Tüpraş'tan yapılan açıklamaya göre, Körfez Ulaştırma 2017 yılının sonlarında Kırıkkale-İzmit Rafinerileri arasında rafineri ve ara ürün taşıma faaliyetlerine başlamış olup, bu süreçte altı yılı geride bıraktı. Şirket, akaryakıt taşımacılığı ile kara yolundaki emisyon ve trafiğin azalmasına katkı sağlıyor.
Gelişmiş Lojistik Altyapısı
Körfez Ulaştırma, güçlü bakım altyapısıyla birlikte, İsviçreli Stadler firmasından temin ettiği yedi çift yakıtlı (dizel/elektrikli modda çalışabilen) lokomotif ile 2022 başından itibaren ticari seferlerini aralıksız sürdürüyor. Ayrıca, filosuna iki yeni Stadler Eurodual model çift yakıtlı lokomotif daha eklemek için sipariş vererek, toplamda 14 lokomotif hedefliyor. Bu lokomotiflerin 9'u hibrit, 5'i ise dizel olarak tasarlandı. Körfez Ulaştırma, Tüpraş'ın "Karbon Nötr 2050" hedefleri doğrultusunda, 2030 yılına kadar faaliyetlerinden kaynaklanan Kapsam 1 emisyon yoğunluğunu 2019 baz yılına göre yüzde 45 oranında azaltmayı planlıyor. Bu çerçevede, 2018-2023 yıllarında Kapsam 1 ve Kapsam 2 sera gazı emisyonları ISO 14064-1 standardına uygun olarak akredite bir kuruluş tarafından doğrulandı.
Akaryakıt ve Demir Cevheri Taşımacılığı
Körfez Ulaştırma Genel Müdürü Tufan Başarır, Türkiye'nin ilk özel demir yolu işletmecisi olarak geçen yıl 2,2 milyon ton akaryakıt ve 64 bin ton demir cevheri taşıdıklarını açıkladı. 2018-2024 Haziran tarihleri itibarıyla 10,3 milyon ton akaryakıt ve ara ürün taşımacılığı gerçekleştirdiklerini belirten Başarır, "Bugün 517 akaryakıt vagonu ve 34 platform vagonu ile çalışıyoruz. Ayrıca, Tüpraş'ın petrokok ürününü de İzmit-Kırıkkale hattında taşımaya başladık" dedi.
Yeni Büyüme Hedefleri
Başarır, Körfez Ulaştırma'nın Türkiye’nin en büyük akaryakıt taşımacısı olmanın sorumluluğuyla, yeni sipariş verdikleri lokomotiflerle akaryakıt dışındaki demir yolu taşımacılığı alanına da girmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Kara yolundaki tanker trafiğini azaltarak çevresel ve toplumsal fayda sağladıklarını vurgulayan Başarır, "Kurulduğumuz günden bu yana kara yolu taşımacılığına kıyasla 145 bin ton CO2 eşdeğerinde salımı engelledik" ifadelerini kullandı. Bu sayede, Tüpraş'ın 2050 yılında lider karbon nötr enerji şirketi olma hedefine de katkıda bulunduklarını belirtti.