Bulaşıcı etkisiyle küresel bir aksiyon yaratan korona virüs salgınının ardından tüm dünyanın gözü sağlık ve sosyal güvenlik konusuna çevrildi. Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürü Ekrem Gülcemal, herkesin Sosyal Güvenlik Haftası’nı kutladı, salgınla mücadele sürecinde yaptıkları çalışmaları anlatarak, “Genel Sağlık Sigortası (GSS) bu süreçte bir kez daha dünyaya örnek oldu” dedi. “Bu süreçte Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı İsmail Yılmaz’ın başkanlığında çok iyi bir süreç yürüttük” diyerek konuşmasına başlayan Gülcemal, “2012 yılında Türkiye’nin sağlığını güvence altına alan GSS uygulaması yürürlüğe girdi. Bu sistem kısa bir sürede tüm dünyaya örnek gösterilmeye ve ‘Türk mucizesi’ olarak adlandırılmaya başladı. Yurtdışı örneklerini de incelediğimizde insanların sosyal güvenliğe ve sağlık hizmetlerini erişemediğini görüyoruz ancak ülkemizde herkes hiçbir ödeme yapmadan rahat bir şekilde özel hastane ve kamu hastanelerinde korona virüs tedavisini olabiliyor. Bu açıdan baktığımızda GSS uygulaması bizim için çok önemliydi. Süreci İzmir açısından ele alacak olursak işlemlerin yürütülmesi ve çalışmalarımız anlamında herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Sağlık alanındaki en önemli ayağımız solunum cihazlarıydı. Solunum cihazı ile ilgili herhangi bir problemimiz olmadı. Başvurusu olan her hasta için solunum cihazları rahatça temin edilebildi. Bu sürede hastalık ile ilgili immün plazma tedariki gibi bazı tedavi yöntemleri de SGK kurumunun geri ödeme kapsamına alındı. Genel anlamda baktığımızda korona virüs salgını hem sosyal güvenlik hem de sağlık sisteminin test edildiği bir süreçti. Bugüne kadar gerek sosyal güvenlik gerekse sağlık alanında atılan bütün adımların ne kadar yerinde ve doğru olduğu ortaya çıktı” diye konuştu.

‘TEDBİRLERİMİZİ ALDIK’

Virüs salgını sürecinin en başında gerekli önlemleri aldıklarının vurgusunu yapan Ekrem Gülcemal, “Hijyen ve dezenfeksiyon çalışmalarımızı hızlı bir şekilde hallettik. Bütün müdürlüklerimiz her hafta düzenli olarak özel cihazlarla dezenfekte ediliyor. Personelin sağlığını korumak açısından vatandaşlarımızın bekleme alanlarını biraz daha daralttık. Sosyal mesafeye uygun bekleme alanlarını hayata geçirdik. Personel arasındaki erişim ve mesafelere ara verdik. Maske, eldiven ve koruyucu siperlik gibi destekleyici materyallerin dağıtımını gerçekleştirdik. Şu anda personelimiz dönüşümlü olarak vatandaşımıza hizmet veriyor. Evde kalan personelimiz de uzaktan erişim ile çalışmalarını sürdürüyor. Bu konuda kurumumuzun altyapısı o kadar güçlü ki bazı personellerimiz evde bütün işlerini online ortamda yürütebiliyor. Çok şükür bünyemizde herhangi bir vakaya da rastlanmadı. Hiçbir sıkıntı yaşanmadan, herhangi bir şikayet almadan hızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Solunum cihazlarımızla ilgili de tedbirlerimizi almıştık. Bunların onarımı, bakımı ve yedeklenmesi gibi önlemlerimizi aldık. Gerçekten çok güçlü ve köklü bir kuruma sahibiz. Bütün kamuya veri sağlayan bir kurumuz. Bundan sonraki süreçte de herhangi bir sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum. İzmir’de de Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğümüz’de herhangi bir problem yaşanmadı. İnşallah bundan sonra da aynı şekilde çalışmalarımızı sürdüreceğiz” açıklamalarında bulundu.

