179 farklı ülkeye yapılan ihracatla tüm dünyaya ‘Made in Turkey’ imzasını taşıyan mobilya sektörü temsilcileri, 12-16 Şubat 2020 tarihlerinde Antalya Expo Center’de kapılarını açacak olan FurniTRend Akdeniz Mobilya Dekorasyon Fuarı’nda buluşuyor. 2019’un ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,3’lük artış yaşayan ve 1.634 milyon dolar ihracat rakamıyla büyük bir başarıya imza atan mobilya sektörü, Antalya’da gerçekleşecek olan dev buluşmaya hazırlanıyor. Organizatörlüğünü Elit Fuarcılık’ın yaptığı FurniTRend Akdeniz Mobilya Dekorasyon Fuarı, 12-16 Şubat 2020 tarihlerinde ANFAŞ Antalya Expo Center Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açacak. Türk mobilya sektörünün son trendlerinin beğeniye sunulacağı ve sektör temsilcilerinin yanı sıra yurt dışı ve yurt içinden yüzlerce ziyaretçinin yer alacağı bu büyük organizasyon için hazırlıklar başladı. Fuarın organizasyonunu üstlenen Elit Fuarcılık Genel Müdürü Mehmet Alper Çiçekçi, çok yoğun bir hazırlık süreci içinde olduklarını söyledi. Çiçekçi, 2020 yılında Türk mobilya sektörünün uluslararası alanda sektöre damgasını vuracağının altını çizdi. Kurumsal organizasyon ve fuarcılık anlamında bugüne değin çok sayıda organizasyon gerçekleştirdiklerini ifade eden Mehmet Alper Çiçekçi, mobilya sektörünün önemli bir ihracat kalemimiz olduğunu söyledi. Çiçekçi, “Toplamda kurumsal organizasyon ve fuarcılık anlamında 25-30 fuar organizasyonlarının tamamını gerçekleştirdik. Elit Fuarcılık olarak Menemen, Nazilli ve İzmir emlak fuarlarını düzenledik. Menemen’in dördüncüsünü bu sene Mart ayında yapacağız. Nazilli’nin ise üçüncüsünü 9-12 Ocak’ta yapıyoruz. Ama en çok hazırlandığımız fuar FurniTRend Akdeniz Mobilya Dekorasyon Fuarı. Yani Antalya Mobilya Fuarı olarak geçiyor.12- 16 Şubat 2020’de burada amacımız Türk Mobilya sektörünün son trendlerini Antalya’da özellikle uluslararası alıcıya sunmak’’ dedi.

‘POTANSİYEL ORTADOĞU’

Mobilya sektörünün Türkiye için çok önemli bir ihracat kalemi olduğunu dile getiren Genel Müdür Çiçekçi, “En büyük ihracat potansiyelimiz olan bölgeler; Arap Yarımadası, Irak, Filistin, İsrail ve Kuzey Afrika ile Güney Afrika. Bizim amacımız bu sektördeki alıcıları Antalya’ya davet edip üç gün tarafımızca ağırlayıp, Türk mobilya sanatlarını göstermek ve ihracatımıza katkı sağlamak. Mobilya sektörünün ilerleyişine bir nebze olsun destek olma amacımız var. Anadolu’ya baktığımızda önemli bir uluslararası ihracat fuarı yok. Dolayısıyla bu konuyu ele alarak yola çıktık. Antalya bu anlamda çok doğru bir nokta. Nedeni ise uçak destinasyonu olarak ciddi sayıda noktaya direk uçuş sağlıyor. Aynı zamanda bir aktarma merkezi Antalya, biliyorsunuz yeni hava alanının yapılması ile birlikte İstanbul’a büyük bir potansiyel arz etmeye başladı. 40 bin metre kare bir fuar alanımız var ve tamamını kullanıyoruz. Yaklaşık birkaç sene sonra hedefimiz 250 civarı firmaya ulaşıp 500-600 marka ile fuarımızı açmak. Ziyaretçi anlamında İzmir, Aydın, Uşak, Afyon, Ankara Türkiye’nin her yerinde bulunan mobilya perakende mağazası bulunan veya toptan mal satan kişileri bekliyoruz. Türk mobilyası Ortadoğu bölgesinde biliniyor ve tercih ediliyor’’ açıklamalarında bulundu. İzmir’in özellikle mobilya sektöründe Antalya’yı domine eden bir bölge olduğunu vurgulayan Çiçekçi, “Akdeniz bölgesinde satılan mobilyanın yüzde 60’ı İzmir’den gidiyor. Ciddi bir üretim ağına sahip. Antalya’da çok üretici olmamasından kaynaklı İzmir pazara hakim. İzmir lojistik anlamında çok avantajlı bir bölge yurt dışına ihracat kanalıyla çok güzel mal satılabiliyor. İzmir’deki mobilya firmalarına çok büyük talep oldu. Bu nedenle sadece İzmir’den yaklaşık 30 firma katılıyor” diye konuştu.

