İzmir'deki emekli vatandaşlar yaşadıkları hayat pahalılığına dikkat çekmek için ilginç bir etkinliğin altına imza attı. Tüm Emekliler Sendikası üyeleri, Konak'ta semt pazarına çıkarak uygulamalı alışveriş yaptı, aldıkları ürünlerin detaylarını Ege Telgraf ile paylaştı. Aldıkları iki yüz lira zamla pazar poşetini ancak doldurabildiklerini söyleyen Tüm Emekliler Sendikası Konak Şubesi Başkanı Ayşe Ekşioğlu, mevcut maaşları ile geçinemediklerini vurguladı ve "Emekliyi enflasyona ve pandemiye ezdirmeyin" çağrısında bulundu.

‘HESAP KİTAP ORTADA’

Tüm Emekliler Sendikası Konak Şube Başkanı Ayşe Ekşioğlu, emekli bir vatandaşın haftada ortalama iki yüz liralık gıda alışverişi yaptığını belirterek, verdiği rakamlar eşliğinde şunları söyledi: "Peynir, zeytin, balık, et gibi ürünler bizim için artık lüks oldu. Pazara geldiğimizde bu gıda maddelerine sadece tezgahta bakıyoruz ama alamıyoruz. Eskiden yine azar azar aldığımız bu ürünleri şimdi hiç alamaz olduk. Nasıl alacağız? Peynir olmuş 60 lira, zeytin 40 lira, en uygun balığın kilosu 14 lira, kırmızı et ürünlerinden zaten bahsetmeyeceğim bile. Emeklilerin aldıkları maaşlar ve yılbaşından itibaren gördükleri zam da farklı. Şu anda ortalama bir emekli maaşı 2000 lira. Verilen zam ise yaklaşık 200 lira kadar. Halen 1000 lira emekli maaşı alan arkadaşlarımız bile var. Oturduk hesap yaptık bu 200 liralık zamla ne yapabiliriz diye. İşte, hesap kitap ortada. Emekli bir çifte ayda iki kilo peynir ve günde iki ekmek yetiyor olsa, ayda 180 lira yapıyor. Verdikleri zamla ancak peynir ekmek alabiliyoruz. Pazara geliyorsunuz, 100 liraya poşet bile dolmuyor. Geçen yıl bu zamanlar aynı parayla Pazar arabası dolduruyorduk, şimdi ancak torbanın yarısı doluyor. Geçen sene 1 lira olan portakal 4 lira, 1,5 lira olan patates 3 lira. Güya biz tarım ülkesiydik, her şeyin en ucuzu bizde olurdu. Sadece 5-6 parça sebze alıyoruz ve pazardan neredeyse eli boş çıkıyoruz. Enflasyon yok, ekonomi iyi gidiyor diyorlardı, ama durum gel gör ki böyle değil. TÜİK'in açıkladığı zam oranlarını bırakın gelin bir de burada pazara bakın. Gerçek enflasyon yüzde 30'ların üzerinde. Hatta bahsettiğim bu gıda maddelerinde yüzde 200-yüzde 300 oranında fiyat artışı yaşandı. Ama bizim maaşlarımıza gelen zam sadece yüzde 8 oldu. Eskiden emekli olunca ev alan, araba alan emekliler şimdi pazara geldiğinde peynir alamıyor. Emekliler bugün kirasını ödeyemiyor. Emekliye bayramda verilen ikramiyeler bile 5 yıldır 1000 lira hala aynı. Bugün evinize sebze alacaksınız, yemeklik gıda alacaksınız, pazara geldiniz, hepsini alacağım derseniz 200 lira tutar. Her ay dört hafta gelirseniz aylık pazar masrafı 800 lira. Maaşımızdan geriye kaldı 1200 lira. Bunun faturaları var, elektriği, suyu, doğalgazı, ulaşım giderleri, ev kirası var. Nasıl geçineceğiz? Pazarda poşet dolmuyor, evde yemek pişmiyor. Emekliler olarak resmen açız."

‘İNSANCA BİR YAŞAM’

Başkan Ekşioğlu, çok sayıda emeklinin alışverişe çıkıp ihtiyaçlarını alamadan evlerine döndüğünü söyledi ve "Bunlar sadece temel tüketim giderlerimiz, yani gıda ürünleri. Emekliler ne yazık ki bugün sağdan soldan yardım almasa, çoluk çocuğuna el açmasa ayakta durabilecek halde değil. Yüzde 8'e yakın bir zam aldık. Asgari ücretlilere yüzde 21 zam yapıldı, onları dahi kıskanıyoruz. Tüm giderlerimiz bir yana, sağlık harcamalarımız ne olacak? Yıllarca bu ülkeye hizmet verdik, emekli olduk. Sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanmamız gerekirken bizden halen katkı payı istiyorlar. Peki, biz yıllarca neden prim ödedik? Biz bu maaşlara şükretmiyoruz. Hakkımızı istiyoruz. Sadece insanca yaşayabileceğimiz ücret istiyoruz, fazlasını da değil. Emeklileri enflasyona, pandemiye ezdirmeyin. Aldığımız emekli maaşları ancak yediğimiz içtiğimize gidiyor. Yıllardır insanca yaşayamıyoruz. Alım gücümüz düştü. Bizim bir talebimiz vardı, en düşük emekli maaşı asgari ücrete eşitlensin diye, bunda halen ısrarcıyız. Bugün 13 milyon icra dosyası var. Bugün bu 13 milyon emekli var. Eşlerini de hesaba katacak olursanız 26 milyon vatandaşız. Yani 26 milyon vatandaşın aldığı para bir ay boyunca ancak ev kirası ve gıda alışverişine yetiyor. Bu ayıp bize ait değil. Pandemi ortamındayız, çoğumuz yasaklardan ötürü evimize kapandık. Haliyle faturalarımız kabardı. Zaten maaşlarımız enflasyon karşısında eriyip gitti. Bize verilen bu yüzde 8'lik zam artan doğalgaz faturalarını, elektrik, su faturalarını dahi karşılamıyor. Emekliler olarak artık birlik olmak zorundayız. Biz toplu sözleşme hakkımızı istiyoruz. Sadaka gibi değil, insanca yaşanacak ücret istiyoruz. Bu ülkede her şeye para var, emekliye gelince bütçe yok. Biz bunu kabul etmiyoruz. Emekliyi sadece seçimden seçime hatırlamasınlar. Hakkımızı sonuna kadar aramaya devam edeceğiz" dedi. Erman Şentürk / Özel Haber