DİSK'e bağlı Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Tahir Ozan, 2021 yaz sezonuna ilişkin yaptığı değerlendirmede önemli açıklamalarda bulundu. Ozan, 1 milyon 200 bine yakın işçinin yaklaşık 2 yıldır ekonomik sorunlarla boğuştuğunu ifade ederek, turizm sektöründe pandemi nedeniyle yaşanan gerilemenin işletmeciler kadar çalışanları da olumsuz etkilediğini belirtti. Ozan, aşılama süreci yaz aylarına kadar tamamlanamadığı ve normalleşme başlamadığı takdirde, Türkiye'yi sosyal bir krizin beklediğini öne sürdü.

‘4 ÇALIŞANDAN BİRİ’

Önümüzdeki yaz aylarında turizm sektörünü bekleyen tablo ve bir milyonu aşkın sektör işçisinin beklentilerini Ege Telgraf'a değerlendiren DİSK Dev Turizm İş (Devrimci Turizm İşçileri Sendikası) Örgütlenme Daire Başkanı Tahir Ozan şunları söyledi: " Ülkemiz genelinde turizm sektöründe çalışan sayısı yaklaşık olarak 1 milyon 200 bin ile 1 milyon 300 bin arasında. Kesin olmamakla birlikte yaptığımız değerlendirmelere göre ise bu pandemi süreci nedeniyle 200-300 bin kişi işsiz kaldı ya da işinden oldu. Yani yaklaşık dört kişiden biri işsiz kalmış durumda. Önümüzdeki süreçte her şey normale dönse bile, tüm tesisler ve oteller açılsa dahi ister istemez bir iş kaybı yaşanacaktır. Turizmdeki sistem doldur-boşalt dediğimiz bir sistem. Yani işletmeciler yetişmiş eleman yerine elde ne varsa, kimi bulursa onunla çalışıyor. Bizim sektörde bu durum diğer sektörlerdeki kadar hissedilmese de illa ki olacaktır. Ancak sezon sonunda bunu net şekilde göreceğiz ve olayın ciddiyeti artacaktır. Bugünlerde aşıyı konuşuyoruz. Geçen sene pandemiye rağmen turizmi açtılar. Pandeminin gerektirdiği kısıtlamalar ekonomik sebeplerle uygulanmadı ve haliyle yeni büyük bir dalga ve artan vaka sayılarıyla ile karşılaştık. Hatırlayacak olursak, Rusya'da pandemi yükselişte iken buraya akın akın turistler geldi. Sonra Antalya'da korona virüs vakaları patladı. Şu anda yine zor bir dönemden geçiyoruz ve bu aşılama sürecinin de başarılı ilerleyeceğini tehlikeyi tam anlamıyla atlatabileceğimizi düşünmüyoruz. Önümüzdeki yaz aylarında da yine pandemiye rağmen otelleri açacaklardır."

‘KREDİ ÜZERİNE KREDİ’

Ozan, sektörde çalışan turizm işçilerinin önemli bir bölümünün devletin verdiği sosyal desteklerden faydalanamadığını, önümüzdeki dönem tablonun daha da ağırlaşacağını belirterek şunları ifade etti: "Turizm sektöründe çalışan arkadaşlarımız şu anda ne yazık ki kredilerle ayakta durmaya çalışıyor. Hiçbir gelirleri yok. Uzun süredir çalışmıyorlar. Ve bu kredileri ödeyemedikleri için yeniden kredi çekmeye çalışıyorlar. Evet, devlet bankalara yeni krediler vermesini sağladı. Ama emekçiler borcu borçla kapatmaya uğraşıyor. Ben bir çıkış görmüyorum. Aşılama süreci uygun sonuçlar vermediği takdirde, Türkiye'deki gelecek turizm sezonu da oldukça karanlık görünüyor. Her şey bir yana bu sektörden ekmek yiyen milyonlarca insan ne olacak? 1 milyonu aşkın insan aileleri ile birlikte 4 milyon vatandaş demek. Sosyal bir buhran kapımızda. Bizim gibi zor durumda olan kafeterya, bar ve restoran işletmeleri ile eğlence mekanlarını da düşünecek olursanız oldukça karanlık bir tablo bizi bekliyor. Turizm sektörü emekçilerinin önemli bir bölümü kışın bu işletmelerde çalışıyordu. Bu işletmelerin çoğu iflas etti. Haliyle yazın işsiz olan arkadaşlarımız son bir ümit dedi, kışı bekledi ama yine işsiz kaldı. Oradaki istihdamı da hesaba katacak olursak ciddi bir kayıp var. Sendika olan, sigortalı çalışan arkadaşlarımızın olduğu işyerlerindeki personeller kısa çalışma ödeneğinden faydalanmasına faydalandı ama bu bir azınlık. Turizm sektörünün çalışanlarının önemli bir bölümü sezonluk işçi yani dönemsel çalışıyor. Sigortaları ve güvenceleri olmadığından ötürü, bu insanlar kısa çalışma ödeneği, işsizlik maaşı ya da sosyal desteklerden faydalanamadı. Turizm emekçileri zaten 5-6 ay çalışıp, 5-6 ay iş bekliyor. Aslında bizler iki kere mağdur olduk. Turizm emekçilerinin büyük bölümü açıklanan işsizlik rakamlarına hiç katılmıyor. Çünkü sigortaları yok. Bu insanları da hesaba kattığınızda işsizlik korkunç bir boyuta ulaştı." Erman Şentürk / Özel Haber