FİRMALARA İVME

Yapılan fuarlar sayesinde Türkiye’de ihracata büyük katkılar sağlandığına değinen Çiçekçi, bu sayede pek çok firmanın kendini tanıtması anlamında büyük avantaj sahibi olduğunu belirtti. Çiçekçi, “Fuarlar ile alacağımız her yol ihracatımıza katkı sağlayacak. Amacımız firmalara bir yol açmak, bir kanal açmak. Çok kaliteli firmalarımız var, çok önemli firmalarımız var. Bu firmaları da burada göstererek ihracat kanalında onlara bir ivme kazandırmayı hedefliyoruz. Gelecek olan yabancı alıcının üç gece konaklamasını sağlıyoruz. Kendi biletlerini alıp geliyorlar, burada 100 civarında firma 200’e yakın markayı görüp, inceliyorlar ve siparişleri veriyorlar. Havaalanı ve fuar alanı arasındaki mesafe çok kısa. Kullanmak istenirse tramvay ile bir durak kadar yani ziyaretçiler 4 dakika içinde gelebiliyor. Antalya’nın otel anlamında büyük bir potansiyel olması da cabası. Aynı zamanda Antalya dünya markası, yurtdışı misafirlerimiz tarafından biliniyor. İlerleyen yıllarda önemli bir organizasyon olacağına inanıyoruz” dedi. Çiçekçi, büyük destekler aldıklarını da söyleyerek, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve İzmir Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği ile Antalya Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin yurtdışı ağını kullandıklarını belirtti. Çiçekçi ayrıca, “Bu fuarımıza mobilya sektörüne uzun zaman hizmet vermiş dostumuz Tema Fuarcılık’ın Genel Müdürü Aykut Karslıoğlu da büyük bir destek sunmakta” diye konuştu.

‘YABANCIYLA DİYALOG’

Fuarın diğer avantajının ise sezonun erken açılması olduğunu söyleyen Çiçekçi, “Sezonu erken bir şekilde yani Şubat’ta açtık. Örneğin Mart, Nisan ayları mobilya sektörü açısından çok geç oluyor. Şubat ayı çok net belirlendi ve firmalarımız rezervasyon yaptılar” dedi. Fuarın diğer bir avantajının ise alıcının ne yönde alışveriş yapacağının tespiti olduğunu söyleyen Çiçekçi, “Mail ile davetiye elbette dağıtıyoruz fakat ekiplerimiz direk Suudi Arabistan, Irak Filistin, Dubai, Cezair, Nijerya ve Irak’a tek tek giderek büyük mağaza ve toptan alıcılarını yerinde ziyaret edip, fuarımıza davet ediyorlar. Yani bizler birebir diyalog sağlıyoruz. Bu sayede avantaj kazanmış oluyoruz. Herhangi bir mobilya alıcısının buraya getirdiğiniz zaman ne alacağını bilemiyor olabilirsiniz. Biz ise direk spesifik olarak yerinde gördüğümüz zaman hangi firmaya yönelik ithalat yapabileceğini öngörüyoruz. Gönderdiğimiz arkadaşlarımız mobilya sektöründe deneyimli oldukları için, o kişinin kimden ne ürün alabileceğini, hangi tarz mobilya alabileceğini ön görebiliyor. Örneğin modern mi avangart mı nasıl tercihlerde bulunabilecekleri belirlenebiliyor. Buna istinaden doğru adım atmış oluyoruz. Bu sayede kişi Türkiye'den bir ithalat gerçekleştirmiyorsa buraya tatil amaçlı gelmesini engelliyoruz. Amacımız tamamen ihraç odaklı bir organizasyon yapmak” diye konuştu.

