Amerika, Türkmenistan, Yunanistan, Brezilya, Arjantin, Tacikistan, Hindistan, Benin, Kamerun, Tanzanya, İsrail ve Fildişi Sahilleri'nden sonra Burkina Faso'dan da pamuk ithal edilmesi kararlaştırıldı. Türkiye’nin tarım ürünleri açısından oldukça bereketli topraklara sahip olduğunu ve tarımda dışa bağımlı olunmaması gerektiğini belirten Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl, alınan kararı eleştirdi. Ege Telgraf’a özel açıklamalarda bulunan Başkan Karagöl, tarımda her türlü ithalata karşı olduklarının altını çizdi. “İthalatın bize çok zarar vereceği ortada” diyerek sözlerini sürdüren Karagöl, “Tüm dünya gibi bizler de virüs salgını ile mücadele ediyoruz. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti’nin emekçi çiftçileri gerçekten büyük bir zorluk içinde. Bu zorlu süreçte domateslerimiz elimizde kaldı, bazıları döküldü ve fiyatları çok düştü… Her şeye rağmen üretmek için mücadele ediyoruz. Bizler böylesi bir fedakarlık ederken, buna rağmen tarım ürünlerini yurtdışından ithal etmek büyük haksızlık. O nedenle her türlü ithalatın yasaklanması lazım” dedi.

‘PİRİMLERE BAĞLIYIZ’

Pamuk’un çok stratejik bir ürün olduğunu belirten Karagöl, “Türkiye, pamuk üreticisi bir ülke. Üreticiler pamuk primlerine bağlı olarak ayakta kalıyor. Şu an 2020 yılında her hangi prim açıklanmamış olmamasına rağmen ithalat yapılması çok üzüntü verici. Çiftçi müjdeli haberi beklerken böylesine bir olumsuzlukla karşılaşıyor. İthalat kararından vazgeçilmemesi durumunda yüksek ihtimal gelecek yıl ekim de yapmayacağız. İzmir’in pamuk başkenti Menemen’de pamuk tarlalarını belki de bir daha görmek bile mümkün olmayacak. Biz pamuk ekmeyince daha çok ithalat yapılacağı için bırakalım, dışarıya bağımlı olmaya devam etsinler. Menemen Ovası pamuğa çok müsait bir yer, şu anda bölgemizin yaklaşık yüzde 50’sine ekim yapıldığından herhangi bir ithalata gerek yok” açıklamalarında bulundu.

‘İTHALATA GEREK YOK’

Türkiye’deki tüm oda başkanları ile görüşme halinde olduklarını söyleyen Karagöl, “Sadece pamuk değil Türkiye’de şu an hiçbir ürünün ithalatına ihtiyaç yok. Korona virüs salgını nedeniyle evden çıkamadığımız dönemlerde bazı şeyleri daha az yaptık. Yani durum böyleyken ülkede bazı ihtiyaçlardan ve özellikle ekonomik açıdan tasarruf yapmasını bilmeli... Pandemi bizlere bir ülkenin kendi kendisine yetmesi gerektiğini gösterdi. Çiftçi ve çiftçi kurumları olarak her türlü tarım ürünün ithalatına karşıyız. İnşallah, bu günler geçecek, yanlış kararlardan dönülecek. Ve bizler, eski mutlu günlerimize kavuşacağız” diye konuştu. İbrahim Şengül - Yağmur Gülü / Özel Haber