Son günlerde İzmirlilere dert olan sinek ve sivrisinek sorunu hakkında vatandaşın “Sayıları artıyor, belediye ilaçlarına bağışıklık kazandılar” söylemi uzmanlar tarafından doğru bulunmadı. İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu Başkanı ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ahmet Soysal, “Haşereden korona virüs geçmez, başka virüsler geçer ama o bu bölgede yok. İlaçlara bağışıklık kazanıp kazanmama konusunda ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu sene kullandığı sivrisinek ilaçlarının ne olduğunu bilmemekle beraber bir yaz sezonunda sineğin fazla olması, ilkbaharda sinek mücadelesinin iyi yapılmadığını gösterir” dedi.

‘ÜREME ZAMANI’

Özellikle sivrisineklerin belli bölgelerde ve üreme zamanı ilaçlanması gerektiğini vurgulayan Soysal, “Sinek uçmaya başladıktan sonra müdahale edilmesi hem etkisiz hem pahalı bir yöntemdir. Sivrisinek rüzgarla Karşıyaka’daysa bir saat sonra bu etkiyle İnciraltı’na gelebilir. Uçmaya başladıktan sonra mücadele pahalı bir yöntemdir. Genelde su birikintilerini ortadan kaldırmak ya da sulak alanlarda yumurtlama ve üreme dönemlerinde gerekli mücadeleyi yapmak gibi bir takım yöntemler var. Havada uçan sivrisineği ilaçladığınızda etkisiz bir yöntemdir. Bu nedenle yaz mevsimi genelinde sinek şikayeti varsa iki nedeni olabilir. Üreme döneminde iyi ilaçlanmamıştır, kurutulacak yerse iyi kurutulmamıştır gibi. Diğer nedeni ise belediyeler yaz sezonunda da sivrisineklerin yaşam alanları gibi yerleri iyi kontrol etmiyordur. Fakat ilaç atıyoruz ve sinekler bağışıklık kazandı gibi bir durum mümkün olamaz. Eskiden ilaçlama yapıldığı gösterilsin diye bu ilaçlara mazot katılırdı. Buda havaya ve doğaya zarar verirdi. Mücadele ederek bu işin önüne geçtik. Arkasında cihaz olan arabalarla dolaşmak, insanlar balkonda yemek yerken ilaç atmak doğru değil. Sivrisineği öldürelim derken başta insan olmak üzere herkese kimyasal yüklüyoruz” açıklamalarında bulundu.

‘KIZARIKLIK DEĞİŞKENDİR’

Çöp alanlarının en iyi üreme alanları olduğunun altını çizen Soysal, “Sulama tesislerinde çöp sularının sürekli olarak belli toplama sistemleriyle arıtılıp içine verilmesi lazım. Çöp alanlarının depolama yapıldıktan sonra üstünün hemen kapatılması gerekiyor. Çöpü açıkta bırakırsanız, burada sivrisinekte ürer başka bir şeyde ürer. Fazla kabarma ya da kızarıklık insandan insana değişir. Alerjik bünyeniz vardır daha çok tepki verir beden. Kızarıklık kişisel bir durum. Kuzey bölgelerinden gelen bazı sinekler var ısırıkları daha riskli ısırık zaten. Bu anlamda bir endişeye gerek yok” diye konuştu.

‘BİYOLOJİK İLAÇ’

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise konuya yönelik olarak, “Bütün bir yıla yaydığımız haşereyle mücadele çalışmalarını aralıksız sürdürüyoruz. 368 personelden oluşan 26 ayrı ekip, 30 ilçede kayıt altına alınan 190 bin noktada düzenli olarak ilaçlama yapılıyor. İlaçlama yapılan noktalar arasında kış aylarında sivrisinek, karasinek ve hamam böceklerinin potansiyel üreme alanı olarak belirlenen sulak alanlar, süs havuzları, foseptikler, bodrumlar, kanal kapakları, ızgaralar, dere kenarları ve çöp konteynerleri bulunuyor. Bahar ve yaz aylarında ise haşereyle mücadele hem açık hem de kapalı alanlarda devam ediyor. Sivrisinekler uçkun halindeyken havaya ilaç atılması yerine sivrisinek üreme kaynaklarında çevreye zarar vermeden biyolojik yolla mücadele ediyoruz. Araç üstü ULV cihazı ile ilaçlama çalışması sadece ergin sivrisinek ve karasinek popülasyonlarında artış olduğu zamanlarda artışın görüldüğü bölgelerde yapılıyor ama çözüm odaklı bir yöntem değil. Düzenli olarak ULV cihazı ile ilaçlamanın insan sağlığına zararlı etkileri olur. Sinek popülasyonunda direnç kazanımına yol açacağından ilaçlama çalışmaları zamanla yoğun popülasyonda etkili olmaz. Bu yüzden biz ergin sinek mücadelesini en aza indirmek için üreme alanlarında ilaçlama çalışmalarına büyük önem veriyoruz” ifadelerini kullandı. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber