TÜİK geçtiğimiz günlerde dar tanımlı işsizlik oranının 0.2 puan düşerek 12.8 olduğunu açıklamıştı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) da İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu’nu ortaya koyarak TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmadığını ve ülkede geniş tanımlı işsizliğin 17.7 milyonu aştığını iddia etti. Raporda Temmuz 2020 döneminde kadın işgücü sayısının yüzde 13.9, kadın istihdamı sayısının yüzde 11.9 azaldığı söylenirken, istihdamın son bir yılda 2 milyon 585 bin kişi, işbaşında olanların da 7.1 milyon kişi düştüğü belirtildi. Konuyla ilgili konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, işsizliğin her geçen gün arttığını belirterek, “İşsizlik sigortası almak için yapılan başvuru artıyor, iş bulacağına dair umudu kalmayanların sayısı yaklaşık 1 milyona yükselmiş. Kovid-19 nedeniyle hala iş başı yapamayan, sigortaları donmuş çok fazla insan var. Devlet bunları işsiz saymıyor. Halbuki bu insanların işbaşı yapıp yapamayacağı da belli değil. Dolayısıyla bugün baktığımızda geniş tanımlı işsizlik sayısı 17.7 milyonu aşarak 18 milyona dayandı. Kadın işgücünün istihdamdaki payı da düşüyor. Patronlar kadınları işten çıkarıyor. Türkiye tarihinin neredeyse en büyük işsizlik rakamları karşımızda. Dünyanın her yerinde işsizlik bu dönemde artıyor elbette ancak bu ülkelerde sosyal devlet anlayışı harekete geçerek vatandaşının yanında oldu, işsizlerinin her türlü ihtiyacına katkılar sundu. Bizde ise İBAN atarak yardım kampanyaları başlatıldı” dedi.

‘SADECE PATRONA MI?’

Salgın sürecinde de çalışanların mağdur edildiğini kaydeden Sarı, devletin olanaklarının patronlara sağlandığını iddia ederek, “Salgın sürecinde Kısa Çalışma Ödeneği dediler, bir yandan işçileri çalıştırdılar bir yandan da eksik para verdiler. İşten çıkarılmayacak dendi, birçok kişi ücretsiz izne gönderildi, kimisi çıkarıldı. Devletin ilgili mekanizmaları bu süreçleri denetlemedi. İşverene teşvik adı altında birçok şeyi karşılarsanız ortada istihdam diye bir şey kalmaz, aksine işsizlik giderek büyür. Çünkü denetim mekanizmaları ortadan kaldırılıyor, sadece patronlar kulübünün taleplerinin hayata geçiren bir hükümet var. İyi hatırlayın, ilk ekonomik kalkan planı açıklandığında, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu gülmüştü, Cumhurbaşkanı da ‘Hoşuna gidiyor değil mi?’ demişti kendisine. Dolayısıyla bugün gelinen noktada işsizlik, Türkiye’de kitlelerin en büyük problemlerinden biri haline geldi” ifadelerini kullandı.

‘İSTEYEN ARAŞTIRSIN…’

“Sokaktaki vatandaşlardan bizim gibi kurumlara hiç kimse, son yıllarda TÜİK’in hiçbir verisine inanmıyor” diyen Sarı, “Çünkü kurumun verileri yanlış ve yalan şekilde düzenlenerek, iktidara hizmet için kullanılıyor. Bunu son olarak işsizlik rakamlarında da gördük. DİSK ortaya koyduğu verileri, TÜİK ve İŞKUR gibi devlet kurumlarının verilerini derleyerek oluşturuyor. Biz bu verileri sağdan soldan almıyoruz. TÜİK bir yıl önce dar tanımlı kayıtlı işçi sayısının 32 milyon 400 bin olduğunu açıklıyor. Bu yıl ise yaklaşık 29 milyon çalışan olduğu söyleniyor. Arada 3 milyon kişi kayıp var buna rağmen kurum işgücüne katılan kişi sayısının arttığını beyan ediyor. Peki aradaki insanlar nereye gitti? Girsin merak eden herkes kurumun 2018 ile 2020 arasındaki verilerini kendisi karşılaştırsın, zaten neyin ne olduğu da görünüyor” iddiasında bulundu. Utkucan Akkaş / Özel Haber