Güncel

“Üç beş kuruş için milyonlar heba oluyor”

İzmir’ine Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın alevlere teslim olması kronikleşen sorunu bir kez daha gündeme taşıdı. Esnaf temsilcileri mülk sahiplerini ciddi şekilde uyardı

Abone Ol

Nihat AK/EGE TELGRAF- Hafta sonu Tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndan çıkan alevler akşam saatlerinde göklere yükseldi. Kentin birçok noktasından görülen yangın İzmirlileri telaşlandırdı. Gün ağardığında yangının bilançosu ortaya çıkmaya başladı. Maddi hasarların meydana geldiği yangında can kaybının yaşanmaması teselli oldu. Yangının çıkış nedeniyle ilgili başlatılan soruşturma sürüyor. Ege Telgraf’a konuşan esnaf ve esnaf temsilcileri korktukları bir gerçeğin yeniden gün yüzüne çıktığını vurguladı. 

KÜÇÜK TEDBİR BÜYÜK BELAYI ÖNLER

Eski elektrik sistemine dikkatleri çeken İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, “Tarihi çarşıda sıkça karşılaşmaya başladığımız karşılaşmak istemediğimiz bir olay yaşadık. Oluş saatine, hava durumuna, müdahale şartlarına göre çıkan yangınlar yüreklerimizi ağızlarımıza getiriyor. Adaya sıçraması, can kaybı olmadı, daha fazla yayılmadı söylemleriyle teselli bulmaya çalışıyoruz. Kronikleşen soruna köklü çözüm üretmek gerekir. Tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki binalar da alt yapıları da yorgun. Elektrik tesisatları çok eski. Tesisatın yenilenmesi ve yüksek akım çekmelerine karşı sistemin otomotikman elektriği kesebilmesi gerekiyor. Üç beş bin liraya takılabilecek cihazlar var. Mülk sahibi üç beş bin liralık cihazı taktırmıyor. Bunun ceremesini 3-5 milyon lirası kül olan esnaf çekiyor. Küçük meblağlı tedbirler büyük belaları önler. Kira almasını bilen mülk sahipleri eskimiş tesisatlarını neden yenilemiyor? Mülk sahipleriyle kiracıları karşı karşıya getiren probleme neşteri kamu kurumları vurmalıdır. Malını kiraya verecek mülk sahibi tesisatının durumuyla ilgili rapor alsın. Kira şartına geçerliliği olan güncel tesisat raporu da konulsun. Şimdi binasına bakan, yenileyen, titizlik gösteren vatandaşımızın ne günahı var. Yangın sınır tanımıyor ki” dedi. 

ESNAFIN KABAHATİ DEĞİL

Tarihi çarşıda sigorta probleminin olduğunu vurgulayan Başkan Girgin, “Eski binalar riskli görülüyor. İşyerleri sigortalanmıyor. Ya da sigorta primleri için çok büyük meblağlar çıkartılıyor. Tarihi bir çarşıda vatandaşa hizmet üretmek esnafımızın kabahati değil. Mülk sahibi, işletmeci kiracı, sigortacı, belediye ve devletin ilgili kurumları bir masa çevresinde buluşturulmalı. Herkes taşın altına elini koymalı. Tarihi bir çarşının sorunluluğu paylaşılmalı. Paydaşlar arasında sigorta bedeli bölünmeli. Devlet de dünya mirası adayı tarihi çarşının sigortalanmasına destek olmalıdır. Sigorta bedelinin önemli bir bölümünü karşılamalıdır. Öte yandan tarihi çarşının da kendi kuralları olmalıdır. Biz buna yıllardır dikkat çekiyoruz. İşletme açacaklardan istenecek belgelere derneğimizden alınacak eğitimin belgesi de eklenmelidir. Biz dernek olarak çarşıda açılacak işletmenin hassasiyetine göre yönetici ve çalışanlarına eğitim vermeliyiz” diye konuştu. 

İDDİALARA KATILMIYORUM

Yangının çıkış nedeninin yakın zamanda raporlanacağını belirten Başkan Girgin, “Son yaşanan yangında olay yerindeydim. Esnafımızla birlikte yangın riski altındaki malları kurtarmaya çalışıyorduk. Şu ekonomik sıkıntıların olduğu dönemde ‘Sigortadan para almak için kasıtlı olarak mı yangın çıkartıldı’ iddia ve söylemlerine katılmak mümkün değil. Oradaki dükkanlarda küçük esnafın malları vardı. Hangi dükkanda ne kadar mal bulunduğuna dair ne kadar evrakın olduğunu dahi bilemiyoruz.  Kısa zamanda yetkili kurumların incelemesi sonucunda yangının çıkış sebebi belirlenecektir. Büyük ihtimalle elektrik sisteminden çıkmış olabileceğini tahmin ediyorum” diye konuştu. 

ARTIK 4 YANGIN YETER!

Bir yılda dört yangın çıktığına dikkati çeken Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş. (TARKEM) Genel Müdürü Sergenç İneler ise, “Kemeraltı’nda bir sene içinde 4. büyük yangın… Yangınlar ya boş ve metruk yapılarda işgalciler tarafından, ya o bölgede olmaması gereken yanıcı madde depolarında, ya da eskimiş elektrik tesisatlarından dolayı çıkıyor… YETER!” paylaşımında bulundu. 

BELİRSİZLİK İÇİNDEYİZ

Yangınla ortaya çıkan belirsizliklerden şikayetçi olan esnaf Cüneyt Dere, “Handaki yaklaşık 26 dükkandaki esnaf mağdur. Bina yıkılır mı, yeniden yapılır mı bilmiyoruz.  Zararların nasıl ve nereden karşılanacağı bilinmiyor. Yangın üst katta ama yapılan müdahalelerle alt kattaki dükkanlarda zarar görmüş durumda. Alt kattaki dükkanlar, itfaiyenin üst katı soğutma çalışmasından dolayı daha çok zarar gördü. Yani dükkanı yanmayan adam dükkanından oldu. Bu mağduriyeti itfaiye mi karşılayacak? Belediye mi karşılayacak? Devlet mi karşılayacak? Ya da mal sahibi mi? Ya da başka bir kurum mu? Bilmiyoruz. Sonuçta yirmi altı dükkandan ekmek yiyen yaklaşık 100 aile vardı. Kimi ‘Bir depoda yangın çıkmış’ diyor kimi ‘şalterden’ diyor.  Esnafın evine ekmek götürebilmesi için işine devam etmesi gerekiyor. Yan tarafta 15 kadar dükkan var boş. Ama kiraya vermiyorlar. Yangın çıktığında kolluk kuvvetleri gelmişti. Şimdi esnaf kalan kendi malını kendi korumak durumuyla karşı karşıya. Tüm belirsizlikler canımızı yakıyor” dedi. 

“BÜYÜK BİR ŞOKTAYIZ”

Yangının şokunu yaşadıklarını belirten esnaf, “Alt katta 14 üst katta 13 dükkan vardı. Çok sayıda dükkan kül olmuş durumda. Akşam saatlerinde yangın çıktığını biliyoruz. Koştuk geldik. Yangının çıkış nedenini de maddi hasarın boyutunu da bilmiyoruz. Hala şoktayız. Yaşadığımız şoku atlatabilmiş değiliz. Esnaf iş gününde ne yapacak? Maddi zarar nereden karşılanacak? Bekleyen ödemeler nasıl ödenecek? Daha işin bu boyutunu aklımıza getirmedik” ifadelerini kullandı.