Kovid-19 pandemisi sonrasında her yeni salgın haberi dünya genelinde alarm yaratıyor. Afrika'da ortaya çıkan maymun çiçeği salgını da benzer bir endişeyi tetikledi. Ancak Medicana Sağlık Grubu Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sarhan Sakarya, maymun çiçeği hastalığının pandemideki gibi evlere kapanmaya neden olacak bir salgın oluşturmayacağını belirtti. Prof. Sakarya, 1980 öncesi çiçek aşısı olan kişilerin yüzde 80 oranında maymun çiçeğine karşı bağışıklığa sahip olduğunu açıkladı.

Prof. Sakarya, maymun çiçeği hastalığının aslında bir çiçek hastalığı olduğunu ve ilk kez maymunlarda görüldüğü için bu ismi aldığını vurguladı. “Hastalığın bulaşma şekli, yayılma hızı ve etkisi Kovid-19 kadar tehlikeli değil. Kovid-19'da aşımız yoktu, ancak şimdi maymun çiçeğine karşı onaylı aşılar mevcut. Bu aşılarla, salgının önüne kolayca geçilebilir” dedi.

BULAŞMA YOLLARI VE BELİRTİLER

Prof. Dr. Sakarya, maymun çiçeğinin bulaşma yollarını da açıkladı: “Virüs, hasta kişinin sıvılarında bulunuyor; kan, tükürük ve cinsel ilişki yoluyla bulaşabilir. Ayrıca hasta kişinin yatak örtüleri ve kıyafetleri de bulaşma riskini artırıyor.” Grip benzeri belirtilerle başlayan maymun çiçeğinin ateş, halsizlik ve lenf bezlerinde şişlik gibi semptomlara neden olduğunu ekleyen Sakarya, “Dünya Sağlık Örgütü tarafından bildirilen 99 bin vaka var. Türkiye'de ise henüz kayıtlı bir vaka bulunmuyor” dedi.

DÖKÜNTÜLER VE TEDAVİ SÜRECİ

Hastalık bulaştıktan sonra 1 ila 3 hafta içinde el, kol, bacak ve yüzlerde döküntüler oluştuğunu belirten Sakarya, “Döküntüler, iltihaplı keselere dönüşüyor. Bu keseler sönse bile, lezyonlar tamamen iyileşene kadar bulaş riski devam ediyor” diye ekledi.

Prof. Sakarya, Kovid-19 sonrası insanların “Yeni bir pandemi mi geliyor?” endişesini anlamakla birlikte, maymun çiçeğinin Kovid-19 kadar bulaşıcı ve öldürücü olmadığını vurguladı. “Maymun çiçeği, çiçek hastalığının bir çeşidi olduğu için çiçek aşısı ile pandemiye dönüşmesi engellenebilir. Kovid-19'da solunum yoluyla yayılan virüsün aksine, maymun çiçeğinde döküntüler hastaların kolayca tanınmasını sağlıyor, bu da yayılımı önleyici bir etken.”

KORUNMA YÖNTEMLERİ

Prof. Sakarya, maymun çiçeğinden korunma yollarını şöyle özetledi: “Hasta kişilerle 1 metre mesafede durmak ve teması kesmek bulaş riskini azaltır. Hasta bir aile üyesi varsa, odasını ayırmak ve çarşaf ile kıyafetlerine dokunmamak gerekir. Ayrıca, mağazalarda kıyafet deneme ve ortak kullanılan şezlonglar gibi malzemelere dikkat edilmelidir. Şu an için etkili bir ilaç bulunmuyor, ancak ortalama 3 haftada iyileşme sağlanıyor. İmmün sistemi zayıf yaşlılar ve kemoterapi gören hastalar risk altındadır.”

Okul çağındaki çocuklar için diş sağlığı tehlikede: Aileler dikkat! Okul çağındaki çocuklar için diş sağlığı tehlikede: Aileler dikkat!

Kaynak: Bülten