Depremin 11 ili olumsuz etkilediğini ve bu bölgelerdeki esnafın hâlâ ciddi mağduriyetler yaşadığını vurgulayan Palandöken, devlet desteklerinin artırılması gerektiğini belirtti.

Depremden Etkilenen Esnafın Durumu

Emekli maaşlarına zam| Emekliler ne kadar maaş alacak? 2025'te emekli olanlar ne kadar maaş alacak? Emekli maaşlarına zam| Emekliler ne kadar maaş alacak? 2025'te emekli olanlar ne kadar maaş alacak?

Palandöken, deprem bölgesindeki birçok esnafın araçlarının enkaz altında kaldığını ve bu araçların tamir edilemeyecek durumda olduğunu söyledi. "En önemli sorun, enkaz altındaki araçları tamir edecek usta bulunmaması. Bu nedenle, esnaf ve sanatkarlar işlerini tam anlamıyla yapmaya başlayamadıkları sürece vergi ödemeleri imkansız hale geliyor" dedi. Deprem bölgesindeki ticari hayatın hızla canlandırılması gerektiğini belirten Palandöken, bu çerçevede mücbir sebep halinin uzatılmasının kritik olduğunu vurguladı.

Borçlar ve Destek Talebi

Palandöken, 6 Şubat depreminden sonra vergi ve sosyal güvenlik primlerinin 31 Ağustos 2024 tarihine kadar ertelendiğini hatırlatarak, "Esnaf şu an sadece beyannamesini veriyor ama cebinde para olmadığı için ödemelerini yapamıyor" dedi. Depremden etkilenen illerde mücbir sebep halinin uzatılması gerektiğini ifade eden Palandöken, SGK ve Bağ-Kur primleri, gelir ve stopaj vergileri, Damga Vergisi, KDV, MTV ve diğer vergilerde esneklik sağlanmasını talep etti. Ayrıca, elektrik, doğalgaz ve geçmiş dönem vergilerinin de göz önünde bulundurulmasını ve kolaylık sağlanmasını istedi.

Kaynak: İHA