Berna SEVER- EGE TELGRAF/ Tırnak yeme alışkanlığı, sık karşılaşılan bir durum olmasına rağmen uzun dönemde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir davranış olarak öne çıkıyor. Yapılan araştırmalar, bu alışkanlığın tırnak yataklarında zarar oluşturarak tırnak düşmesine neden olabileceğini ve tırnak yiyen kişilerin tırnaklarını yutması durumunda mide enfeksiyonu gibi ciddi rahatsızlıklarla karşılaşabileceğini gösteriyor.

Uzmanlar, tırnak yeme alışkanlığını bırakmak için çeşitli yöntemler öneriyor. Bunlar arasında tırnakların kısa tutulması, eczanelerde satılan şeffaf ve kötü tatlı ojelerin kullanılması ve düzenli tırnak bakımının yapılması yer alıyor. Ancak uzmanlar, küçük çocuklarda tiksindirmeye yönelik cümlelerin kurulmaması gerektiğini vurguluyor, çünkü bu durumun tam tersi etki yaratabileceğini belirtiyorlar.

Hamileler kurban eti yiyebilir mi? İşte uzman görüşü Hamileler kurban eti yiyebilir mi? İşte uzman görüşü

TIRNAK YEMEMEK İÇİN NE YAPMALIYIZ?

Tırnak yeme alışkanlığını olumlu davranışlarla değiştirmenin önemine değinen uzmanlar, stres veya şeytan tırnağı gibi tetikleyici etkenlerden kaçınılmasını ve alternatif rahatlama yöntemlerinin kullanılmasını öneriyorlar. Ayrıca, tırnak yeme alışkanlığının kademeli olarak azaltılması gerektiğini belirtiyorlar.

Tırnak yeme alışkanlığının psikolojik bir rahatsızlık olarak kabul edilip edilmeyeceği konusunda uzmanlar farklı görüşlere sahip olsa da, genellikle bu davranışın stresle ilişkilendirildiğini ve obsesif kompulsif bozukluklarla ilişkilendirildiğini ifade ediyorlar.

NEDEN TIRNAK YİYORUZ?

Tırnak yeme alışkanlığının temel nedenlerinden birinin güvensizlik olduğu belirtilirken, vitamin eksikliği gibi biyolojik faktörlerin de bu alışkanlığı tetikleyebileceği vurgulanıyor. Özellikle B12 ve demir eksikliği olan kişilerde tırnak yeme alışkanlığının daha sık görüldüğü belirtiliyor.

Sonuç olarak, tırnak yeme alışkanlığının önemli bir sağlık sorunu olduğu ve bu alışkanlığın bırakılması için bireylere psikolojik destek almayı ve uygun tedavi yöntemlerini denemeyi öneriliyor.

Kaynak: EGE TELGRAF