Dünyada sadece 5 firmanın ürettiği, tüp bebek tedavisinde kullanılan embriyo kültür solüsyonlarını Türkiye’de ilk kez üretmeyi başaran Hillal Biyoteknoloji’nin Ege Serbest Bölgesi’ndeki tesisinin açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ve davetlilerin katılımı ile yapıldı. Bir yıldır üzerinde çalışılan bu üretim ile milyonlarca dolarlık ithalata son verilmesi ve 2 yıl içinde çok daha fazla değerlerde ihracat yapılması hedefleniyor.

“Dünyada üretilenlerin en iyisi”

Ege Serbest Bölgesi’nde faaliyete geçen tesisin açılışında konuşan Hillal Bioteknoloji CEO’su Op. Dr. Selçuk Kılınç, Türkiye’de daha önce üretilmeyen tüp bebek tedavisinde kullanılan embriyo kültür solüsyonlarını uzun süren ar-ge çalışmaları sonucu üretmenin gururunu yaşadıklarını söyledi. Daha önce tüp bebek tedavisi için mikroçip üreterek tüp bebek tedavisinde bir devrim yarattıklarının belirten Kılınç, “Tüp bebek merkezleri ile çalışırken tedavilerde kullanılan malzemelerde dışa bağımlı olduğumuzu gördük. Ciddi bir döviz kaybı yaşanıyor, biz de bu ihtiyacı görerek yerli ve milli üretim seferberliğine katkı sağlamak istedik. Tüp bebek uygulaması sırasında kullanılan, son derece hassas ve özel şartlarda üretilen bu ürünlerimizi Türkiye ve dünyada kabul gören akredite laboratuvarlarda testlere tabii tuttuk. Gördük ki ürettiğimiz ürün, dünyada üretilen diğerlerine göre en kaliteli, en taze ve en düşük maliyetlisi. Dünyada sadece 5 firmanın ürettiği embriyo kültür solüsyonlarını üreterek, milyon dolarlık ithalatın önüne geçerek çok daha fazlası değerleri, ülkemize ihracat geliri olarak kazandırmak istiyoruz. Uluslararası standartdaki, aseptik dolum tesisleri de olan steril oda özelliklerine haiz bu tür bir tesis Türkiye de ilk kez kuruldu. Tamamen öz sermayemiz ile bu yatırımı yaptık. MAX markasıyla ürettiğimiz bu ürün dünyanın en kalitelisi olmaya aday. Bu projede emeği geçen herkese de teşekkür ederim” diye konuştu.

Hayallerimiz devam ediyor

Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Hillal Biyoteknoloji İştirakçisi Prof. Dr Utkan Demirci ise bu yolculuğa 10 yıl önce çıktıklarını belirterek, Çip Bebek ürünleri ile bugüne kadar Türkiye’de 10 bin çocuğun dünyaya gelmesini sağladıklarını söyledi. Tüp bebek tedavisinde kullanılan embriyo kültür solüsyonlarını da Türkiye’de üreterek bir ilke imza attıklarını vurgulayan Prof. Demirci, yeni ürünleri ile de ülkelerine katma değer sağlayamaya devam ettiklerini söyledi. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür eden Prof. Demirci, geleceğe dönük hayallerinin devam ettiğini ve umutlu olduklarını söyledi.

“Teknolojide başarı hikayeleri Türkiye’yi geleceğe taşıyacak”

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ise girişimcilerin çok güzel işlere imza attıklarını belirterek, hepsini kutladığını söyledi. Bu başarı hikayesinin milletin bütün fertlerinin, bütün çocuklarının ortak hikayesi olduğunu, teknolojide başarı hikayelerinin Türkiye’yi geleceğe taşıyacağını vurgulayan Kacır, “Bu girişimcilik öyküleri Cumhuriyetimizi ikinci yüzyılına taşırken büyük bir onur ve gurur vesilesi. Milli teknoloji hamlesi sadece savunma sanayinde başarılı olmakla gerçekleşmeyecek, mutlaka sivil teknolojilerde de benzer bir başarı hikayelerini yazmak zorundayız. Bunu hem tam bağımsızlık iddiamızı güçlendirmek hem de Türkiyemizi daha yüksek düzeyde refaha eriştirmek için yapmak zorundayız. Savunma sanayindeki başarımızı diğer alanlara da taşımak için büyük bir çaba harcıyoruz. Yeni girişimlere bakanlık olarak hep destek vereceğiz” diye konuştu. Açılış konuşmalarının ardından Hillal Biyoteknoloji’nin yeni tesisinin açılış kurdelasını Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Ege Serbest Bölgesi Müdürü Şenay Satoğlu, Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi Utkan Demirci, Hillal Biyoteknoloji CEO’su Op.Dr. Selçuk Kılınç ile Sanayi ve Teknoloji İzmir İl Müdürü Engin Bişar birlikte kesti.