Korona virüs nedeniyle Mart ayında alınan kararla Temmuz ayına ertelenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) geçtiğimiz günlerde tekrar Haziran ayına çekildi. 27-28 Haziran’da yapılması planlanan sınavla ilgili yüzbinlerce öğrenci milyonlarca sosyal medya mesajıyla tepki gösterdi. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal da kararın turizmi canlandırmak adına alındığını belirterek imza kampanyası başlattıklarını açıkladı. Alınan kararı anlamak ve kabul etmek mümkün değil diyen Vardal, salgının kontrol altına alınmak yolunda radikal bir ilerlemenin sağlanamadığını hatırlattı. İkinci dalga beklentisine değinen Başkan Vardal, “Bilim insanları, çocukların kapalı ortamlara kalabalık şekilde alınarak sınava tabi tutulabileceğine dair olumlu bir tablo sunmuyor. Dolayısıyla sınav tarihlerinin öne çekilmesinin bilimsel ve toplum sağlığı açısından hiçbir faydası yok gibi duruyor. Oysa burada düşünülmesi gereken öğrencilerin eğitim hakkı, geleceği ve sağlığı olmalıydı. Burada eğitim ve bilim emekçilerinin de sağlığı önemli. Çünkü yaklaşık 2,5 milyon öğrenci sınava girerken binlerce de eğitimci salon görevlisi olarak o sınıflarda olacak. Ayrıca bir o kadar daha veli hareketliliği oluşacak. Ciddi bir risk var ortada. Bu kararın alınmasında bulabildiğimiz tek neden, ülkedeki turizm faaliyetlerini canlandırma isteği oluyor. Bir ölçüde iktidar, sınavlar hemen bitsin insanlar rahatlasın derdinde. Bir kısım sermaye sahiplerinin refahı düşünülerek bu adım atılıyor, tarihler öne çekiliyor” dedi.

İMZA KAMPANYASI

Kararın alınmasının ardından öğrencilerin büyük tepki gösterdiğini vurgulayan Vardal, sendika olarak imza kampanyası düzenlediklerini belirtti. Necip Vardal şunları söyledi: “Gençler bu konudaki itirazlarını sosyal medya hesapları üzerinden dile getirdi. İktidar bu durum karşısında da gençlerin kızgınlıklarını, tepkilerini azaltmak için gece yarısı sınav sürelerinin uzatılması, baraj puanının aşağı çekilmesi, bazı konuların sınav müfredatından çıkarılması gibi başlıklar olan yeni kararlarını açıkladı. İnsanların tepkilerini gidermeye çalışıyorlar. Gece yarısı alelacele alınan bu düzenleme kararı da aslında bizlerin ve gençlerin ne kadar haklı olduğunun da göstergesi niteliğinde. Şuan Eğitim-Sen olarak Change.org üzerinden bir imza kampanyası başlatarak sınav tarihinin yeniden değerlendirilmesini istiyoruz. Pandemi riski tam olarak ortadan kalkmadan ve bilim insanları olumlu görüş bildiremeden sınavların yapılmamasını istiyoruz. Acil olarak bu anlamda bir düzenleme yapılmalı.”

‘İYİ YÖNETİLMİYOR’

Salgın sürecinde eğitim politikalarının doğru şekilde ortaya koyulduğunu söyleyemeyeceklerini ifade eden Vardal “Toplumun tüm kesimleri, bakanlık da bizler de böyle bir durumda nasıl davranacağımızı, süreci nasıl yürüteceğimizi bilmiyorduk, böyle bir durumla ilk defa karşılaştığımız için deneyimimiz yoktu. Doğal olarak da el yordamıyla süreci yürütmeye çalışıyoruz. Bakanlık, öğrencilerin eğitim ve öğretim süreciyle ilgili uzaktan eğitim, canlı sınıf uygulamaları ile görevini yapmaya çalışıyor. Aksaklıklar olduğu da ortada. Bu adımlar öğrencilerin eğitimlerinde tamamlayıcı özellik içeriyor. Ancak, lokal de olsa bu konuda çeşitli zorlamalar, baskılar ve mobbinge varan durumlarla karşı karşıya kalıyoruz. Liyakat sahibi olmayan çeşitli yöneticiler nedeniyle özellikle öğretmenlerle ilgili sorunlar olabiliyor. Bu süreçte çocukların daha az zararla bu süreci atlatması için gördüğümüz eksiklik ve aksaklıkları da bizler ifade ediyoruz. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın bizlerin bu eleştiri ve görüşlerini dikkate almıyor. Oysa Bakanlık, içinden geçtiğimiz bu dönemde atılacak her adımı sendikalarla ve akademisyenlerle planlamalıydı” ifadelerini kullandı. Utkucan Akkaş / Özel Haber