Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Özyavuz, iklim değişikliği ve hızlı kentleşmeyle artan sel riskine karşı kentlerde yağmur suyunun tutulması, yeşil alanların artırılması ve geçirgen yüzeylerin yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti. Özyavuz, iklim değişikliğinin etkilerinin giderek daha fazla hissedildiğini ve ilerleyen dönemde aşırı yağış ile sel olaylarının daha şiddetli yaşanabileceğini söyledi.
KENTLERİN SUYLA UYUMLU PLANLANMASI GEREKİYOR
Kentlerin suyla uyumlu biçimde planlanmasının önemine değinen Özyavuz, "Su yönetimini iyi yaparsanız, kenti suyla birlikte planlayıp tasarlarsanız esasında bütün bu sorunları ortadan kaldırabilirsiniz." dedi. Yağmur suyunun uzun yıllar boyunca atık olarak değerlendirildiğini ancak önemli bir doğal kaynak olduğunu vurgulayan Özyavuz, suyun kentlerde tutulması, depolanması ve yeniden kullanılmasının gelecekteki su ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlayacağını ifade etti.

“YAVAŞLAT, YAYDIR VE YEDİR” YAKLAŞIMI
Kentlerde su yönetimi için "yavaşlat, yaydır ve yedir" yaklaşımının benimsenmesi gerektiğini belirten Özyavuz, suya duyarlı kentleşmenin önemine dikkati çekti. Suyun kentlerde daha verimli değerlendirilmesi ve yer altına ulaştırılması gerektiğini dile getiren Özyavuz, "Suyu kentlerde çok daha faydalı bir şekilde tutmamız ve yer altına göndermemiz gerekiyor. Böylece hem sağlığımız hem de ihtiyaçlarımızı karşılamak açısından suyu önemli bir değere dönüştürebiliriz" diye konuştu.
SEL RİSKİNE KARŞI ÖNLEM
Kentlerin dış etkenlere karşı dirençli hale getirilmesinin önemli görevlerden biri olduğunu belirten Özyavuz, yeşil altyapı uygulamalarının yaygınlaştırılması gerektiğini kaydetti. Kentlerdeki yeşil alanların artırılmasının yağmur suyunun tutulmasına ve yer altına ulaşmasına katkı sağlayacağını ifade eden Özyavuz, betonlaşma, zeminlerin sertleşmesi ve geçirimsiz yüzeylerin artmasının su kaybına yol açtığını sözlerine ekledi.




