Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de korona virüs salgınıyla mücadele ediyor. Ülkemizde, Kovid-19 salgını nedeniyle ne yazık ki birçok kişi kamu ve özel hastanelerde tedavi görüyor. “Peki, özel hastanelerde korona virüs tedavisi görenlerden ücret talep edilebilir mi?” sorusu vatandaşta merak uyandırıyor. Tüketici Hakları Derneği İzmir Şube Başkanı Cevdet Uçan, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Piyasadaki özel hastanelerin pandemi konusunda yetkili olduğunun altını çizen Başkan Uçan, “Pandemi için yapılan testin karşılığında ücret alındığını biliyoruz. Ancak korona virüs salgınında olduğu gibi hastalığın göründüğü acil durumlarda hastalardan hiçbir ücret alınmaması gerekiyor. Bu gibi durumlarda hasta, test için bile hastaneye başvurduğunda ‘acil’ olarak gitmiş oluyor. Bu durumda hastanenin ücret talep etmemesi gerekir. Zira bununla ilgili Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı genelgede de bu konuyla ilgili eklemeler yapıldı ve acil hal durumları kapsamı genişletildi. İçine pandemi sürecinde yapılan tanı ve tedavi ile ilgili maddeler de eklendi. Yine aynı tebliğde korona virüs salgını tedavisinde kullanılan ilaçlar da SGK kapsamına alındı” dedi.

‘KABUL ETMEK ZORUNDA’

Bu süreçte pandemiye ilişkin yapılan tanı ve tedavi uygulamalarının karşılığında alınan ücretin yasal olmadığına da dikkati çeken Başkan Uçan, “Bu dönemde genelgeye yapılan eklemeler vatandaşın sorununu azaltacak yönde olmuştur. Bir vatandaş korona virüs salgını nedeniyle özel bir hastaneye gidip test yaptırırsa ya da tedavi sırasında korona virüs testi pozitif çıkarsa bu acil durum kapsamına girer. Böylesi durumlarda özel hastanelerin hastalara bakma zorunluluğu vardır. Ancak tedbir amaçlı test yaptırırsanız ve sonuç negatif çıkarsa bunda herhangi bir aciliyet olmadığı için ödeme yapmak zorundasınız. Şunun da altını çizmek gerekir; pandemi sürecinde hastanelerin belli bir kapasitesi var. Bu kapasitenin dolu olduğu belirtilirse kurumlar hastayı mutlaka başka bir kuruma yönlendirmek zorunda ya da kendi kapasiteleri dolmamışsa hastayı kabul etmek zorundalar” ifadelerini kullandı.

‘HAKSIZ ÜCRET TALEBİ’

Vatandaşlara korona virüs tedavi sürecinde böylesi durumlarla karşılaştıklarında izlemeleri gereken yollar hakkında da bilgiler veren TÜKODER Başkanı Uçan, “Ne yazık ki bu süreci fırsat bilen kişiler olabiliyor. İnsanların hastalığı üzerinden bunu gelir kaynağına çevirebiliyorlar. O nedenle haksız bir ücret aldıkları için bu da haksız bir zenginleşmeye yol açıyor. Bu kesinlikle doğru değil. Bu konuda şöyle bir handikabımız var; özel hastanelerden mutlaka yaptırmış olduğunuz ücretten ne kadar ücret alındığına dair bir belge almanız gerekiyor. Özel hastanelerin bunu vermekten kaçındığını ve hatta bu tür bir talep olduğu zaman muayene yapmadıklarını duyuyoruz. Birçok yerde hastadan işlem yapılmadan önce talep ediliyor. Kişiler bu faturayı elde ettikleri takdirde bulundukları illerdeki hakem heyetlerine başvuru yapabilir. Yani, ‘Ben test için kuruma gittim ve bu kurumdan benden şu kadar ücret talep ettiler. Ben de bu ücreti ödedim. Bu da belgesi’ demeleri gerekiyor. Hakem heyetine başvuru yapmak isteyen kişilerin ellerinde mutlaka dosya masrafı olarak alınan bedeli gösteren yani ödeme planı, dekont, hesap özeti gibi belgelerin olması gerekmektedir. Bu yol izlendiği takdirde hasta pandemi tedavisinde ödediği ücreti geri alabilir. İlerleyen dönemlerde vatandaşların bu konuda daha da bilinçlendiği takdirde çok sayıda dosyanın elimize ulaşabileceğini düşünüyoruz” diye konuştu. Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Ahmet Doğruyol da, “Eğer acil durum kapsamındaysa kurumlar kişiden ödeme alamaz” açıklamalarında bulundu. Yağmur Gülü / Özel Haber