İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Göztepe semti Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan eski valilik konutu ile ilgili son süreç hakkında bilgilendirme yapmak için basın toplantısı düzenledi. Hükümet Konağı’nda gerçekleşen toplantıda Vali Köşger’e, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse de eşlik etti. Önceki günlerde, Cumhuriyetin ilk yıllarında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’nün de kullandığı yapının İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’ne devredilmişti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Vali Köşger, İzmirli’nin hassasiyetini gözeterek daha önceki dönemlerde yapılmış tahsisin iptal edildiğini duyurdu. Vali Konağı’nın çok uzu yıllar kente ve İzmir Valiliği’ne hizmet ettiğini hatırlatarak açıklamalarına başlayan Köşger, “Süreç zarfında kamuoyuna yansıdığı gibi Vali Konağı çok kıymetli misafirlere de ev sahipliği yaparak İzmir’in simgesi haline gelmiştir. Süreç içinde bina yıpranmış ve hizmetini yerine getiremediği için takas yoluyla Katip Çelebi Üniversitesi’ne rektörlük binası müştemilatı yapılmak üzere verilmiştir. Bu anıt yapılar restorasyonu bir anda olup biten şeyler değil. Kolay olsaydı Valilik onun için başka bir formül düşünmezdi. Son dönemde kamuoyunun hassasiyeti dikkate alarak Valiliğimizce yeni bir karar aşamasına geldik. Benden önceki dönemde yapılan tahsisi iptal ettik, burayı tekrar Valiliğe alıyoruz. Vali Konağı kullanılmak üzere. İzmir’in tarihi bir simgesi olduğu için hem de Konak’ın komşularının talepkar isteklerini de dikkate aldık. O bölgede yaşayanların da semtlerinde Vali Konağı olması yönünde bir istekleri vardı. Orayı restore ederek günün koşullarına cevap verecek şekilde ve binanın otantik siluetini bozmadan burayı Vali Konağı olarak tahsis edeceğiz. Geçmişte olduğu gibi bundan sonra da değerli misafirlerimizi orada ağırlamaya devam edeceğiz. 9 -11 Ağustos tarihleri arasında Anıtlar Kurulu’nun toplantısına projenin restorasyon projeni yetiştirip onaylatacağız. Eylül ayı içinde en geç buranın ihalesini yaparak 1,5 yıl zarfında binayı restore edeceğiz” dedi.

‘SORUNLARI ÇÖZECEĞİZ’

Bu süreçte birtakım haksız eleştirilerle de karşılaştıklarının altını çizen Köşger, “Bu konuda ne kadar hassas olduğumuz, daha önceki çalışmalarımızdan da anlaşılabilir. Bu süre zarfında yaptığımız ve başladığımız işlerin listelerini çıkardık. İzmir’e geldikten sonra geçen iki yılda 26 projeyi tamamlamışız. Vali Konağı restorasyonu hakikaten güç bir hale gelmiş. Tavandan ve çatıdan nem alıyor, ısıtma problemi var. Binanın tüm alt yapısı yıpranmış olduğu ve zaman zaman zeminden lağım farelerinin çıktığı için konak bırakılmak zorunda kalmış. Şimdi tüm sorunlarını çözeceğiz. Göreceksiniz bina eskisinden çok daha güzel bir hale gelecek. Uzun süre valilerimizin şikayet etmesini gerektirecek bir durum olmayacak” dedi.

‘TESCİLLENME AŞAMASINDA’

İzmir Valiliği’nin tarihi yapıları yenilemek için hummalı bir çalışma yürüttüğünü de sözlerine ekleyen Köşger, kentte yapılan restorasyon çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Kent tarihinin en önemli olaylarından olan İktisat Kongresi’nin binası hakkındaki son durumu da aktaran İzmir Valisi Köşger, şu ifadeleri kullandı: “Bu bina tam tescillenme aşamasında. 1995 yılında o dönemin belediye başkanı tarafından yıkılmış. Bizler o arsayı mülk sahiplerinden satın aldık. İktisat Kongresi’nin projesi 19 Temmuz’da onaylandı. Şimdi ihale aşamasındayız ve seri şekilde imalatına başlayacağız. İktisat Kongresi’nin 100’üncü yılını dış görünüşü otantik, içini ise günün ihtiyaçlarına cevap verecek bir kongre merkezi olarak İzmir’e kazandıracağız. Orada Cumhuriyet’in 100 yılını değerlendirecek ve önümüzdeki 100 yılın adımlarını atacak bir çalışma yapacağız. Bunun için de hem YÖK hem de Türk Tarih Kurumu Başkanlığımız uluslararası bir çalışma yürütülüyor. Alanında yetkin olan akademisyenlerin yer alacağı İktisat Kongresi’ni İzmir’de yapılacak. Biz bunları yapıyoruz ama basit bir mevzudan, bürokratik bir durumdan olan gecikme nedeniyle birileri sürekli bunu kaşımaya devam etti. Bunu da takdirinize bırakıyorum. İzmir’de daha önce gecikmiş birçok konuyu çözüyor olmamıza rağmen bunlarla karşılaşıyor olmak bizleri üzmüştür.”

EK BİNA YAPILACAK

Valilik binasının arka kısmında kalan yüksek binaların akıbetinin sorulması üzerine de Köşger, “İzmir’in tarihi dokusunu ortaya çıkarma çalışmalarımız söylediklerimizden ibaret değil. Burası maalesef tarihi yapıya uygun olmayan beton bloklara dönüştürülmüş. Depremde bunun yıkılmasına karar verildi. Daha önce burada adliye binası olarak da kullanılmış bir bina var, Konak ile yapı olarak da uygun. Valilik ek binası olarak yeniden yapılacak. Dış görünüş itibariyle tarihi dokuya uygun bir ek bina yapacağız, sadece Valiliğin hizmetleri için kullanılacak. Emniyetle ilgili de eski Sümerbank arası içerisinde tüm emniyet binalarının toplandığı bir alan yapacağız. İzmir, Türkiye’nin üçüncü metropolü ama hemen hemen hiçbir binamız günün şartlarına cevap verecek durumda değil. Bunları peyderpey daha sağlıklı ve günün koşullarına cevap verecek çalışmalar yapacağız” dedi.

‘KEŞKE GEÇMİŞTE DE…’

İzmirli’nin tarihine sahip çıkmasından dolayı memnuniyet duyduklarını da ifade eden Köşger, “İzmirliler’in tarihi dokuya sahip çıkmaları, tarihi dokuyu değerlendirmeleri ve korumaya gayret etmeleri beni memnun ediyor. Keşke bu bilinç çok daha erken ortaya çıksaydı da, Kordon başta olmak üzere Buca’da, Bornova’da kentin eski tarihi dokusu korunabilseydi. Eğer Kordon’u koruyabilseydi İzmir, Türkiye’nin en güzel şehirlerinden birisi olacaktı. Boğaziçi’nden çok daha kıymetli yalıların olduğu bir dönem var İzmir’de. Maalesef oradaki yalılar, köşkler, kıymetli konaklar yıkılıp bu çirkin apartmanlara dönüşüyor. İzmirli o zaman gerekli tepkiyi göstermemiş. Şimdi sahip çıkmaları memnuniyet verici ama geçmişte de sahip çıkmalarını beklerdim” diye konuştu. Yağmur DAŞTAN