İzmir'in Selçuk ilçesine 8 kilometre uzaklıkta yer alan Şirince, yüzlerce yıldan beri hep oradaymış ve yüzlerce yıl hep aynı şekilde kalacakmış hissi veren bir köy. Mübadele Dönemi'nde köyde yaşayan Rumların, Rumeli'den gelen Türklerle yer değiştirdiği Şirince, butik otelleri, kilisesi, meyveli şarapları ve yemyeşil dokusuyla huzurlu bir atmosfere sahip. Bulunduğu coğrafyanın ve ikliminin koşullarına uygun mimari geleneği ile tüm yapıların uyum içerisinde görülebildiği Şirince, 1900'lü yılların ilk çeyreğinde nüfusu 2 bine ulaşmayan bir Rum köyüydü. O yıllarda incir, şeftali, zeytin, zeytinyağı, bağcılık ve şarap üretimiyle geçinen köy Mübadele Anlaşması'yla Rum nüfusunun tamamını kaybedip Rumeli'den gelen Türklerin yerleştirilmesiyle bu üretime bir süre ara vermek zorunda kalmış. Ege Bölgesi'nin en çok ziyaret edilen köylerinden biri olan Şirince'nin isminin dünya çapında duyulmasına neden olan olay ise çok ilginç. Maya Takvimi'ne göre 21 Aralık 2012'de gelmesi beklenen büyük kıyametten dünyada etkilenmeyeceği açıklanan iki yerden biri olan Şirince, bu özelliği ile dünya gündeminde ses getirdi. Tarıma dayalı ekonominin yanı sıra günübirlik ve konaklamalı turizmle hızla markalaşan Şirince, Efes Antik Kenti, Kuşadası, Selçuk rotasında sıklıkla uğranılan bir durak. Özellikle hafta sonları günübirlik ziyaretçilerin ilgisi ile adım atacak yer bulunmayan köye turlarla çevre illerden de ziyaretçi geliyor. Özgün adı Kırkınca olan Şirince Köyü, bu ismi eski çağlarda kendini dağlara vuran kırk kişiden almış. Kırkınca ismi zamanla Kirkice, Kirkince ve Çirkince'ye dönüşmüş. Bu isim dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik'in talimatıyla Şirince olarak değiştirilmiş.

GEZİLECEK YERLER

Şirince Çarşısı, Şirince'nin kalbinin attığı merkez konumunda. Tekstil ürünlerinden meyve aromalı şaraplara, zeytinyağından sabuna, el sanatı ürünlerinden hediyelik eşyalara kadar onlarca farklı ürün çarşıdaki dükkanlarda satılıyor. St John Baptist Kilisesi, köyün en eski tarihi yapısı. Günümüzde dilek havuzu olarak kullanılan, ortasında Meryem Ana heykeli bulunan havuzun olduğu büyük bir avluya da sahip olan kilise, Kültür Bakanlığı'nın restorasyon çalışmalarının ardından eski görkemine kavuştu. Kilise girişindeki kafenin muhteşem köy manzarası var. Dil Bilimci Sevan Nişanyan'ın hayat verdiği Nişanyan Hotel, Nişanyan'ın bürokrasiye karşı mücadelesini simgeliyor. Geniş bir arazide yer alan otelin bahçesinde Hodri Meydan Kulesi başta olmak üzere birbirinden bağımsız çok sayıda geleneksel yapı bulunuyor. Köy sokaklarında gezdikten sonra çınar ağaçlarıyla bezeli Çınaraltı Meydanı'nda kumda pişirilen Türk kahvesi ya da demli çayı içmeden köyden ayrılmamak gerekiyor. Tüm yorgunluğu alan bu meydan gün boyu hareketli. Köydeki pansiyon ve küçük lokantalarda gözleme başta olmak üzere serpme kahvaltı, ızgara çeşitleri ve Türk mutfağından seçme lezzetler sunuluyor. Şirince, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Efes Antik Kenti'ne 12 km uzaklıkta. Selçuk-Efes Müzesi, Meryem Ana Evi, Artemis Tapınağı, Pamucak Sahili ve Kuşadası da Şirince'ye kadar gelmişken görülebilecek yerler arasında.

NASIL GİDİLİR?

Şirince Köyü, Selçuk ilçe merkezine 8, Efes Antik Kenti'ne 12, Kuşadası'na 30, İzmir'e ise 85 km mesafede. İzmir şehir merkezinden İZBAN banliyö trenleri ile Selçuk'a kadar gidilebiliyor. Selçuk'tan ise her yarım saatte bir Şirince'ye dolmuş kalkıyor. İzmir'den özel araçla Şirince'ye gelmek isteyenler İzmir-Aydın Otoyolu'nu kullanarak 1 saat gibi bir sürede köye ulaşabiliyor. Otoyolun Selçuk kavşağından çıktıktan sonra ilçe merkezi girişinden Şirince yönünde ilerlemek gerekiyor. Kuşadası ile Selçuk arasında da dolmuş seferleri var. Ahmet Buğra Tokmakoğlu / Özel Haber