Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (Sera-Bir) Başkanı Müslüm Yanmaz, “Yüzde 238 artan bir enerji maliyetiyle, yüzde 250 artan bir gübre maliyetiyle bizim bu yıl 50 TL’nin altında domates satmamamız gerekiyor. Bu kadar net ifade ediyorum. Aralık-Nisan arasında dünyada domates yok. Biz 30 yıldır bu işi yapıyoruz. Kış ayları geldiğinde domates fiyatları yüzünden herkes ayağa kalkacak. Domates fiyatı 50 TL olacak” dedi.

Gıda fiyatlarında artışın önünün alınamadığına değinen ve gıda fiyatında düşüş beklentilerinin olmadığını söyleyen İzmir Ziraat Odası Başkanı Hakan Çakıcı, “Fiyatların düşmesini bekliyoruz. Her yaz hem de. Fakat bu yaz farklı. Bu yaz aynı olmayacak. Mazot fiyatı ve girdi maliyetlerinin artması en önemli sorunumuz” dedi

'UCUZLAMA BEKLENTİSİ'

Ürünler için suyun, mazotun ciddi anlamda maliyetler artırdığını belirten Çakıcı, “Ayrıca yaz ürünleri su isteyen ürünler. Burada sulama faktörü devreye girecek, elektrik parasıyla alakalı bir problem. Elektriğinin kesildiğini söyleyen çiftçilerimiz var” dedi. Su isteyen bitkilerin ekiminin azaldığına yönelik soruyu değerlendiren Çakıcı, “Bu maliyetlerle mümkün değil. Ürünlerin ucuzlamasını beklemiyoruz. Nakliye masrafı hepsinin üzerine biniyor. Tarladan kaça alırsanız alın, nakliye hepsinin üzerine yükleniyor. Piyasada fiyat düşüşü beklemiyoruz. Sera ürününe göre bir miktar fiyatların ucuzlamasını bekleyebiliriz. Geçen sene gördüğümüz rakamları artık göremeyeceğiz. Karnıbahar ve kabak rekora koştu. Vatandaşın alım gücü düşük olduğu için gıdaya ulaşmak yine zor olacak. Burada gıdanın düşmesi kadar alım gücünün düşmesi de karşımıza çıkıyor. Ucuzlama beklentimiz yok” diye konuştu.

'ÇİFTÇİ EKMELİ'

Özellikle uzun vadeli tarım politikalarının uygulanması gerektiğinin altını çizen Çakıcı, “Uzun dönemli tarım politikaları şart. Şimdi herkesin gündemi oldu. O dönemlerde önlem alsaydık, paramız var ithal ederiz mantığını bıraksaydık bugün bunları konuşmazdık. Kendi üretimimizi artırmamız lazım. Stoklanan ve borsalarda bile değerlendirilen ürünler. Dengeyi hiç kuramadık. Çiftçiyi sahipsiz bırakırsanız para eden ürünü eker. Üretim planlamasını iklim krizine göre revize ederek çalışmalıyız. Geçen kış buğday ekilecek alanları belirlememiz lazımdı. Ancak bu şekilde çiftçi ekebilsin. Zarara uğruyor çiftçimiz. Bu zararı ödemezsek, ekmez. Çiftçilerin güvenceleri yok. Genç çiftçi yok. Bu yüzden çiftçi acilen çözüm bekliyor ” diye konuştu.

Rana Beyza Öztürk/ Özel