attı.

Ege Üniversitesi, Slovenya’daki Ljubljana Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Mardin Artuklu Üniversitesi iş birliğiyle, arkeolojik tekstil malzemelerinin korunarak temizlenmesine olanak tanıyan bu cihazı geliştirdi. Projenin başında, EÜ Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Sağlamtimur yer alırken, Başur Höyük’te yürütülen kazılarda ortaya çıkan tekstil malzemeleri üzerinde yapılan incelemelere katkı sağlayan Prof. Dr. Gamze Süpüren Mengüç, Prof. Dr. Andrej Demsar ve diğer multidisipliner araştırma ekibi üyeleri projeyi şekillendirdi.

Bu yıl rekor katılım! YKS’ye kaç kişi girecek? ÖSYM açıkladı Bu yıl rekor katılım! YKS’ye kaç kişi girecek? ÖSYM açıkladı

YENİLİKÇİ ÇÖZÜM, KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI

Geliştirilen cihaz, arkeolojik tekstil malzemelerinin zarar görmeden temizlenmesini sağlıyor ve bu alanda büyük bir boşluğu dolduruyor. Arkeolojik kazılardan çıkan tekstil buluntularının titiz bir şekilde korunması ve temizlenmesi, kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıyor. Proje ekibi, bu cihazın müzeler, restorasyon laboratuvarları ve arkeoloji ekipleri tarafından yaygın bir şekilde kullanılacağını öngörüyor. EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projeye büyük bir destek vererek, cihazın tescillenmesinin önemli bir adım olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Budak, “Araştırmacılarımızın geliştirdiği projeler, hem akademik hem de sektörel anlamda önemli katkılar sağlıyor. Bu cihaz, sadece arkeolojik alanda değil, aynı zamanda endüstriyel alanda da büyük bir etki yaratacaktır,” dedi.

Kaynak: DHA