Konak ilçesinde yediden yetmişe birçok kesimin faydalandığı ve barındırdığı kitap sayısı ile kentin yanı sıra Türkiye'nin tarihine de ışık tutan İzmir İl Halk Kütüphanesi'nin yeniden yapımı için süreç resmen başladı.

YENİSİ İNŞA EDİLECEK

İzmir'de önceki yıllara kadar günde binlerce vatandaşın faydalandığı kütüphane binası depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılırken, yerine yapılması beklenen tesis için işleyen bürokrasi sürecinde nihayet sona gelindi.Tarihi geçmişiyleTürkiye'nin en köklü kütüphanelerinden olan ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün adını taşıyan kütüphanenin bulunduğu alan için Ankara'dan beklenen haber geldi. Geçmişte bulundurduğu yaklaşık 40 bin kitap ve engellilerin kullanımına uygun içeriğiyle hizmet veren kütüphanenin envanteri yapılacak yeni tesis sayesinde yeniden tek çatı altında toplanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı beklenen yeni imar düzenlemesini hazırlayarak askıya çıkarttı. Buna göre, daha önceden iki kat olarak hizmet veren kütüphanenin yerine dört katlı ve çok amaçlı dev bir tesis yapılacak.

NELER OLACAK?

Karataş'ta tarihi sit alanı sınırlarında kalan kütüphanenin yerine yapılacak yeni bina inşaatı için alınan Koruma Kurulu kararının ardından toplam 1871 metrekareye 4 katlı bir tesis inşa edilmesi planlanıyor. İmar planı sürecinin tamamlanmasıyla birlikte yeni çok amaçlı tesisin inşaatına başlanması beklenirken, yapılacak kütüphane aynı zamanda İzmir'de birçok ilki de bünyesinde barındıracak. Engelli kullanımına da uygun olacak çok amaçlı kütüphaneyi günde yaklaşık bin kişiye hizmet vermesi beklenirken, kapasitesi de ikiye katlanacak. Türkiye'de görme engellilere özel ilk kütüphane olacak tesisin içerisinde özel Atatürk bölümü, özel çocuk kütüphanesi, konferans ve söyleşi salonu, kafeterya bulunacak. İzmirli yazarlara özel odası bulanan yeni kütüphane kompleksi, satranç, işaret dili, tiyatro gibi kurslar ile çeşitli eğitimlere de ev sahipliği yapacak. Aynı zamanda bazı kültür sanat etkinlikleri gerçekleştirilecek tesisin geleneksel kütüphane anlayışından çıkarak halkın bütünleştiği bir kültür sanat kompleksi yapılması hedefleniyor. Kuruluşu 1775 yılına dayanan ve ilk olarak Hisar Camii altında açılan İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi'nde yeni nesil dijital içerik ile birlikte açık raf sistemine geçilerek köklü değişikliğe gidilecek.

TÜRKİYE'YE ÖRNEK

Aynı zamanda Karataş semtinin sakinlerinden olan kent tarihçisi ve araştırmacı-yazar Abdülkadir Hazman yaşanan son gelişmelerden ötürü memnun olduklarını belirterek, "Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılan tesisin yeniden inşa edilmesini hem Karataşlılar, hem de İzmirliler olarak heyecanla bekliyorduk. Haberi alınca sevindik. Kentin tarihine ışık tutan ve kuruluşu Osmanlı dönemine kadar dayanan böylesine önemli bir merkezin yeniden yapılacak olması sevinç verici bir durum. Burası bünyesinde on binlerce kitap barındıran köklü bir kütüphaneydi. Şu anda farklı noktalarda hizmet veren ve envanteri dağıtılan kütüphane ve kitapları da artık yeniden tek çatı altında toplanacak. Özellikle çocuklar için bir kütüphanemiz yoktu. Yapılacak yeni kütüphane bu açıdan önemli bir ihtiyacı giderecek. Yüzlerce yıllık kütüphane geleneğini yaşatmaya devam edeceğiz. Kaynak ve kitap sayısı açısından eşine ender rastlanacak bir tesisti, şimdi daha da büyüyecek, gelişecek" dedi. Erman Şentürk / Özel Haber