Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, SDN Summit 2024 etkinliğine katıldı Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, SDN Summit 2024 etkinliğine katıldı

MEMDUH GÜNEY-EGE TELGRAF- Son dönemde artan kırmızı et fiyatları vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Tüketiciyi Koruma Derneği İzmir Şube Başkan Yardımcısı Emin Tamer Gören, AB üyelik sürecinde açılan 12.fasıl sonrası aile ve küçük ölçekli hayvancılık işletmelerinin bitme noktasına geldiğine dikkat çekti. Hayvancılık sektörünün girdilerinin çoğunun yurt dışından ithal edildiğinin altını çizen Gören, “Döviz kurundaki artış sonrası da girdi maliyetleri artmaya devam ediyor. Hayvancılık sektöründe akaryakıt, yem, işçilik, elektrik, su vb. masraf kalemleri devlet tarafından sübvanse edilmez ise tüketicilerin daha pahalıya et tüketmesi kaçınılmaz olacak. Girdi maliyetleri nedeniyle süt hayvancılığı yapanlar, işletmeyi döndüremeyince süt ineklerini kesime göndermektedirler. Çünkü sütten para kazanamayan inek sahipleri, et vasıtasıyla para kazanabilmektedir. Kesime giden inekler nedeniyle besilik hayvan materyalinin üretilmesinde sorun yaşanmaktadır. Bununla birlikte tüketici talepleri karşılanamadığından fiyatlar gittikçe artmaktadır. Tüketicilerin, ucuz et yiyebilmesi, ancak kırmızı et üretiminin daha fazla, talebin ise buna uygun miktarda olması ile mümkün olabilecektir” dedi.

“YETKİ ET VE SÜT KURUMUNA VERİLDİ”

Gören, “Daha vahimi özel sektörün karkas veya canlı hayvan ithalatı yapma yetkisi kısıtlanarak bu yetki tamamen Et ve Süt Kurumuna verilmiştir. Besilik hayvan materyalinin canlı kilo maliyeti 4 dolara ithal edilirken, şimdi ise özel sektörün yaptığı bu işi Et ve Süt Kurumu yüklenmiş ve besilik hayvan materyali canlı kilosunu 6 dolardan üreticiye satma gayretine girişmiştir. Burada da tüketicilerin daha ekonomik et tüketmesinden ziyade Et ve Süt Kurumuna para kazandırma gayreti olduğunu görüyoruz” ifadesinde bulundu.

“AHIRLARIN YÜZDE 40’I DOLU GERİ KALANI BOŞ”

Yurtiçinde yeterli besilik hayvan üretilemediği için yurtdışından ithal hayvan getirildiğinin vurgulayan Gören, “Yurt içinde ahırların yüzde 40’ı dolu, kalan kısmı boştur. Tarım ve hayvancılık politikalarının tüketicileri önceleyen bir şekilde kurgulanması ve sürdürülmesi gerekmektedir. Bu gidişle kurbandan kurbana et gören vatandaşlar, bunu da göremeyecek duruma düşecektir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: EGE TELGRAFMuhabir: Memduh Güney