Geçtiğimiz hafta Karabağlar Belediyesi'nin meclis toplantısında ilçedeki semt pazarlarındaki tuvalet ve çay ocağı gibi işletmeleri üzerindeki rant iddiaları gündeme gelmişti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İzmir Pazarcılar Esnafı Odası Başkanı Hamdin Erişen, "Tuvalet ve çay ocaklarının işletme hakları mevzuata ve protokole uygun şekilde yine esnafa verilmiştir. Gelirler de düzenli olarak belediyenin hesabına yatırılmıştır. Tuvalet rantı derdine düşenler aynı hassasiyeti esnafın dertlerine ve yaşadığı mağduriyete çözüm aramak için de göstermelidir" dedi. Meslek odası ile ilçe belediyesi arasında imzalanan iş birliği protokolünün detaylarını Ege Telgraf ile paylaşan İzmir Pazarcılar Esnafı Odası Başkanı Hamdin Erişen, "Belediye meclisinde gündeme gelen söylemler bizi üzdü. Yaşadığımız pandemi sürecinde esnafın hali zaten ortada. Yeri geldi hafta sonlarında uygulanan yasaklardan ötürü, yeri geldi tam kapanmadan ve diğer sınırlamalardan, yeri geldi kapasite sınırları yüzünden tezgah açamadık ve ekmeğimizden olduk. Bu süreçte belediyeler bizim yanımızda oldu, yardımlarını sundu, ellerinden geleni de yaptılar. Son olarak Konak, Balçova gibi ilçelerde tüm esnafla birlikte semt pazarı esnafına da maddi yardım sağlandı. Biz ilçe belediyelerine bu sebepten ötürü çok teşekkür ediyoruz. İzmir dışındaki kentlerde pazarcılara bu yönde benzer destekler sağlandığını duymadık. Daha önceden devlet tarafından da 1000’er lira yardım alıyorduk. Şimdi bu üç bin liraya çıkartıldı. Bize sahip çıkan, desteklerini sunan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerimizi sunuyoruz. Son dönemde esnafın yanında olan Karabağlar Belediyesi'ne de bu tavrından ötürü ayrıca teşekkürlerimizi sunuyoruz" diye konuştu.

‘PROTOKOL DOĞRULTUSUNDA’

Asılsız iddialar yerine salgından ötürü mağdur durumdaki esnafın dertlerinin konuşulması gerektiğini hatırlatan Oda Başkanı Erişen, "Semt pazarları bünyesinde yer alan büfeler, çay ocakları ve tuvalet gibi yerlerin işletme haklarının belirli kişilere peşkeş çekildiği, belediyenin burada gelir kaybına uğradığı ve kamu zararı oluştuğu yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Karabağlar Belediyesi bu konuda gündeme gelen iddialara gereken yanıtı verdi. Diğer yandan, konunun bir muhatabı da biz olduğumuz için ister istemez meslek odası olarak bir açıklama yapma gereği doğmuştur. İzmir Pazarcılar Esnafı Odası kamu kurumu niteliği taşıyan bir meslek kuruluşudur. Pazaryerleri ile ilgili yürürlükteki yönetmeliğin ilgili maddelerine dayanılarak, Karabağlar Belediyesi ve İzmir Pazarcılar Esnafı Odası arasında bahsi geçen tuvalet, çay ocağı gibi işletmeler hakkında bir protokol yapılmıştır. Buna göre, belediyenin odamıza verdiği yetkiye dayanarak semt pazarlarındaki tuvalet, büfe, çay ocağı gibi küçük çaptaki işletmeler Pazarcılar Esnaf Odası'na kayıtlı üye esnaflarımız tarafından işletilmektedir. Bunun yanında, orada tüketilen elektrik, su gibi sabit giderlerinin tamamı işletmeyi üstlenen kişiler tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca semt pazarlarımız bünyesindeki tuvalet, çay ocağı gibi alanların işgaliye ücretleri metrekare üzerinden hesaplanıp, bu harçlar belediye tarafından tahakkuk edilmiş, tutarlar Karabağlar Belediyesi'nin ilgili hesaplarına düzenli olarak, eksiksiz biçimde yatırılmaktadır. Belediye ile yaptığımız protokol doğrultusunda, gelir getiren bu noktaların işletme haklarını tamamen esnaf içinden, odamıza kayıtlı üyelerden seçip veriyoruz” açıklamalarında bulundu.

‘REKABET OLURDU’

Tuvalet ve çay ocaklarını işleten esnafın gerçek anlamda ihtiyaç sahibi olduğunun da altını çizen Başkan Erişen, “Dışarından kimseye verilen bir sunulan bir ayrıcalık yok. Bu iddialar en başta esnaf arkadaşlarımızın büyük tepkisini çekti. Her şey mevzuata uygun, ortada yasaya aykırı bir şey yok. Yalan yanlış iddialar ile, laf olsun torba dolsun diyerek esnafı bölmenin, huzursuzluk çıkartmanın bir manası yok. Biz esnaftan aldığımız söz konusu işletme ücretlerini her altı ayda bir belediyeye ödedik. Gelir kaybı ya da zarar söz konusu değil. Bir lira bile eksik yok. Her şey bir yana, Karabağlar’daki tuvalet ve çay ocakları öyle sözü geçtiği gibi milyonlarca lira kazanmıyor. Burada asıl amaç hem halkımıza, hem de esnafa hijyenik koşullarda, sağlıklı biçimde hizmet edebilmek. Buradaki konu sadece para değil. Hele bu süreçte pandeminin bu ağır günlerinde özellikle o tuvaletlerin önemi daha çok anlaşıldı. Dezenfektan, su, sabun gibi giderler arttı, zarar ediyor olabilirler, ancak bunlar olmazsa olmaz. Esnaf sağlıklı olacak ki, vatandaşa sağlıklı biçimde hizmet verebilsin, semt pazarlarında salgın yaşanmasın. Para kazanma yarışı söz konusu olsa, işletme hakları için rekabet olurdu. Ancak bazı semt pazarlarında tuvaletleri ya da çay ocaklarını işletecek esnafı bile zor bulduk. Çünkü ilave masraf, hele hele bu salgın ortamında külfeti çok büyük” dedi.

‘HASSASİYET GÖSTERİLSİN’

Son olarak, “Şimdi kalkıp da garibanın cebine kalan üç beş kuruşun hesabını yapmak, belediyenin zarara uğradığını söylemek abesle iştigaldir” diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Erişen, “Yeri geliyor günde 30-40 lira parayı zor kazanan oluyor. Söylemler sadece meslek odamızı değil, ilçe belediyesini de küçük düşürmektedir, ayıptır. Bir belediye tuvaletten gelecek üç beş kuruşa mı kaldı? Pazarcı esnafı arasına siyaset sokulmasın. Salgından ötürü geçim derdine düştük, birlik olmak zorundayız. Bunu bozacak söylemlere esnaf zaten tenezzül etmiyor. Biz bir meslek odası olarak kişi ya da siyasi parti ayrımı yapmıyoruz. Herkese eşit mesafedeyiz. Eğer bir şeyler konuşulacaksa, bu tuvalet rantı değil, esnafın bu süreçte zorlukları nasıl aşacağı, çözüm yolları olmalı. Aynı hassasiyetin esnafın yaşadığı mağduriyet konusunda da gösterilmesini dileriz” diye konuştu. Erman Şentürk / Özel Haber