Kamu bankalarının açıkladığı yeni kredi paketinde ‘tatil kredisi’ de yer aldı. Krediye, üç kamu bankasından biriyle anlaşma yapacak seyahat acentelerinden tatil paketi satın almak isteyen ve ilgili banka aracılığı ile maaş alan emekli ve çalışan müşteriler başvurabilecek. Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda “Sağlıklı Turizm Belgelendirme Programı” başlatıldı. Yeni normalleşme sürecinde oteller ‘sağlıklı turizm sertifikası’ alarak açılabilecek. Türkiye Geliştirme Ajansı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), oteller ve restoranlar için yatak kapasitesi ve metrekare büyüklüklerine göre sertifika ücretlerini açıkladı. Buna göre sertifika bedeli 600 ve üzerinde yatağa sahip şehir otellerinde 2 bin 200 iken resort otelde bu rakam 2 bin 600 lira olarak belirlendi. Yaşanan korona virüs salgınından en çok etkilenen sektörlerin başında turizm geliyor. Kent ekonomisinin yüzde 9.5’inin oteller tarafından karşılandığını, yan sektörlerle bu rakamın yüzde 16’lara ulaştığını belirten Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler bu anlamda yaklaşık olarak totalde 300 bin kişinin turizm sektöründen ekmek yediğini vurguladı.

‘RAKAMLAR NORMAL’

Sağlıklı turizm sertifikasına yönelik rakamların ideal olduğunu söyleyen İşler, “Böyle bir denetimi dışarıdan alıyor olsaydık 5 bin liranın aşağısı olmazdı. Rekabet Kurulu ile ters düşülmemesi adına otellere göre indirim yapılabiliyor. Tamamen serbest piyasa ekonomisine göre açıklanan fiyatlardır. Bu fiyatlar sektör için uygundur. Çünkü bu kadar önemli ve ciddi bir iş daha ucuza yapılamaz. Uzun süreli ve denetim gereken bir iş. Uluslararası akreditasyonun bir karşılığı olması lazım daha uyguna olabilecek bir iş değil” dedi. Otellerin, sertifika programları ve normalleşme süreciyle birlikte sektörel anlamda kazanç sağlayacağını belirten İşler, “Tatil destek paketi açıklandı. Sektörü rahatlatacak ve elini güçlendirecek bir paket. Vatandaşın imkanı olmadığı halde 18 ay gibi peşin fiyatına bölünmüş olan bu imkan çok güzel. Vatandaşın salgın nedeniyle yoğun ve stresli geçirdiği bu dönemde bir parça nefes aldıracak bir şart yaratıyor. Sektöre canlılık ve dinamizm verecek bir karar. Bu kararla açmak istemeyen bir takım oteller dahi açılacak. İzmirli otellerin birçoğu hazır. Turizme verilen destek sadece turizme değil, ülke ekonomisine de veriliyor. Turizmci bu kararları memnuniyetle karşılıyor. Daha pozitif ve umutlu günlere gidiyoruz” diye konuştu.

‘EN ÖNEMLİSİ TEDBİR’

Açılmaya başlayan turizm işletmeleri ve otelleri değerlendiren ETİK Başkanı Mehmet İşler, “İnsan sağlığının söz konusu olduğu yerde sürdürülebilirlik ve sağlıklı hijyen ortamları yaratmak için denetim şart” dedi. Tedbirin önemini vurgulayan İşler, “Her ne kadar turizm sektöründe hijyen iyi uygulansa bile salgından sonra hijyen çok daha önemli ve titizlikle yapılması gerektiği ortaya çıktı. Her gün sürekli tedbirlerin alınması lazım. Bu da ancak dışarıdan bir gözün denetimi ile olabilir. Bazen yoğunluğa göre, bazen de elemanlara göre bu eksik kalabilirdi. Bu konu öngörüldüğü için, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy özellikle yurt dışından gelen turistlerin hissini ve algısını yaratmak ve yabancı turistlerin tereddüt etmeden uluslararası akredite olan bu denetim firmalarından geçen tesislerin salgın sürecine daha uygun olacağını gündemine aldı. Zaten bu sürede açılma noktasına geldiğimizde çalışmaların olacağını biliyorduk, bu çalışmalar yapılıyor” ifadelerini kullandı. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber