İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF), yaptığı duyuruyla yeni ön lisans ve lisans programlarını açıkladı. Buna göre ilk defa öğrenci alacak lisans programları arasında psikoloji, spor bilimleri, rekreasyon, ön lisansta da spor yönetimi, marka iletişimi, grafik tasarımı programları yer aldı. Duyuruya psikologlardan tepkiler gecikmedi. Psikolog Berfin Selçuk, “Psikoloji eğitimi açık öğretime tabi olamaz çünkü ruh sağlığı hafife alınmayacak bir konudur” ifadelerini kullandı.

‘HALK SAĞLIĞI İHLALİ’

Ruh sağlığı ile ilgili bir alanda çalışabilmenin yüksek oranda pratik yapmakla ilişkili olduğunu söyleyen Selçuk, “Kitaplardan, araştırmalardan öğrenilen teorik bilgiler gerekli ve önemli olmakla birlikte bu alanda çalışabilmek için yeterli değildir. Ruh sağlığıyla çalışabilmek için yüksek düzeyde uygulama, pratik ve süpervizyon tecrübesi gerekir. Psikoloji bir bilim dalıdır ve bu bilimin eğitimi, deneysel çalışmalar, stajlar, vaka çalışmaları ve daha birçok uygulama ile verilir. Açık öğretimde alınan eğitim bunlara olanak sağlayamayacağı için maalesef yetersiz kalacaktır. Bunun kabul edilmesi sonucunda ise, en önem verdiğimiz konu olan etik değerlerin ihlal edilebileceğini, ihtiyacı olan kişilere yanlış veya eksik tanı ve müdahalelerin gerçekleşebileceğini, buna bağlı olarak da uzun vadede halk sağlığını tehdit edebilecek durumlara yol açabileceğini düşünüyorum. Beden sağlığı kadar ruh sağlığının da önemli olduğunu bir kez daha hatırlatarak, kendim ve meslektaşlarım adına bu yanlıştan dönülmesini umut ediyorum. Gerçekten çok yanlış bir karar olduğunu düşünüyorum umarım toplumumuzun sağlığı için ve meslektaşlarımın emeklerinin boşa gitmemesi için bir an önce bu karardan dönülür” dedi.

‘ÖNCELİK OKULLAR’

Başlatılan sürecin doğru olmadığını söyleyen Psikolog İlknur Peder de, “Nasıl tıp doktoru uzaktan eğitimle olunamazsa, psikolog da uzaktan eğitimle olamaz. Uygulama kısmı olmak zorundadır. Uzaktan teorik bilgilerin okunduğu bir online sistem ile olmaz. İnsan zaten çok bilinmeyenli bir varlık. Böyle bir varlığın duygusal ve davranışsal sorunlarını çözmeye yönelik eğitimlerini verirken yeterli olacak mı? Öğrenciye eğitim verilirken, öğrenmesi gereken en önemli kısım ‘etik’ konusudur. Yanlış kullanılmaya çok açık bir alanda çalışıyoruz o nedenle çok doğru şekilde verilmesi gerekir. Deneyimli hocalarla fikir tartışmaları içinde, doğaçlama konuşma, vaka değerlendirme ile ancak  empoze edebilirsiniz öğrenciye. Açıköğretimde bir etik verilemez. Karşıdaki bunu ticari kazanca dönüştürür. Suistimale çok açık bir alan. Bazı değerleri doğru almak çok önemli. Bize insanların hayatına dokunurken haddimizi bilmemiz gerektiğini öğrettiler. Zaten fazlasıyla psikoloji mezunumuz var, onların doğru istihdamını gerçekleştirmek öncelik olmalı. Mevcut bölümlerin daha uygulamaya yönelik, daha staj ağırlıklı ve modern yapılmasını isterken, birde üzerine online ve açık öğretime dönüştürüldü. Umuyorum bu karardan dönülür” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber