Teknolojinin hayatı kolaylaştıran faydalarının yanı sıra, yanlış kullanımının fiziksel sağlık üzerinde ciddi olumsuz etkileri olabilir. Cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi cihazların uzun süreli ve yanlış pozisyonda kullanılması, boyun ağrıları ve boyun fıtığı gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle çocukluk döneminde yanlış kullanılan teknolojik aletler, ilerleyen yıllarda boyun düzleşmesi ve fıtık gibi problemlere neden olabilir. Medicana Sağlık Grubu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Sinan Bağçacı, teknolojik cihazlara uzun süre maruz kalmanın boyun ve omurga sağlığını olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Sirke ve ılık duş kadar etkili! Ateş düşüren bu yöntemlere çok şaşıracaksınız Sirke ve ılık duş kadar etkili! Ateş düşüren bu yöntemlere çok şaşıracaksınız

Dr. Bağçacı, uzun süre cep telefonu, tablet veya bilgisayar kullanımının, yanlış duruşlar nedeniyle kas ağrılarına yol açabileceğini söyledi. Ayrıca bu tür cihazlara fazla maruz kalmanın, boyun düzleşmesi ve boyun fıtığı gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurguladı. Çocukluk döneminde aşırı teknoloji kullanımı, boyun şeklinin değişmesine yol açabilir. Halk arasında "cep telefonu boynu" olarak bilinen bu durum, erken yaşlarda başlayıp, yetişkinlik dönemine kadar etkisini sürdürebilir.

Teknolojinin çocuklar üzerindeki etkilerini de değerlendiren Dr. Bağçacı, uzun süre hareketsiz kalmanın çocukların kas gücü, kas esnekliği ve kemik gelişimini olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Boyun düzleşmesinin, boynun doğal kıvrımının kaybolmasıyla ortaya çıktığını, bunun da zamanla disk ve diğer dokularda zedelenmelere yol açabileceğini ifade etti.

Boyun düzleşmesinin boyun fıtığını ve kireçlenmeyi tetikleyebileceğini söyleyen Dr. Bağçacı, uzun süreli duruş bozukluklarının, boyunda aşırı mekanik yüklenmelere neden olduğunu, bunun da boyun fıtığı ve kireçlenmeye yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, ani hareketler, düşmeler ve trafik kazalarının da boyun fıtığına yol açabileceğini ifade etti.

Boyun fıtığı tedavisinin çoğunlukla fizik tedavi ile yapılabileceğini vurgulayan Dr. Bağçacı, düzenli egzersiz ve duruş eğitiminin tedavi sürecinde önemli olduğunu söyledi. Masa başı çalışanların sırt ve bel desteği olan sandalyeler kullanarak, uzun süre sabit durmaktan kaçınmaları gerektiğini belirtti. Boyun fıtığı tedavisinde, medikal tedavi, manuel terapi ve korseleme gibi yöntemlerin de faydalı olabileceğini söyledi.

Kaynak: İHA