İzmir genelindeki 30 ilçede kurulan semt pazarlarında 8 Mayıs Cumartesi ve 15 Mayıs Cumartesi tarihlerinde tezgahlar kısıtlı şekilde açılacak. Hem esnafa, hem üreticiye, hem de vatandaşlara can suyu olacak bu karar bir nebze olsun sevinçle karşılansa da, bayram arifesinde giyim ve tekstil ürünleri satmayı hedefleyen pazarcılar ise yapılan düzenlemede umduğunu bulamadı. İzmir Pazarcılar Esnafı Odası Başkanı Hamdin Erişen, "Karara sevinemedik. Genelge bu haliyle eksik kalmış. Esnaf için yeni bir düzenleme bekliyoruz" sözleriyle gelişmeleri yorumladı.

‘BURUK KALDIK’

Bakanlık genelgesini yorumlayan ve esnafın beklentilerini Ege Telgraf ile paylaşan İzmir Pazarcılar Esnafı Odası Başkanı Hamdin Erişen şunları söyledi: "Bu 17 günde topu topu iki Cumartesi tezgah açabileceğiz. Tüm belediyeler tüm semt pazarlarının açılması için gereken hazırlıkları yaptı ve izni verdi. Fakat ne kapasite ile ne koşullarda açılacak bunu düşünebilecek durumda değiliz. Çünkü buna bile şükredecek haldeyiz. Hiç iş yapmamaktansa iki güne bile razıyız. Esnaf bu gelişmeleri olumlu karşıladı, sevinçliyiz demek istiyoruz. Ama bir yanımız da buruk kaldı. Çünkü genelgede tekstil pazarlarının ne olacağı ile ilgili bir şey düşünülmemiş. Meyve sebzeye ve fideye izin var ama zeytin, peynir, bakliyat, kuruyemiş, çerez, balık gibi diğer gıda malzemelerini satanlara yine izin yok. Bayram geliyor, asıl bu ürünleri satmak isterdik. Peki bu insanlar bayramı nasıl karşılayacak? Evine nasıl ekmek götürecek? Onlara yazık değil mi? Tekstil işi yapan esnaf zaten yeteri kadar zorluk çekti. O insanların da borcu, harcı, ödemeleri var."

‘GÖZDEN GEÇİRİLMELİ’

Oda Başkanı Erişen, düzenlemenin gözden geçirilmesini talep ettiklerini ve tekstil pazarı esnafına da bir günlüğüne izin verilmesini istediklerini hatırlatarak, "Keşke bu 17 günde semt pazarları hiç kapanmasaydı. Çiftçilerimiz ürettikleri malları yollara, sokaklara dökmek zorunda kaldı. Çünkü ürünlerini satamadılar. Halci bana mal getirme diyor. Pazarcı tezgah açmıyor, halden ürün alamıyor. Üretici ne yapsın? Emeği elinde kaldı. Bugüne kadar çöpe giden o salatalığın, domatesin, biberin haddi hesabı yok. Keşke bunlar hiç yaşanmasaydı. Keşke bu esnaf pazara çıkabilse, tezgahını yine açabilseydi. Vatandaş da saç baş yoluyor. İnsanlar marketlerden her şeyi üç katı ödeyerek almak zorunda kaldı. Bize yasak getirdiler ama millet sokaklara döküldü, marketler doldu taştı. Böyle yapınca korona virüsü engellemiş mi oldular? Kapanma kararı yanlıştı. Bu süreçte olan esnafa, üreticiye, vatandaşa oldu. Yanlıştan döndüler ama artık iş işten geçti. Hep keşke diyoruz. Biz yine de yayınlanan genelgeden memnun değiliz. Bizim esas talebimiz haftada iki gün, yani bu tam kapanma sürecinde toplam 4 günlüğüne tezgah açabilmekti. İnsanlar şimdi fazla sebze meyve alsa dökülecek, bayatlayacak, az alsa yetmeyecek. Genelge bu haliyle yetersizdir, yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz" dedi. Erman Şentürk / Özel Haber