İzmir'in ve Türkiye'nin en büyük açık hava alışveriş merkezi olarak adlandırılan ve geçmişte iğne atsan yere düşmeyen Kemeraltı eski günlerini mumla arıyor. Hemen her köşe başında bir ya da iki işyerinin kapandığı gözlere çarparken, yaklaşan kış ayları öncesinde yaşanan bu manzara nedeniyle çarşının cefakar esnafını ise adeta karalar bağlamış durumda. Tarihi çarşıda yaşanan son manzarayı Ege Telgraf'a yorumlayan ve gelecek döneme ilişkin beklentilerini açıklayan Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, yaklaşık 7 ayın ardından korona virüs salgınının etkilerini iyice hissettirmeye başladığını belirtti. Başkan Girgin, arka arkaya tasfiye edilen ya da kapanan işyerlerinden geriye kalan bu manzaranın Kemeraltı'na zarar verdiğini söyledi ve "Mart ayından bu yana yaşanan bu zorlu süreç kendisini bugünlerde tam anlamı ile hissettirmeye başladı. Çünkü aylardır sabreden, zarar eden esnafın artık dayanacak gücü kalmadı. Devlete kira borcu olanlar ödedi, ödemeye devam ediyor. Ancak diğer işyerleri yani özel mülkiyetlerdeki kiracıların ne olacağı belli değil. Aslında milat yılbaşı olacak. Çünkü kira kontratları yılbaşında yenileniyor. Esnaf yenilerse bir yıl daha devam edecek demektir, kaçamaz. Ancak bunca şeyden sonra artık yapamıyorum, ben bittim diyip işyerini kapatanlar da elbette olacaktır. Önümüzde üç ay daha kaldı. Bu son umudumuz” diye konuştu.

‘ÇARŞININ HATIRINA’

‘Kış mevsimi geliyor. Yağışlar da başladı. Bundan ötürü zaten bir düşüş söz konusu olacaktır’ diyerek devam eden Başkan Girgin, “Bundan ötürü korkuluyuz. Kemeraltı'nın eski köklü esnafı, çarşının hatırına burada kalmaya devam ediyor diyebiliriz. Esnaf olarak her şeyi cebimizden karşılıyoruz. Her geçen ay zararımız artıyor. Geçen yıla göre yüzde 60 oranında ciro kaybımız var. Bu ciddi bir rakam. Bugün en iyi durumdaki esnafın dahi üç aylık kira borcu birikmiş durumda. Bunca şeye rağmen devletten beklediğimiz hamleyi göremedik. Borçlarda yapılandırma, öteleme bekliyoruz. Bunun yanı sıra devletin kiracısı olan işyeri sahipleri yeni yılda kiralarda zam değil, yüzde 40 oranında indirim talep ediyor. İnsanların nefes alması lazım. Bu dönemde zam yapılırsa ayıp olur. Boş dükkanlar bu çarşıya zarar veriyor, İzmir'e yakışmıyor. Dükkanlar boş duracağına yarı fiyatına kiraya verilmeli ki devlet gelir elde edebilsin" şeklinde konuştu.

‘ŞARTLAR ÇOK AĞIR’

Girgin, çarşıda sirkülasyonunun da büyük oranda düştüğünü ve ziyaretçi sayısının azaldığını vurgulayarak şu tespitleri yaptı: "Bugün ne yazık ki özel mülkiyetlerin kiracıları korku içerisinde. Kimi mülk sahibi kiracısını idare ederken, kimi alanlarda ise mal sahipleri ödeyemeyeceksen çık diyebiliyor. Esnaf kimseye borç takıp dükkanını kapatmaz. Şartlar çok ağırlaştı. Zaten çektikleri kredilerden ötürü geriden gelen bir borç yükü var. Üstüne aylardır iş yapamadığımızı da ekleyin. Faturalar katlamalı olarak işlemeye devam ediyor. Bir de önümüzdeki kış ayları için manzara hiç iç acıcı gözükmüyor. İş yapamayan esnaf şimdi hem geçmişten gelen ötelenmiş borçlarını, hem de iş yapamadığından ötürü her gün buna eklenen zararını karşılamak zorunda. Çarşıda arka arkaya kapanan dükkanların sayısındaki bu artış rakamı bizleri korkutuyor. Yıl sonunda kira kontratları yenilenirken bu rakamlar daha net belli olacaktır. Bugün devlete ait iş hanlarının en az yarısı boş vaziyette. Çarşı bomboş, insanlar gelmez oldu. İnsanlar dükkan yoksa boş çarşıya neden gelsin? Eskiden çarşının ana arterleri kalabalık olurdu. Şimdi ne gelen var, ne de giden... Kamuda başlayan esnek çalışma sistemi de esnafı olumsuz etkiledi. Sirkülasyon ve gelen insan sayısı büyük düşüşte. Eylül çok kötü geçti, Ekim'den korkuyoruz ve beklentimiz sıfır. Mağazalarda kimse yok. İnsanlar korkularından evinden yemek getiriyor, restoranlar bomboş. Herkes kendisinden kısıyor. Olan esnafa oluyor. Eğer bu süreci hep birlikte yaşıyorsak, devlet bize sahip çıkmalı. Yoksa daha çok ocaklar sönecek. Kemeraltı'na adeta kara kış geliyor." Erman Şentürk / Özel Haber