Serhat Şehri Kars bugüne kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Huriler, Urartular, İskitler, Partlar, Sasaniler, Selçuklular, Gürcüler, Moğollar, Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Osmanlı İmparatorluğu at sürmüş doğunun bu verimli topraklarında. İsterseniz Kars’ın tarihçesine bir bakalım… · M.Ö. 5000-4000 Huriler, · M.Ö. 9. yy Urartular, · M.Ö. 665 yılında İskitler, · M.Ö. 145 yılından itibaren Partlar bölgede egemen olmuşlar ve Karsaklı Beyliği’ni kurmuşlar. Beylik M.Ö. 2. yüzyıldan M.S. 5. yüzyıl ortalarına kadar Kars’ta hüküm sürmüş. · 430 yılında Sasaniler’e geçen bölge; uzun süre Sasani, Bizans ve Araplar arasında savaş alanı olmuş. · 1064 yılında Selçuklular, · 1200 yılında Gürcüler, · 1239’da Moğollar, · 1406’da Karakoyunlular, · 1467’de de Akkoyunlular bölgede egemen olmuş. · 1535 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarına katılmıştır. 1853 – 1856 Osmanlı Rus Savaşında, Kars’ın Rus ordularına karşı kahramanca savunulması sonucunda; Kazanılan 1855 Kars Zaferi nedeniyle, şehre verilen ‘Kars Zafer Madalyası’ aynı zamanda Anadolu’da bir şehre verilen ilk Gazilik madalyası olmuş..

40 YIL

18 Kasım 1877’den 25 Nisan 1918’e kadar 40 yıl Rus işgali altında kaldıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katılmış. Milli Mücadele döneminde, Karslılar önce Milli Şura sonra Cenub-i Garb-i Kafkas hükümetlerini kurmuşlar. 30 Ekim 1920’de Kazım Karabekir yönetimindeki Türk Ordusu Kars’ı alarak Türk topraklarına katmış.

KARS UZAKLARDA…

Bizler Ege’den- İzmir’den genellikle Kars’a gidiyoruz. Ve böyle olunca işte şairinde dediği gibi “uzakta” oluyor. Kars, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yer alır, özellikle kış mevsimindeki soğuk havasıyla bilinir. 2 bin 347 kilometrelik yüzölçümüne sahip olan Kars Ermenistan sınırımızda.

‘DOĞU EKSPRESİ’

Son yıllardaki Doğu Ekspresi ile adını yurt dışında da duyuran Türkiye’nin en çok gidilen tatil yerlerinden biri oldu. Kars, çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Zengin bir tarihi birikime sahip olan Kars, doğasıyla, kışlarının simgesi duvak gibi süslendiği karı ile her daim bembeyaz olması, buz tutan Çıldır Gölü ve Sarıkamış ile misafirlerini adeta büyülüyor. Her yaştan, her kesimden herkesi soğuk, beyaz ve uzak şehrin büyüsü şefkatli bir şekilde tüm konuklarını sarıyor. İnsanlarının misafirperverliği ve güzel ev sahipliği ile sonsuz bir huzur içinde hiç bitmesin dediğimiz anılarımızı oluşturuyor.

TREN YOLCULUĞU

Kars’a ya uçakla geliyor ya da uçakla dönüyoruz. Kars’ın tanıtımındaki en büyük katkı hiç şüphesiz ki tren yolculuğumuz. Kimimizin çocukluğu, gençliği, kimimizin de büyüklerinin anıları. Yani nostalji… Uzaklara… Dağlara, tepelere, nehirlere, çaylara bakakaldığımız ve derin derin düşüncelerimizin içinde süzüle süzüle varış noktasına gittiğimiz, o muhteşem manzaralarla büyülendiğimiz bir yolculuk ve yol hikayesi…

‘KENDİMİZİ DİNLİYORUZ’

Yani sürekli manzaralara dalıp gittiğimiz sonsuzluğun bir parçası olduğumuz o pencerelerde hep başka başka güzelliklere daldığımız ve saatlerce yolculuk yapmaktan ayrıca keyif aldığımız, kendimizi dinlediğimiz bir serüven.

ANİ HARABELERİ

Kars'ın güneydoğusunda merkeze 42 kilometrelik uzaklıkta yer alan Ani harabeleri, Arpaçay mevkiinde bulunuyor. 10. yüzyılda Pakraduni Hanedanlığı döneminde inşa edilen Ani, dönemin en önemli Ermeni kentlerinden biriymiş. Günümüzde UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Ani, turistlerin de mutlaka ziyaret ettiği yerlerin başında geliyor.

KAZ ETİ

Kars'ta kaz eti, bal, Kars Kaşarı, kete gibi tatlar, kentin en önemli lezzetleri arasında. Bu lezzetleri bol bol yemekle kalmıyor mutlaka sevdiklerimize de alıyor kargolarla gönderiyoruz.

AŞIK ATIŞMASI

Ayrıca bu şehrin Aşık Atışması’nı ozanlarından mutlaka dinleyin. Hikâyeler, fıkralar, atışmalar ile tam bir ziyafet. Azeri müziği ile Kafkas gösterisini izleme şansını da mutlaka yakalayın. Bizler tur programlarımızda mutlaka yer veriyoruz. Çünkü bir şehri tanımanın, kültürünü öğrenmenin yollarından biride müziği ve folklorudur. Yine muhteşemdin Kars. Biz 12-16 Şubat turumuzda Kars’ta bir kez daha büyülendik. Her günü, her gelişimiz bir birinden güzel ve farklı… Burada yaşadıklarımız ve anılarımız ile şimdiden zenginleştik. Bircan Tağıl / Özel Haber