‘SOSYAL BİR GÜVENCE’

Daha sonra GSS hakkında açıklamalarda bulunan Gülcemal, “Genel Sağlık Sigortası; kişilerin öncelikle sağlıklarının korunmasını, sağlık riskleri ile karşılaşmaları halinde ise oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigortayı, ifade etmektedir. Genel sağlık sigortası ile kişilerin ekonomik gücüne ve isteğine bakılmaksızın, ortaya çıkacak hastalık riskine karşı, toplumun bütün fertlerinin sağlık hizmetlerinden eşit, ulaşılabilir ve etkin bir şekilde faydalanması sağlanmıştır. Hâlihazırda 88 lira prim ödeyerek GSS’ye giren kişiler hem kendinin hem de bakmakla yükümlü olduğu ailesinin sağlık yardımlarından yararlanmasını sağlayabiliyor. Zorunlu sigortalılık statü olarak çalışanlar, isteğe bağlı sigortalılar ve SGK'dan gelir veya aylık alanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler hiçbir şey yapmalarına gerek kalmaksızın GSS kapsamında yer almaktadırlar. Yukarıda da değindiğim gibi ülkemizde ikamet eden kişiler GSS kapsamında yer almakta olup herhangi bir sosyal güvencesi olmayan kişilerin tescilleri SGK tarafından yapılmaktadır” ifadelerini kullandı. Daha sonra GSS’den yararlanan kişiler üzerine bilgiler de veren Gülcemal, “Kapsam dışı olarak adlandırılan banka ve özel sandık mensupları, hükümlü tutuklular, yurt dışından sağlık hizmeti alma hakkı olanlar dediğimiz kesim hariç olmak üzere Türkiye’de ikamet eden herkes genel sağlık sigortası kapsamındadır. Zorunlu çalışanlar için herhangi bir sorun yok, zaten onlarda GSS her zaman açık. 18 yaşın altındaki tüm çocuklar herhangi bir koşul aranmadan GSS kapsamında. Lise mezunu gençlerimize 20, üniversite mezunu gençlerimize 25 yaşına kadar anne ya da babasından iki yıl boyunca bakmakla yükümlü olarak, anne veya babasından yararlanamıyor ise gelir testi yaptırmaksızın primi devlet tarafından karşılanmak üzere genel sağlık sigortalısı olarak sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor” dedi.

‘AKTİF KUTLUYORDUK AMA…’

11-17 Mayıs Sosyal Güvenlik Haftası’na da dikkati çeken Gülcemal, şu açıklamalarda bulundu: “Her sene Mayıs ayının ikinci haftasını Sosyal Güvenlik Haftası olarak kutluyoruz. Çünkü 2008 tarihinde şu anda halihazırda yürülükte olan Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu’nu kabul ettik. Bu özel haftayı geçtiğimiz her sene çok daha aktif kutladık. Paneller, çalıştaylar ve ziyaretlerle birlikte daha yoğun bir programımız oluyordu. Bu sene malum durumdan dolayı maalesef ki hiçbirini gerçekleştiremedik. Bu hafta tüm Türkiye’de basında ve sosyal medyada Genel Sağlık Sigortası’nı duyurmak için çalışmalar düzenliyoruz. Çünkü gerçekten bu sistem olmasaydı herhangi bir sosyal güvenliği olmadığı için tedavi edilemeyecek olan birçok insan sıkıntı yaşayacaktı. Hem primlerini ödeyenler hem de prim ödeme gücü olmayan yani asgari ücretin 3’te 1’inden daha az geliri olan kişilerimiz var. Bu kişiler sağlık yardımlarından prim ödemeksizin faydalanabiliyorlar. Biz de haftamızda bu özel sistemi bir kez daha duyurmak ve bilinmeyenleri vatandaşa anlatmak adına güzel bir çalışma yapıyoruz.”

