Gün geçmiyor ki gıda hilelerine bir yenisi eklenmesin. Son olarak zeytinden bol ürün elde etmek için uygulanan yöntemler sosyal medya ve basında gündeme geldi. Bol ürün elde etmek için uygulanan yöntemler ile birlikte, doğal yollarla 6 ay ile 1 yıl arasında olgunlaşan zeytinin 1 aydan kısa sürede olgunlaştırıldığı ve havuzlara paslı demirler atarak karartılması sağlandığı, verilen kostikle de acısının alındığı iddialarına yönelik konuşan Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, “Kostik kullanılır, yasaldır. Fakat tüketiciler etiket bilgisini okumak zorunda, açık ürünlerin tüketiminde maalesef bunu gerçekleştiremiyoruz ” diye konuştu.

'YASAL AMA...'

Zeytinin hasat dönemine göre renginde değişiklik olabileceğini kaydeden Toprak, "Zeytin, dalından koparıldığı gibi yenemeyen tek çekirdekli meyve olarak bilinir. Çünkü içerisinde acılık içeren bir madde vardır. Bunun uzaklaştırılması için de kostik kullanılır. Rengi sabitleme için renklendirici maddeler katılabilir. Bunlar Türk Gıda Kodeksi Sofralık Zeytin Tebliği’nde bulunan renklendirme amaçlı kullanılan maddelerdir. Yasaldır. Çekirdeği, kahverengiden siyaha dönük bir renkte olmalıdır. Her çekirdeği siyah olan zeytin boyalı zeytin değildir. Zeytin çekirdeğinin rengi hasat zamanına göre değişiklik gösterebilir. Tüketiciler zeytin alırken de mutlaka etiket bilgisini okumalı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen işletme kayıt numarası olmasına dikkat etmeli, yoksa ALO 174 e haber vermeli" açıklamalarında bulundu.

'AYIPTIR'

Tüketicilerin bu tür oyunlarla kandırılmasına yönelik konuşan Tüketici Hakları Federasyonu (TÜKODER) İzmir Şube Başkanı Cevdet Uçan, “Bazı ürünlerde oyunlar oynandığını duyuyor, şikayetler alıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen işletme kayıt numarası olmasına dikkat etmeli. Ayrıca Ticaret Bakanlığı'nın yayınladığı yönetmelik var. Bu yönetmeliğe göre ürünü alırken üretim yeri, fiyatı, yerli olup olmadığı, gramajı ve pek çok özelliği yazılı. Dolayısıyla eğer bu tarz oyunlar gerçekleşiyorsa burada tüketiciye karşı ayıp işleniyor. Tabii, dolayısıyla tüketiciyi aldatmak oluyor. Bazı ürünlerde bazı maddeler yasal ama sağlık için risk oluşturuyorsa bu anlamda gerekli denetimlerin gerçekleştirilmesi ve bu tarz gıda hilelerinin olmamasını diliyoruz” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber