Ahmet Buğra Tokmakoğlu / EGE TELGRAF- Tükürük bezi taşı, tükürük bezlerinde oluşan ve tükürük akışını engelleyen küçük kalsiyum tuzları birikimidir. Bu taşlar, tükürük bezlerinin içindeki kanallarda birikerek tükürük akışını azaltabilir veya tamamen durdurabilir. Bu durum, ağız içinde rahatsızlık hissine ve potansiyel olarak enfeksiyonlara neden olabilir. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar, tükürük bezi taşının belirtilerini anlattı.

Lösemi başarı hikayesini arkadaşlarıyla paylaştı Lösemi başarı hikayesini arkadaşlarıyla paylaştı

En önemli belirtinin ağrı ve şişlik olduğuna dikkati çeken uzmanlar, “Tükürük bezi taşı olan kişiler genellikle tükürük bezlerinde ağrı ve şişlik hissederler. Bu, yemek yerken veya tükürük üretimi gerektiren aktiviteler sırasında daha da belirgin olabilir. Tükürük bezi taşları, tükürük akışını engelleyebilir veya azaltabilir. Bu durum, ağız kuruluğu ve yutma güçlüğü gibi semptomlara yol açabilir. Tükürük akışındaki azalma, ağızda tat değişikliklerine neden olabilir. Kişiler, normalden farklı bir tat veya ağızda metalik bir tat hissedebilirler. Tükürük bezi taşları, tükürük akışının azalması nedeniyle ağız hijyeninde sorunlara yol açabilir ve sonuç olarak ağız kokusuna neden olabilir” dedi.,

‘ERKEN TEŞHİS VE TEDAVİ ÖNEMLİ’

Uzmanlar, “Tükürük bezi taşları genellikle tükürük bezlerinin içine yerleşmişse, tıbbi müdahale gerekebilir” uyarısı da yaptı ve “Tedavi seçenekleri arasında ağız içi masaj, tükürük üretimini artıran ilaçlar ve taşın cerrahi olarak çıkarılması bulunur. Doktorunuz, durumunuz için en uygun tedaviyi belirlemek için bir muayene yapacaktır. Tükürük bezi taşları, erken teşhis ve tedavi ile genellikle kolayca yönetilebilir. Ancak, tedavi edilmeyen durumlarda, enfeksiyon riski artabilir ve tükürük bezlerinin zarar görmesine yol açabilir” diye konuştu.

Kaynak: Ege TelgrafMuhabir: Ahmet Buğra Tokmakoğlu