‘EVİNİZDEN ÇIKMADAN…’

Son olarak, personel ve vatandaşlara seslenen SGK İzmir İl Müdürü Ekrem Gülcemal, “Bütün Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanları bu süreçte gerçekten çok fedakarca çalıştılar. Büyük risk altında çalıştılar. Çünkü sağlıktan sonra sahadaki belki en önemli ve ayakta durup çalışması gereken kurum SGK ve İŞKUR idi. Bu anlamda tüm personelimizin Sosyal Güvenlik Haftası’nı bir kez daha kutluyorum. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 145 hizmeti e-devlet’ten alınıyor. Şu anda SGK’ya bizzat gelerek alınan hizmetlerin büyük çoğunluğunu online olarak karşılayabiliyoruz. Hizmet dökümü, emekli maaşı hesaplama, banka kesintileri ve değişiklikleri görme gibi çalışmalardan faydalanabilirsiniz. Vatandaşlarımız SGK’ya gelmeden online ortamda, evlerinden çıkmadan faydalanabilir. Evde kalın, kendinizi herhangi bir riske atmayın. Sosyal Güvenlik Kurumu, SGK Başkanı Sayın İsmail Yılmaz’ın başkanlığında pandemiyle mücadeleyi başarı ile yürütmüştür, yürütmeye devam etmektedir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde Sağlık Bakanlığı tarafından alınan önlemler ve gecesini gündüzüne katarak çalışan sağlık çalışanlarının gayretleri sayesinde bu salgını başarılı bir süreç yönetimi ile inşallah en kısa sürede atlatacağız. Unutmayalım, korona virüs alacağınız tedbirlerden daha güçlü değil. Sosyal güvence içinde kalın” diye konuştu.

Hangi tedbirler alındı?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından alınan tedbirler; Asgari ücret desteği uygulaması hayata geçirildi. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartları kolaylaştırıldı. Kısa çalışma ödeneği ödemelerinde, müfettiş incelemesi ve uygunluk tespiti beklenilmeksizin ödemesi yapılması sağlandı. Kronik hastalığı olanların sağlık raporları uzatıldı. Bu kapsamdaki hastaların, yeni bir reçeteye ihtiyaç duymaksızın ilaç ve tıbbi malzemelerini sözleşmeli eczanelerden veya merkezlerden temin edebilmesi, üç ayı geçmeyecek sürelerde bu ilaç ve tıbbi malzemelerin bedelleri SGK tarafından karşılanması sağlandı. Mücbir sebep kapsamına alınabilecek sektörlerde işveren ve 4/B sigortalılarının SGK prim ödemeleri ertelendi. En düşük emekli aylığı bin 500 liraya yükseltildi. Bayram ikramiyeleri Nisan ayı başında ödenmeye başlandı. SGK haciz ve satış işlemleri ertelendi Kurumumuzdan gelir ve aylık almakta olan emekli ve hak sahiplerinin 01 Şubat 2020 ve 30 Haziran 2020 tarihleri arasındaki kontrol muayeneleri 30 Haziran 2020 tarihine ertelendi. Sigortalılarımızın özel sağlık hizmet sunucusuna başvuruları esnasında yapılması gereken biyometrik kimlik doğrulama yöntemleri askıya alındı. Yurt dışından gelen kişiler için karantina süresince geçici iş göremezlik ödemesinde bulunulması kararı alındı. SGK tarafından karşılanan solunum cihazların temini için ilave tedbirler alındı. KGF desteklerinde SGK borcu yoktur yazısı şartı ertelendi. Genel Sağlık Sigortası prim borcuna ilişkin tebligatlar ertelendi. Çalışılmadığına dair bildirim beklenilmeksizin geçici iş göremezlik ödenekleri ödenmeye başlandı. Yurt dışı borçlanmaları kapsamında temini gereken eksik belgelerin verilme süresi ertelendi. Pandemi süresince, korona tanı ve tedavilerinden ilave ücret alınmamasına karar verildi. İmmün plazma tedariki ve uygulaması SGK tarafından ödeme kapsamına alındı. Belediyelerin sigorta prim ödemeleri 3 ay süre ile ertelendi. Ücretsiz izne ayrılan, işsizlik ödeneği yahut kısa çalışma ödeneği alamayan işçilere nakdi ücret desteği sağlanmaya başlandı. Nakdi ücret desteğinden yararlananlar genel sağlık sigortası güvencesine alındı. Üç ay süreyle ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller dışında işçi çıkarılması yasaklandı. İşverenlerin, ihtiyaç duymaları halinde 17 Nisan 2020 tarihinden itibaren üç aylık süreyi geçmemek üzere işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabileceğine ilişkin yasal düzenleme yapıldı. Yağmur Gülü / Özel Haber