Gediz Havza Koruma Eylem Planı çerçevesinde yürütülen Gediz Nehri’nin rehabilite edilmesi çalışmaları halen bitirilemedi. Gediz Nehri ile denizin birleşim yerinde yapılması gereken temizlik ve sondaj, başta yapılması gereken istimlak çalışması olmak üzere çeşitli nedenlerle tamamlanamadı. Kış sezonunda Menemen Ovası’nın yoğun yağış altında kalması uzmanlar tarafından beklenirken üretici ve tüccarlar taşkın riskiyle tedirginlik yaşıyor. Geçtiğimiz yıllarda sık sık nehrin taşması nedeniyle çok büyük genişlikte tarım arazisi sular altında kalmış, üreticinin malı telef olmuş, ürün fiyatları ise tavan yapmıştı. Son olarak geçtiğimiz yılın şubat ayında taşan Gediz Nehri, 11 bin dekar alanı sular altında bırakmış, taşkının derinliği kimi noktalarda 70 santime ulaşmıştı.

‘NEHİR DENİZE ULAŞAMIYOR’

Menemen Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Süsoy, sorunun devam ettiğini belirterek kış aylarında yağışların artması durumunda ovanın sel altında kalmamasının imkansız olduğunu aktardı. Nehrin denize ulaşamadığını aktaran Süsoy, “Ziraat Odası Başkanımızla da bu konuda istişare halindeyiz. Geçtiğimiz yıllarda da bu sorunla çok sık karşılaştık. Menemen’de Gediz Nehri’nin ağız noktasında gerekli temizlik çalışmaları bitirilebilmiş değil. İki yıl önce yaşadığımız sorun hala devam ediyor. Burada gerekli temizlik çalışmaları, yapılması gereken bir takım istimlak işlemleri tamamlanamadığı için tam olarak gerçekleştirilemiyor. Şu an Gediz Nehri’nde su yok, dolayısıyla bir taşma riski yok. Ege Bölgesi bu yazı pek yağışlı geçirmedi ancak İstanbul’da ya da son olarak Giresun’da yağan sağanak sele sebep oldu. Burada da özellikle kış aylarının başlangıcından itibaren nehir, geçen yıllarda olduğu gibi ciddi bir risk teşkil ediyor. Ovanın büyük kısmının sular altında kalmasına neden olabilir. Çünkü nehir, denize ulaşamıyor ve yayılarak birikiyor. Daha gerilerde yağış artar ve baraj kapakları da açılırsa sel gelmeme şansı yok gibi. Bu da Musabey Mahallesi’nin oraya kadar ovamızın sular altında kalması anlamına geliyor” dedi.

‘ÇİFTÇİ 2 YILDIR MAĞDUR’

Menemen’in özellikle Türkiye’deki ıspanak üretiminin yüzde 25’ini karşıladığını hatırlatan Süsoy, “İstanbul’a, Ankara’ya ve daha nice ilçeye buradan ürün gönderiyoruz. Yine aynı zamanda buğday ekimi yapılıyor. Ispanağın çok fazla depolanma şansı yok. Dolayısıyla geçtiğimiz yıllarda patates veya soğan üzerinde oluşan sorunların benzerini ıspanakta görebiliriz. Yine çiftçinin burada ciddi kaybı oluyor. Bir önceki yıl selden dolayı çiftçi zarar etti, geçen yıl ıspanak zehirliyor olarak yansıtılan konular çiftçiye mağduriyet yarattı. Geçen yıl 9 liraya satılan ıspanak 50 kuruşa alıcı bulamadı hatırlarsanız. Bu yıl da Menemen Ovası’nın üretenleri zarar etmesin istiyorsak çok geç olmadan burada önlem alınması gerekiyor. Yapılması gereken çok uzun bir çalışma yok. Ufak bir çalışma ile yetkililerimiz bu alandaki sorunu çözebilir” diye konuştu. Utkucan Akkaş / Özel Haber