Çocuklar için "Sadece Mozart" anlatımlı konseri İzmir'de Çocuklar için "Sadece Mozart" anlatımlı konseri İzmir'de

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı koordinatörlüğünde yürütülen tiyatro çalışmaları kapsamında, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM) danışanlarının sahnelediği Turgut Özakman’ın Töre adlı tiyatro oyunu Muhittin Erel Amfisi’nde sanatseverlerle buluştu.

Ruh Sağlığı Hastalarından Tiyatro Performansı (3)

“TİYATRO, REHABİLİTASYONUN BİR PARÇASI”

Etkinliğe EÜTF Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Burcu Barutçuoğlu ve Doç. Dr. Güneş Ak, TRSM Sorumlu Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Damla İşman Haznedaroğlu, Klinik Psikolog Dr. Işık Ayşe Altan, Sosyal Hizmetler Uzmanı Arda Tomba, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi çalışanları, hasta yakınları ve birçok sanatsever katıldı. Klinik Psikolog Dr. Işık Ayşe Altan, psikoz gibi kronik rahatsızlıkların tedavisinde yalnızca tıbbi uygulamaların değil, rehabilitasyon çalışmalarının da önemli olduğunu vurguladı. Tiyatro çalışmasının bu kapsamda yürütülen önemli bir sosyal terapi biçimi olduğunu belirten Altan, “Çeşitli ortam tedavileri, hastaların bilişsel fonksiyonlarına, hastalık ve ilaç uyumlarına olumlu katkı sağlıyor. Bu amaçla farklı kurslar düzenliyoruz, tiyatro da bu kurslardan biri” dedi.

Ruh Sağlığı Hastalarından Tiyatro Performansı (1)

12 YILLIK SAHNE DENEYİMİ

TRSM danışanlarıyla yürütülen tiyatro çalışmalarının 12. yılına girdiğini söyleyen Altan, bu süreçte küçük skeçlerle başlayıp daha profesyonel oyunlara yöneldiklerini ifade etti. Altan, “Oyunlar aracılığıyla danışanlarımız topluluk önünde sahneye çıkma deneyimi yaşıyor, alkış alıyor, başından sonuna kadar bir ürün ortaya koymanın gururunu hissediyorlar. Bu hem zihinsel hem de duygusal açıdan onlara çok iyi geliyor. Rol alma süreci, sosyalleşmelerine, dayanışma duygusunu yaşamalarına, hastalıklarının getirdiği sıkıntılardan uzaklaşmalarına katkı sağlıyor” şeklinde konuştu.

Ruh Sağlığı Hastalarından Tiyatro Performansı (2)

İLK KEZ ORİJİNAL BİR ESER SAHNELENDİ

Klinik Psikolog Altan, bu süreçte Sosyal Hizmet Uzmanı Arda Tomba ve hemşirelerin de katkısıyla yıl boyunca her hafta düzenli olarak prova yapıldığını belirtti. Bugüne kadar bazı oyunları kendilerinin yazdığını, bazılarını ise değiştirerek sahnelediklerini söyleyen Altan, bu yıl ilk kez bir tiyatro eserini hiç değiştirmeden, özgün haliyle sahneye koyduklarını ifade etti. Gösterimin sonunda oyunda rol alan danışanlara ve etkinlikte emeği geçen tüm ekibe karanfil takdim edildi. Etkinlik izleyicilerden büyük beğeni alırken, tiyatronun iyileştirici gücüne bir kez daha dikkat çekildi.

Kaynak: İHA