Türkiye, deniz kaplumbağalarının üreme alanları arasında önemli bir yere sahip. Köyceğiz-Dalyan, Fethiye-Göcek, Patara, Belek ve Göksu Deltası gibi kumsallar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma (TVK) Genel Müdürlüğü tarafından korunuyor. 1989 yılından bu yana yürütülen koruma çalışmalarında, ülkemizde deniz kaplumbağalarının popülasyonunu artırmak hedefleniyor.
Göksu Deltası, Akdeniz'in en büyük yuvalanma alanlarından biri olarak, Caretta Caretta ve Chelonia Mydas (yeşil deniz kaplumbağası) türlerinin birlikte yuva yaptığı nadir bölgelerden biridir. Bu yıl, 5 ÖÇK Bölgesi'nde 4 bin 488 yuva tespit edildi ve bu yuvalardan çıkan 169 bin 972 yavru denize kavuştu. Bu sayı, son yıllarda denize ulaşan en yüksek yavru sayısı olarak kaydedildi. Bakan Kurum, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Koruduk, gün gün takip ettik, şimdi güvenle uğurluyoruz. Akdeniz'in minik sakinlerinin yaşam yolculuğu başladı” şeklinde ifadelerde bulundu. Ayrıca, TVK Genel Müdürlüğü'nün ÖÇK Bölgeleri Daire Başkanı Mustafa Uzun, bu yıl en yüksek yumurtlama ve yavru çıkışı ile karşılaştıklarını belirterek, 1000 yavrudan ortalama 4'ünün erginlik dönemine ulaşarak üreme amacıyla geri dönmesinin önemine dikkat çekti.
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden Dr. Mustafa Korkmaz, projeyi Türkiye'nin yüz akı projelerinden biri olarak değerlendirerek, uzun soluklu ve kesintisiz veri takibinin önemine vurgu yaptı.