Adı, dünya mizah tarihinin en önemli isimlerinden Akşehirli Nasreddin Hoca ve İslam alimi Mevlana Celaleddin Rumi’yle özdeşleşen Konya, inanç ve kültür turizminin başkentlerinden biri. İç Anadolu Bölgesi’nin en gelişmiş kentlerinden biri olan Konya, aynı zamanda ülkemizin tahıl ambarı. Leziz yemekleri, kültürel ve tarihi değerleri, doğal güzellikleri ile Konya’nın mistik havasını hissetmek ve bölgenin popüler turistik noktalarını ziyaret etmek için Konya seyahatini planlamanın tam vakti.

GEZİLECEK YERLER

Konya, kültürel ve dini zenginliklerinin yanı sıra dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birine de ev sahipliği yapıyor. 2012 yılından bu yana UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Çatalhöyük Neolitik Kenti, şehrin popüler turistik noktalarından. Çumra ilçesinin 11 kilometre kuzeyinde yer alan bu tarihi yerleşim yeri 10 bin yıllık bir geçmişe ışık tutuyor. Konya gezilecek yerler denildiğinde ilk akla gelen yer Mevlana’nın müzeye dönüştürülerek ziyarete açılan dergâhı (Mevlana Müzesi). Mimar Sinan tarafından yapıldığı tahmin edilen Selimiye Camii, Şems-i Tebrizi Camii ve Karatay Medresesi, şehre ibadet ve inanç turizmi için gelenlerin gözde adreslerinden. Mevlana’nın ölümünü yâd etmek için her yıl 17 Aralık’ta düzenlenen Şeb-i Arus törenleri de dünyanın dört bir yanından gelen Mevlana âşıklarına unutulmaz anlar yaşatıyor. Yaklaşık 10 gün boyunca devam eden bu Şeb-i Arus törenlerinin en etkileyici kısmı ise nefes kesen bir görüntü oluşturan Ayn-ül Cem (Toplu sema töreni). Günümüzde ünü ülke sınırlarını aşan bir mizah ustası olan Nasreddin Hoca’nın Türbesi, Akşehir’in tarihi evleri, Selçuklu, Frig, Bizans, Hellen, Roma ve Osmanlıların yerleşim yeri olarak kullandığı günümüzdeyse bir mesire alanına dönüşen Alaaddin Tepesi ve doğal güzellikleriyle kendine hayran bırakan Meram Bağları Konya’nın görülmesi gereken yerlerinden. Konya seyahatinde mutlaka gezilmesi gereken yerlerden biri de Tarihi İpek Yolu ve Baharat Yolu üzerinde yer alan ve kuruluşu bundan 6 bin yıl öncesine dayanan Sille köyü. Dünyanın en eski ve en büyük manastırı olan Ak Manastır, bu eski Rum köyünün en önemli yapılarından. Konya’da düzenlenen festival ve etkinlikler bu şehri ziyaret etmek için bir başka neden. Bir Nefes Bir Ses Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali, Çumra Lille Yörük Şöleni, Nasrettin Hoca Festivali, Geleneksel Yukarıyayla Şenliği, Beyaz Kiraz Festivali, Derebucak Geleneksel Yağlı Güreş Etkinliği, Geleneksel Tuz Gölü Avcılık Kültür Festivali, Mevlana’nın Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri kentin en önemli etkinlikleri arasında.

NASIL GİDİLİR?

Konya Havalimanı, Konya - Ankara karayolu üzerindeki Selçuklu ilçesinde yer alıyor. 2000 yılında hizmete açılan ve şehrin yolcu trafiğine büyük katkı sağlayan Konya Havalimanı, yılda yaklaşık iki buçuk milyon yolcu ağırlıyor. Şehir merkezine yaklaşık 18 kilometre uzaklıkta bulunan Konya Havalimanı’na İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bodrum ve Dalaman havalimanlarından yapılan direkt uçuşların yanı sıra aktarmalı olarak Avrupa seferleri de düzenleniyor. Konya’nın kuzeyinde Ankara ve Eskişehir, doğusunda Aksaray ve Niğde, batısında Isparta ve Afyonkarahisar, güneyinde ise Akdeniz’in popüler turizm şehirleri olan Antalya, Mersin ve Karaman yer alıyor. Şehir merkezi ve havalimanı arasında toplu ulaşım ağı olmadığı için Konya Havalimanına gitmek isteyenlerin en sık kullandığı araç HAVAŞ servisleri. Haftanın yedi günü 03.15 - 22.00 saatleri arasında hizmet veren bu servis araçlarıyla şehir merkezine ulaşım yaklaşık 30 dakika sürüyor. Konya Havalimanı, otogar, Aydınlıkevler, Kulesite, Sille kavşağı, belediye, Alaaddin, zafer, fuar, anıt güzergâhında yapılan bu yolculuk için belirlenen güncel ücret 11TL. Türkiye’nin pek çok şehrine göre daha geniş ve düzgün yollara sahip olan Konya’da araç sürme deneyimi yaşamak isteyenler ise şehir merkezinde bulunan araç kiralama ofisleriyle irtibat kurarak kendileri için uygun şartlara sahip bir araç kiralayabilir. Ayrıca şehir merkezinde bulunan taksiler de havalimanı ulaşımı için kullanılabilecek en hızlı ve konforlu araçlardan. Ahmet Buğra Tokmakoğlu / Özel Haber