Yakın Doğu Üniversitesi’nde, sağlıklı uyku ve uyku bozuklukları konusunda farkındalık yaratmak amacıyla her yıl kutlanan "Dünya Uyku Günü" kapsamında "Uyku Çalışmalarında Geçmiş, Bugün ve Yarın" sempozyumu düzenlendi. Sempozyuma yoğun katılım sağlanırken, uyku biliminin geçmişten günümüze gelişimi, günümüz uyku sorunları ve geleceğe yönelik tedavi yöntemleri ele alındı.

Az Uyku Uyuma

Enerjiniz düşük ve başınız ağrıyorsa dikkat! En çok kadınlarda görülüyor: Vücuda sessizce zarar veriyor Enerjiniz düşük ve başınız ağrıyorsa dikkat! En çok kadınlarda görülüyor: Vücuda sessizce zarar veriyor

UYKU VE SAĞLIK İLİŞKİSİ

Sempozyumda, Asya Uyku Tıbbı Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Aksu, uyku ve sağlık arasındaki ilişkiyi vurguladı. Uyku süresi ve kalitesinin kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve nörodejeneratif rahatsızlıklarla bağlantılı olduğuna dikkat çeken Aksu, uyku bozukluklarının erken teşhis edilmesinin önemine değindi. "İyi uyuduğumuzda uyanıklığa hazır oluruz" diyen Aksu, kaliteli uyku ile verimliliğin arttığını ifade etti.

Uykusuz Kalmak

MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM

Beyin ve Bilinç Durumları Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Murat Özgören, uyku tıbbı alanında yapılan çalışmalarla yenilikçi tedavi yöntemlerinin geliştirildiğini belirtti. Multidisipliner bir yaklaşım benimseyerek tıp, nöroloji, biyoteknoloji ve diğer alanlardaki iş birlikleriyle daha etkili sonuçlar elde etmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Ayrıca, uyku bozukluklarının tedavisinde beyin yanıtlılığı ve yeni nesil teknolojilerin önemine dikkat çekti.

Uyku Egitimi Programi-1

UYARILARIN UYKU KALİTESİNE ETKİSİ

Sempozyumda, Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Gonca İnanç, uyku üzerinde işitsel, duyusal ve bilişsel uyarıların etkisini ele aldı. Yüzeysel ve derin uyku arasındaki farkları vurgulayan İnanç, uyku sırasında beynin belirli düzeylerde aktif kaldığını ve uyarılmaların uyku kalitesini etkileyebileceğini ifade etti. Stres ve dış faktörlerin uyku düzenini nasıl etkileyebileceği üzerine yaptığı araştırmalar, uyku ve bilinç durumları arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamamıza olanak tanıdı.

Kaynak: İHA