Yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınından en çok etkilenen sektörlerin başında turizm yer alıyor. Hal böyle olunca turizmciler de salgının ekonomik zararıyla en çok mücadele eden meslek gurubu arasına girdi. Normalleşme sürecine hazır olduklarını belirten turizm acenteleri, sektöre yönelik desteklerin yeniden yapılandırılması gerektiğini talep etti.

‘PAZARLAMA ŞART!’

Yaşanan salgın süreci ve açıklanan ekonomi paketlerini değerlendiren Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) ve ETC Tur sahibi Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Gencer, Türkiye’de toplam 10 bin, İzmir’de ise 450 acentenin canlanma beklentisi içinde olduğunu fakat hızlı bir hareketlenme gerçekleşmeyeceğini öngördüğünü söyledi. Sektör olarak talepleri olduğunu dile getiren Gencer, “Kısa çalışma ödeneğinin 3 ay daha uzamasını talep ediyoruz. Açıklanan tatil paketleri sektöre can suyu olsun diye açıklandı. Özellikle son bir iki aydır ekonomik ve psikolojik olarak bir çöküş var herkesin üzerinde. Elbette ekonomi ve turizme destek verir fakat bizler için yeterli değil. Turizmi pazarlamak ayağında biz varız. Seyahat acenteleri hem Türkiye’yi hem otelleri pazarlayan ayağındadır. Destek paketlerinin olması çok önemli. Herkesin ofisi üç aydır kapalı. Kafeler, restoranlar açılır açılmaz doldu. Bizim ofislerimiz hala kapalı. Bizim tekrar bu otelleri doldurmamız gerekiyor, turları doldurmamız lazım... Bunun için pazarlama yapmamız lazım. Maliyetleri var tabii ki. Reklam giderleri var, tanıtım maliyetleri var. Bu konuda destek almamız şart. 3 aydır bir lira fatura kesmeyen bir noktadayız acenteler olarak. Her yıl bir kriz yaşar üç ileri iki geri diyerek yaşamaya çalıştık ama şimdi döngü durdu bizlerde” dedi.

‘DESTEK UMUYORUZ’

Normalleşme sürecine yönelik tüm hazırlıkların tamamlandığını ve hijyen açısından herkesin gönül rahatlığıyla otellere gidebileceğini söyleyen TÜRSAB Ege BTK Başkanı Kıvanç Meriç ise “Elbette süreç yönetimini iyi yapmalıyız. Fakat daha fazla destek olmaları gerek. Açıklanan paketler, ayakta kalma paketleriydi. 4 ay kapalı kaldık. Ofis giderleri ve kiralar ödendi. Krediler ödenmeye devam etti. Burada işletme için gereken bir finans ihtiyacı doğuyor. Tatil paketinin işleyişine dair henüz hiç bir net bilgi yok. Müşteri ile otel arasında işleyiş nasıl olacak kimse bilmiyor. Kredi dağıtılmadı. Tüketici en azından tatil yapmak istiyor. Komik rakamlara geliyor taksitler. İçeriğin nasıl işleneceği belli değil. Önümüzdeki hafta belirlenecek. Acentelere çıkacak bir destek vardır diye umuyoruz. Vergisel anlamda da bir şeyler bekliyoruz. Cepten fazla bir şey verme şansımız kalmadı. Baştan kurup yeniden yaratmaya başlayacağız. Bu anlamda zorlanacağız. Orta vadede turizm acentelerine verilen her destek aynı zamanda devlete ve ekonomiye destek olacak. Turizm çarkları dönünce herkesin kazancı büyük olacak” açıklamalarında bulundu.

‘ÇÖZÜM BULUNMALI’

“Acenteler ayakta kalabilmeli” diyen TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Gencer, “Salgın sürecinden sonra özellikle yeterli pazarlama olmadan yani bir yerin tanıtımı olmadan o yerler gelişemez. Pazarlamanın bir numaralı ayağı da turizm seyahat acentelerdir. Fuarlarda otelleri ve bölgeleri pazarlayanlar biziz. Ortalama bir otelin yüzde 80-90’ını acenteler dolduruyor. Turizm Bakanlığı’nın 50 bin liralık bir paketi açıklandı. 50 bin liralık nefes paketi verildi. Fakat tüm giderler devam ederken bu ancak ayakta kalma desteğiydi. Şimdi pazarlama için desteğe ihtiyacımız var. Düşük faizli krediler hatta faizsiz krediler verilmesi olabilir. İşler açılınca ödenmek üzere dahi olsa bu tarz bir çözüm bizler için şart” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber