Didar DEMİRCİ- EGE TELGRAF/ Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla 1 Mayıs’tan itibaren gelir vergisi kesintilerinde değişikliğe gidildi. Söz konusu kararla, 1 Mayıs’tan 30 Nisan’a kadar vadesiz ve 6 aya kadar vadeli mevduat faiz gelirleri üzerinden yapılan stopaj oranları yüzde 5’ten yüzde 7,5’a çıkarıldı. Yine, 1 yıla kadar olan vadeli mevduat faiz gelirleri üzerinden de yüzde 3 olan stopaj oranı 1 Mayıs’tan itibaren yüzde 5’e yükseldi. Daha önce 1 yıldan uzun vadeli mevduat faizlerinden herhangi bir stopaj kesintisi yapılmazken, 1 Mayıs’ta yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla bu hesaplardan yüzde 2,5 kesinti yapılacağı kararlaştırıldı. Öte yandan KKM hesaplarından daha önce de faiz üzerinden herhangi bir kesinti yapılmıyordu yeni Karar’da da bu durum devam ediyor. Konuya ilişkin sorularımızı yanıtlayan İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Yaşar Zengin, “Bu Türk paralı mevduat hesaplarını bir nebze maliyetlerini artıracak. Faiz kesinti yüzde 2,5 artacağına göre TL yatırımında bir miktar azaltma olacak gibi görünüyor” dedi.

Yaşar Zengin1

Türkiye'de satılan en ucuz elektrikli otomobiller! Türkiye'de satılan en ucuz elektrikli otomobiller!

TL TEŞVİĞİ YÜZDE 2,5 AZALDI

Yatırımcıların TL mevduat hesaplarında uzun vadeli yatırımlar yapması için daha önce düşük gelir vergisi uygulaması olduğunu belirten Zengin, “Burada sonuç olarak ekonomi yöneticileri Türk lirası mevduat hesaplarının uzun vadeli olarak tutulmasını teşvik etmeyi amaçlıyor. Dolayısıyla bir yıldan fazla vadeli bir mevduat hesabı açtığınız zaman düne kadar, ‘bir vergi almayacağım, kesinti yapmayacağım’ deniliyordu. Dün itibariyle ‘yüzde 2,5 kesinti yapacağım’ noktasına geldi. Bu biraz da faiz oranlarının yüksek olmasından kaynaklı, vergi gelirlerini artırmaya yönelik bir tedbir gibi görünüyor. Kademeli bir düzenleme var. Amaç uzun vadeli mevduat hesaplarını teşvik etmek. Tabi bu ortamda insanlar uzun vadeli mevduat hesaplarını ne kadar tercih eder o da ayrı bir soru işareti” sözlerini kaydetti.

TÜRKİYE EKONOMİSİ RAYINA MI OTURUYOR?

Gelir vergisi oranlarında yapılan değişikliğin ayrıca Türkiye ekonomisinin düzelme sinyali olarak da değerlendiren Zengin, “TL mevduat hesaplarını teşvik yöntemlerinden biri de stopaj oranlarını düşük tutmaktır. Düne kadar kademeli şekilde bu oranlar daha düşük seviyede idi. Dolayısıyla yatırımcılar açısından faiz gelirleri üzerinden daha düşük miktarda vergi kesintisi yapılıyordu. Esas amaç vergi gelirlerini artırmak gibi görünse de bu kesinti oranlarının bir miktar artırılmasını, ekonominin eskiye oranla yavaş yavaş rayına oturuyor şeklinde bir sinyal olarak da değerlendire biliriz” ifadelerini kullandı. Öte yandan vergi miktarının sermaye gelirleri üzerinden artırıldığına da dikkat çeken Zengin, “Sermaye üzerinden vergi miktarlarını artırdığına göre devletin burada açık bir şekilde vergi gelirlerine ihtiyacı var. Ama ekonomik açıdan baktığımız zaman daha önce düşük vergi oranları varken yeni kararname ile bunu biraz artırdıysa bunu bir nebze TL mevduat hesaplarında belli bir noktaya geldiğini söyleyebiliriz” dedi.

Editör: Didar Demirci