Eminönü Mahmutpaşa'daki Büyük Yeni Han'da 41 yıldır el sanatları yapan Şahin Karaman, kızıyla birlikte 2 yıl önce baston kültürünü yaşatmak amacıyla "Destan Yazılan Adımlar" adlı projeyi başlattı. Bu proje, sadece baston yapımını değil, aynı zamanda Türk tarihinin önemli olaylarını ve kahramanlarını da geleneksel el sanatlarıyla buluşturmayı amaçladı.
AKADEMİK DESTEK VE ÇEŞİTLİ TEKNİKLER
Karaman, projesi için çeşitli üniversitelerden akademisyenlerden destek alarak, bastonlara işlenecek motifler ve çizimler konusunda danışmanlık aldı. Marmara Üniversitesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ve İstanbul Aydın Üniversitesi'nden akademisyenlerin katkılarıyla gerçekleştirilen bu projede, Türk tarihini yansıtan 19 parça özel bir koleksiyon oluşturuldu.
BASTONLAR, TÜRK TARİHİNİN İZLERİNİ TAŞIYOR
Şahin Karaman, kakma ve kabartma tekniklerini kullanarak, bastonlara Türk tarihine yön veren figürleri, tarihi olayları ve kahramanları işledi. 1071 Malazgirt Savaşı'ndan 1453 İstanbul'un fethine, Fatih Sultan Mehmet Han'dan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e kadar pek çok önemli şahsiyetin ve olayın hikayesi, bastonlarda hayat buldu. Karaman, bastonların gücün ve asaletin simgesi olduğunu belirterek, tarihsel anlatıların bu sanat formuyla özdeşleştiğini vurguladı.
DEĞERLİ TAŞLARLA SÜSLENEN ESERLER
Bastonlarda kullanılan değerli taşlar, projeye büyük bir zarafet kattı. Altın, gümüş, pırlanta ve mozaik gibi malzemelerle süslenen bastonlarda, Ayasofya'nın mikro çalışması da yer aldı. Ayrıca, mine, mıhlama ve kalem atma gibi geleneksel Türk sanat teknikleriyle bastonlar detaylandırıldı. Eserlerin içine konulduğu sandıklarda da aynı işçilik teknikleri uygulandı. Projede yer alan bastonlar, 16-19 Nisan tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenecek olan IJS Istanbul Jewelry Show’da sergilenecek. Bu fuar, dünyanın en büyük 5 mücevher fuarından biri olarak büyük bir tanıtım fırsatı sundu. "