Isparta’da önemli bir kültür projesi hayata geçirildi.

1750’li yıllarda inşa edildiği düşünülen Aya Baniya Kilisesi, Isparta Belediyesi tarafından restore edilerek “Misparta Koku Medeniyeti” adıyla Türkiye’nin ilk koku müzesine dönüştürüldü.

Koku müzesi, bu alanda Türkiye’de ilk olma özelliği taşırken dünyadaki sayılı örnekler arasında yer alarak 5’inci müze olma niteliği taşıyor.

DÜNYANIN EN ESKİ PARFÜM FORMÜLÜ SERGİLENİYOR

Müzede dünyanın ilk parfüm formülü olarak bilinen yaklaşık 4 bin 500 yıllık eser de ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor.

Mezopotamya kökenli olan formülde, aralarında gülün de bulunduğu toplam 16 farklı ham madde yer alıyor.

Fettah Can'dan Bursa'da büyük sürpriz! Yeni Bursaspor marşını ilk kez seslendirdi
Fettah Can'dan Bursa'da büyük sürpriz! Yeni Bursaspor marşını ilk kez seslendirdi
İçeriği Görüntüle

Deneysel arkeoloji yöntemiyle yeniden oluşturulan bu formülün dünyada yalnızca Isparta’daki müzede sergilendiği belirtildi.

TARİHİ PARFÜM ŞİŞELERİ VE KOKU HAFIZASI DİKKAT ÇEKİYOR

Müzede tarih boyunca kullanılan parfüm kapları, etnografik unsurlar ve kilise yapısından elde edilen arkeolojik buluntular da yer alıyor.

Koleksiyonda özellikle aristokratların kullandığı özel parfüm şişeleri dikkat çekiyor.

Apsis bölümünde ise kokuların tarihsel hikâyelerle birlikte sunulduğu ve ziyaretçilere özel bir “koku hafızası” deneyimi yaşatıldığı ifade edildi.

“ANADOLU’NUN ZENGİN KOKUSU ISPARTA’DAN YÜKSELİYOR”

Müzenin küratörü ve bilim sorumlusu Meryem Karakurt Göksal, proje hakkında açıklamalarda bulundu.

Göksal: "İçerisinde bulunduğumuz kilise, 1750'li yıllarda inşa edilmiş bir Ortodoks Rum kilisesidir. Bugün ise Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyan koku müzesi ve atölyesi konseptiyle hizmet vermektedir" dedi.

Meryem Karakurt Göksal: "Yaklaşık 4 bin 500 yıllık bu formül, Mezopotamya'dan çıkmıştır ve içerisinde 16 farklı ham madde bulunmaktadır. Bizim için önemli olan nokta ise bu formülün içinde gülün de yer almasıdır" diye konuştu.

ZİYARETÇİLER KENDİ PARFÜMÜNÜ TASARLAYABİLİYOR

Müzedeki deneyim alanında ziyaretçilere 12 farklı koku türü sunuluyor.

Ahşap oyma çiçek formları içerisinde sergilenen kokular sayesinde ziyaretçiler hem bitkileri tanıyor hem de kokuları deneyimleyebiliyor.

Kişiye özel parfüm tasarımı yapılan bölümde ise yaklaşık 600 farklı koku seçeneği bulunuyor.

Ziyaretçiler bu kokular arasından seçim yaparak kendilerine özel parfümler hazırlayabiliyor.

MÜZEDE GİRİŞLER ÜCRETSİZ

Meryem Karakurt Göksal, müzenin herkese açık olduğunu belirterek girişlerin ücretsiz olduğunu açıkladı.

Göksal, ziyaretçilerin müzeye gelerek kokuları deneyimleyebileceğini ifade etti.

Kaynak: İHA