Demirci merkeze 12 kilometre uzaklıktaki Kulalar mahallesinde Orman İşletme Müdürlüğünce belirlenen dağlık ve ormanlık alanlarda günün ilk ışıklarıyla toplanan odunlar bir alanda küçük tepecikler hainde dizildikten sonra üzeri saman ve toprakla kapatılarak yakılıyor. İçten içe yanan odunlar yaklaşık 10 günlük bir süreçten sonra mangal kömürüne dönüşüyor. Mangal kömürüne dönen meşe odunları daha sonra çuvallanarak satışa hazır hale getiriliyor. Çuvallanan kömürler kilogramı 20 TL’den satışa sunuluyor.

Meteoroloji'den üç günlük yağış uyarısı! Yarın İzmir'de hava nasıl olacak? Meteoroloji'den üç günlük yağış uyarısı! Yarın İzmir'de hava nasıl olacak?

YILDA 50 TONA YAKIN 

1.5 yıl önce Adana’dan ailesi ile gelerek meşe odunlarından mangal kömürü yapan Muzaffer Kurt (42), "Devletin izin verdiği ağaçları kesip yolun kenarına getiriyoruz. Römorklara doldurup ocaklara getiriyoruz. Üzerini saman ve toprakla örtüp ateşliyoruz. 15-20 gün ateşte kalıyor. Bu şekilde içten içe yanıyor. Yıllık 25-30 ton üretim yapıyoruz. Çevre il ve ilçelere gönderiyoruz. Nereden istenirse oraya gönderiyoruz. Çoluk çocuk hep bu dumanın içinde yaşıyoruz. Çok zor. Ne gecemiz ne de gündüzümüz var. Alın terimizle, şerefimizle ve namusumuzla para kazanmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

İŞİMİZ GERÇEKTEN ZOR

Eşi ile kömür yapımında çalışan 37 yaşındaki Gülcan Kurt ise "Her sabah erken uyanırız. Kömür varsa kömürü çıkarıyoruz. Sonra soğuyor. Ben, eşim ve çocuklarımla dolduruyoruz. Doldurduğumuz çuvalların ağızlarını dikişleyip kapatıyoruz. Çuvalla işlerimiz bittikten sonra toplayıp samanlayıp, topraklayıp onları da ateşe atıp ateşliyoruz. Sonra işimiz bitiyor. Onların çıkmasını bekliyoruz. Zor bir yaşantımız var. Ama buna da şükür diyorum" dedi.

Kaynak: EGE TELGRAF