Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Sena Nazlı, Ramazan ayında düzenli beslenmenin önemine değindi. Nazlı, sahur yapılmadığı takdirde tek öğünle beslenildiğini ve bunun bağışıklık sistemine zarar verebileceğini belirtti. Yetersiz beslenme sonucu bağışıklık sisteminin çökebileceğini vurgulayan uzman, sahurun protein içeriği yüksek gıdalarla yapılmasının gerektiğini ifade etti. Ayrıca, sahurda tuzlu peynirlerden kaçınılması ve yerine yeşillik, tam tahıllı ekmek gibi sağlıklı alternatiflerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Nazlı, meyve, ayran ve yoğurt gibi besinlerin de sahurda yer almasının tokluk sağladığını önerdi.
İFTARDA SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ
İftarda sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmanın da önemli olduğuna dikkat çeken Nazlı, orucun su ve hurma ile açılmasını tavsiye etti. Çorba ile başlanıp, çorbanın ardından yoğurt ve salata tüketilmesi gerektiğini belirten uzman, yemekten sonra 5-10 dakika ara verilmesini önerdi. Bu süre zarfında namaz kılınabileceğini ya da dinlenilebileceğini söyledi. Yemeklerin çeşitlendirilmesi gerektiği konusunda da uyarılarda bulunan Nazlı, etli yemeklerin ardından sebze veya baklagil tüketilmesini önerdi.
TAHİN TÜKETİMİNİN FAYDALARI
Ramazan ayında tüketimi artan tahinin faydalarına değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Nazlı, tahinin yüksek protein ve kalsiyum içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olduğunu söyledi. Ayrıca, antioksidan içeriği sayesinde yaşlanmayı geciktirdiğini belirtti. Kemik ve kas sağlığını koruyucu etkisi bulunan tahin, enerji verdiği için Ramazan ayında özellikle yorgunluk hissi yaşayanlar tarafından tüketilmesi gereken bir besin olarak öne çıkıyor. Vegan ve vejetaryen beslenenler için de iyi bir protein kaynağı olan tahin, diyabet hastalarına ekmek alternatifi olarak öneriliyor.