Korona virüs salgınında en çok vaka sayısının görüldüğü ikinci kent olan İzmir’de, salgınla mücadele kapsamında yapılan çalışmalar devam ediyor. Bu süreç içinde belediye faaliyetlerini aksatmadan yürüten Çiğli Belediyesi de, birçok kurum ve kuruluş gibi toplantılarını online olarak yapmaya devam ediyor. Salgın sürecinin başından bu yana girişimleri ile dikkat çeken Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, online basın toplantısıyla bu çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yerli solunum cihazı ile ilgili detaylı bilgilerin verildiği toplantıda cihazın üretim sürecinde yer alan imece ekibinden Sanayici; Bilge Gökdoğan ve Efe Gökdoğan ile Mühendis Mustafa Büyükkayın da yer aldı. Benzerlerinin 7 bin lira maliyette olduğu bir solunum cihazını yaptıkları çalışmalarla 700 liraya üretebildiklerini söyleyen Başkan Gümrükçü, “Türkiye’de artık yerli bir solunum cihazı var” dedi. Türkiye’nin yaklaşık 60 gündür olağanüstü bir hal yaşadığının altını çizen Gümrükçü, “Virüs salgını hepimizin hayatını derinden etkiledi. Kurumlar, fabrikalar, iş yerleri ve yerel yönetimler de daha önce olmayan durumlarla karşı karşıya kaldılar. Bu süreçte en çok önem verdiğimiz konulardan bir tanesi İtalya’da yaşanan sıkıntıların burada yaşanmaması için solunum cihazına öncülük etmekti. Bununla ilgili çalışmalar vardı ama bizi de yerel yönetimler olarak Türkiye’deki sorunların dışında kendimizi tutamazdık. Ayrı koldan solunum cihazını üretmek için çaba göstermekti” ifadelerini kullandı.

‘İMECE USULÜ İLE…’

Cihazın şu anda Adana’da olduğunu da belirten Gümrükçü, “Almanya ve İtalya’daki uzmanların açık görüşleri ile düzenlemelere başlamıştık. Normalde 7 bin dolar olan bir cihazı Türkiye’de yerli üretim le 700 liraya üreteceğiz. Bu cihaz gördüğünüz üzere çalışıyor. Türkiye’de artık yerli bir solunum cihazı var. Şu anda isim konusunda herhangi bir çalışma yapmadık. Bu konuyla ilgili üretici arkadaşlarımız da devreye girecektir. Her konuda olduğu gibi bu konuda da imece usulü ile bir çalışma yapılması gerektiği düşünüyoruz. Cihaz 1923 Grubu’nun yaptığı çalışmaların ürünüdür. Bahse konu grubun yıllardan beri üyesiyim. Hatta kurucularından biriyim diyebilirim. 1923 Grubu’nu Türkiye’nin değişik illerinde kendi mesleklerine ait uzmanların yer aldığı gönüllü birliktelik olarak açıklayabiliriz. Belediye başkanı olduktan sonra da elimizde bulunan imkanları bu süreçte solunum cihazı üretmek için kullandık. Bu cihaz belediye, bilim ve gönüllülük eksenli bir çalışmanın ürünüdür. Bütün arkadaşlarımın aklı ve ekonomisi bu çalışmaya dahil oldu. İlgili bakanlıklarla cihazın üretilmesi konusunda bir görüşme olmadı ama şimdi duyurusunu yaptık. Belki bu süreçten sonra bu konuyla ilgili görüşmeler sağlanabilir” dedi.

‘BAZI PROJELER ASKIDA’

Daha sonra süreçte ilçede yaptıkları çalışmaları anlatan Gümrükçü, “Çiğli’de bir sağlık grubu oluşturduk. İçinde özel ve devlet hastanelerinin de bulunduğu whatsapp hattımız var. Bugüne kadar yaptığımız birçok uygulamaya kaynaklık edecek bilgiler aldık. Geçmişte almayacağımız ürünleri aldık, yapılmayacak ürünleri yaptık. Dolayısıyla bir şekilde farklı giderlerimiz oldu. Şu anda işgücümüz yüzde 30 düşmüş durumda. Parkları kapatıp oradaki arkadaşları temizliğe aldık. Birçok yatırım programımızda var. ‘Çiğli Ayağa Kalkıyor’ diye bir toplantı düzenlemiştik. Bunlardan biri de araç filomuzu artırmaktı. Bu projemizi iptal ettik. Bir de uzay ve havacılık üzerine bir tesis yapacağımızı aktarmıştık bunu da askıya aldık. Verdiğimiz sözlerden vazgeçmiş değiliz ama süreç bize şimdilik iki ay kaybettirdi. İleriki günlerde neler yaşayacağımızı göremediğimiz için tam önümüzü göremiyoruz. Çiğli tramvay onaylandı. 2020 yıl bütçesine de konulmuştu. Pandemi bittikten sonra gündemimizde olacak. Şu anda ekonomik sıkıntıları tüm belediyeler yaşıyor. Yuvarlak rakam vereyim; İller Bankası’ndan belediyelere her ay yaklaşık 3 lira para geldiğini düşünün, son kararla o 5’e çıktı. Ama dün akşam gördük Türkiye’deki vergilerde de düşüş var. İvmesi azalan bir salgınla karşı karşıyayız. İlçe belediyeleri iyi durumdalar ama Haziran ve Temmuz da genel ekonomik sıkıntının baş göstereceğini görüyoruz” dedi.

‘BAYRAMDAN SONRA…’

Son olarak, “Hükümet solunum cihazı yapıyor biz de muhalefet belediyesi olarak yapalım gibi iki zıt kavram yok” diyerek sözlerini sürdüren Başkan Gümrükçü, “Merkezi hükümetin yaptığı çalışmalarda bildiğimiz kadarıyla bütün parçalar yerli değil. İki fark var biri bu solunum cihazlarının taşınabilir olması. İkinci fark ise ekonomik. Üçüncü fark ise bir oksijen kaynağından değil de mevcut havanın alınmasından kaynaklanıyor. Umuyorum bu solunum cihazlarına çok fazla ihtiyaç duymadan Türkiye bu süreci atlatacaktır. Bayramdan sonra umuyoruz ki normalleşme süreci başlayacak. Kriz belediyeciliğinden yavaş yavaş çıkıp normalleşme sürecinin başlayacağını umuyoruz. Ama bu salgının, aşısı bulunmadan hemen bitmesi ve hayatın normale dönmesi mümkün değil. Gönüllü ağımızda bize destek olan bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum, iyi ki varsınız” diye konuştu. Yağmur Gülü