İngiltere ve Çin'den bilim insanları, gençlerde uyku kalitesinin beyin gelişimini doğrudan etkilediğini ortaya koydu. Yapılan geniş çaplı bir araştırma, 9-14 yaş aralığındaki 3.222 gencin uyku alışkanlıklarını inceledi ve bu alışkanlıkların beyin yapılarını nasıl şekillendirdiğini gösterdi.

Az Uyku Uyuma

Türk hacılar hurma alışverişini Medine bahçelerinden yapıyor Türk hacılar hurma alışverişini Medine bahçelerinden yapıyor

“ORTA SEVİYEDE UYUYANLAR”

Araştırma kapsamında gençler, uyku sürelerine göre üç gruba ayrıldı: "En kötü uyuyanlar" (ortalama 7 saat 10 dakika uyuyanlar), "En iyi uyuyanlar" (ortalama 7 saat 25 dakika uyuyanlar) ve "Orta seviyede uyuyanlar" (ortalama 7 saat 21 dakika uyuyanlar). Çalışmada, bu gruplar arasında belirgin bir fark olmasa da, en iyi uyuyanların bilişsel testlerde (okuma, problem çözme, odaklanma gibi) daha yüksek başarılar gösterdiği gözlemlendi. Cambridge Üniversitesi’nden Klinik Nöropsikolog Prof. Barbara Sahakian, araştırma sonuçlarına dair, “Uyku süreleri arasındaki fark küçük olmasına rağmen, beyin yapısı ve görev performansında belirgin değişiklikler gözlemledik” dedi.

“EN KÖTÜ UYUYAN GRUP”

En uzun süre uyuyan gençlerin, daha büyük beyin hacmine, düşük kalp atış hızına ve yüksek beyin bağlantı seviyelerine sahip olduğu da dikkat çekici bulgular arasında yer aldı. Katılımcıların yüzde 39’unun en kötü uyuyan grup içinde yer aldığı belirtildi. Uzmanlar, düzenli ve yeterli uyku alışkanlığının ergenlik dönemindeki beyin gelişimi için kritik bir rol oynadığını vurguladı.

KAYNAK: HABER GLOBAL

Kaynak: Haber Merkezi