EGEMEN SAYIN-EGE TELGRAF- Tüberküloz olarak da bilinen bu hastalık, genellikle akciğerleri etkiler, ancak vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir. Yıllar içinde pek çok gelişmiş ülkede kontrol altına alınmış olsa da özellikle gelişmekte olan ülkelerde hala önemli bir sağlık tehdidi oluşturmakta. Uzmanlara göre verem, erken teşhis edilmediğinde ciddi komplikasyonlara yol açabilir ve bulaşıcı bir hastalık olma özelliği taşıdığından, toplum sağlığı açısından dikkatle yönetilmesi gerekmekte.

VEREM HASTALIĞI NEDİR?

Verem hastalığı, tıbbi olarak "tüberküloz" olarak biliniyor. Tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis adlı bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalık. Uzmanlara göre bu bakteri genellikle akciğerleri etkiler, ancak vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir. Uzmanlara göre tüberküloz genellikle solunum yoluyla bulaşmakta ve enfekte bir kişi öksürdüğünde ortaya çıkan mikroplu damlacıkların solunması yoluyla yayılmaktadır.

Ege Üniversitesi markasına uluslararası bir katkı daha Ege Üniversitesi markasına uluslararası bir katkı daha

VEREM HASTALIĞI BELİRTİLERİ

Verem hastalığının belirtileri genellikle yavaş bir şekilde ortaya çıkar ve hastalığın ilerlemesiyle şiddetlenebilir. Uzmanlara göre en sık görülen belirti, öksürük olup, özellikle sabahları ortaya çıkan kanlı balgam eşlik edebilir. Ayrıca uzmanlar, sürekli yorgunluk, kilo kaybı, iştah kaybı, ateş, gece terlemeleri gibi genel belirtilerin de verem hastalığının habercisi olabileceğini belirtiyor. Bu belirtiler, hastalığın diğer organlarına yayılması durumunda organ spesifik belirtiler de ortaya çıkabilir.

VEREM HASTALIĞININ BULAŞICILIĞI

Uzmanlara göre verem, öksürük veya hapşırma sırasında ortaya çıkan mikrop içeren hava damlacıkları aracılığıyla bulaşabilir. Ayrıca, enfekte kişilerin paylaştığı eşyalar ve yakın temas da bulaşma riskini artırabilir. Ancak, verem hastalığı bulaşıcı olmasına rağmen, enfekte kişiler genellikle hastalığı aktaracak kadar yoğun bir şekilde bulaşıcı değil. Genellikle, uzun süreli ve yakın temas gerekmekte. Bu nedenle uzmanlar, hastaların izolasyonu, erken teşhis ve etkili tedavi gibi önlemleri vurguluyor.

Kaynak: EGE TELGRAF