“FUARDA YOK YOK”

Mobilya sektörünün karmaşık bir alan olduğunu söyleyen ve fuarda oldukça güçlü seçeneklere sahip olduklarını belirten Çiçekçi, “Özellikle koltuk, yemek ve yatak odası konseptinde oldukça iddialıyız. Mobilya çok karmaşık bir organizasyon nedeni şu; sektörden çok iyi anlamanız gerekiyor, böyle bir organizasyon yapabilmek için. Modern mobilya aslında üç baz farklı kalite veya grupta ürünler var. Buradaki ürün gruplarından, yumuşak grup dediğimizde koltuk, ferforje… Özel proje yapan mimarlar ve firmalar örneğin bir otel projesini komple anahtar teslim hareketli mobilyalarını verebilen firmalar yer alıyor. Özellikle koltuk yemek ve yatak odası konseptinde oldukça iddialıyız. Yurt dışındaki mağazalar her ürünü satıyor. Yatak, yemek odası ve yumuşak grup gelecek olan toptancı ya da alıcı bütün ürün skalalarını bulabilecek. En büyük avantajı bu. Örneğin Suudi Arabistan’dan gelen bir alıcı kendi mağazasını avangart bölümde, modern bölümde kısacası istediği pek çok seçeneklerden yararlanarak doldurabilecek. Mobilya ev, bahçe ve ofis için kullanılıyor, bunun alıcıları kim dediğimizde ise mağazalar, iç mimarlar, inşaat projelerinde eşyalı ev devri başladı modern ve hareketli mobilyaya karar veren iç mimarlar var. Bizim ziyaretçi profilimizin içinde. Aranan tüm skala burada” dedi. Çiçekçi ayrıca, “Perakende mobilya satıcısı kesinlikle fuarımızda yer almıyor, ziyaretçi olarak geliyorlar. En büyük özelliğimiz bu. Bazı fuarlarda görüyoruz biz satıcısını. Fakat tamamen kapalı bir organizasyon bu. Tabii hafta sonu halk ziyaret edecek. Toptan üretim yapan ve toptan satan firmalar kendi bayilerini yanına alıp orada ilgilenecekler perakende müşteriyle ama fuar alanında herhangi bir satış gerçekleşmeyecek onlar kendi mağazalarına yönlendirecekler’’ dedi.

“ŞAHA KALDIRACAĞIZ”

Fuarın sektörde alacağı yolculuk ile ilgili olarak ihraç kanalı ile firmalara can suyu olmak istediklerini belirten Çiçekçi, “Katılan firmaların sağlayacağı fayda yeni bağlantılar kurarak yeni sezonda network ağı oluşturup, yeni müşteriler kazanıp yeni siparişler almak olacak. Mobilya sektöründe özellikle fuarlar çok önemli ve fuarlarda modeller görücüye çıkıyor, bu modeller fuarlarda deneniyor. Bir firma katıldığı fuara 8 takım ile geldiği zaman bu modellerin hangisinin koşabileceğini yürüyebileceğini anlıyor. Yani beğenilen ve beğenilmeyen ürünlerin analizini yapmada bir rol üstleniyor. Yeni bir model çıkarma imkânı sağlamış oluyor” dedi. Diğer bir hedefin ise beş yıl içerisinde Türkiye’nin en büyük fuarlarından bir tanesi olmak olduğunu belirten Çiçekçi, ciddi anlamda ihracat alan bir organizasyon haline gelmek istediklerini söyledi. Son dönemde gerçekleştirilen KDV indirimleri ile sektörün hareketleneceğini kaydeden Çiçekçi, bu durumun ciddi bir fayda sağlayacağının altını çizdi. Yeniden hareketlenen mobilya sektörüne can suyu olacak fuar katılan tüm firmaları ve çeşitli seçenekleri ile şimdiden heyecanla bekleniyor. Mehmet Alper Çiçekçi kimdir? “Elit Fuarcılık kurucusu ve genel müdürüyüm. 36 yaşında ve Asya Melek adında bir kız çocuk babasıyım. İzmir Bornova Anadolu Lisesi’ni bitirdim ve Celal Bayar İktisat bölümü mezunuyum. 20 yıldır sektörün içerisindeyiz. 2016 senesinde Elit Fuarcılığı kurduk. Bakanlık kanalıyla kurumsal organizasyonlara ev sahipliği yaptık. Özellikle Antalya bölgesinde İzmir’de tarım zirveleri düzenledik. Tarım ve Hayvancılık anlamında İzmir, Manisa ve Aydın’da zirveler düzenledik. Hala yolumuza tarım fuarlarımızla devam ediyoruz. 20 sene içerisinde 30’dan fazla fuar yaptık. Şimdi ise herkesi mobilyanın Dünya ile buluştuğu yere; FurniTRend Akdeniz Mobilya Dekorasyon Fuarı‘na bekliyoruz.” Rana Beyza Öztürk / Özel Haber